ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΜΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη βορειοανατολική Χαλκιδική αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, με σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. 

Πιστή στις αρχές της Υπεύθυνης Μεταλλευτικής Δραστηριότητας (Responsible Mining), η Ελληνικός Χρυσός έχει θέσει τα θεμέλια για την ενσωμάτωση των Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών καθώς και κριτήριων Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) στην καθημερινή της πρακτική με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS), ενώ παράλληλα σχεδιάζει και επενδύει διαχρονικά στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Αριστοτέλη, στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τη μεγιστοποίηση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, υλοποιεί πληθώρα σημαντικών έργων υποδομής και περιβαλλοντικής αποκατάστασης, στηρίζει συστηματικά το τοπικό σύστημα υγείας, ενώ παράλληλα δείχνει αμέριστο ενδιαφέρον και υποστηρίζει τον τομέα της εκπαίδευσης, επενδύοντας στη νέα γενιά που αποτελεί και το μέλλον της περιοχής.

Το θετικό αποτύπωμα της επένδυσης καταγράφεται στους απολογισμούς Βιωσιμότητας που δημοσιεύει η εταιρία ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σύμφωνα με τον πλέον πρόσφατο για το διάστημα 201920, π εταιρία διέθεσε το 6% των καθαρών κερδών της σε κοινωνικές επενδύσεις, που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διάθεσης κοινωνικών επενδύσεων στον ευρύτερο βιομηχανικό κλάδο.

Ανταποκρινόμενη στις ανάγκες και τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, η Ελληνικός Χρυσός ανέλαβε μεταξύ άλλων, την κάλυψη των εξόδων παροχής ιατρικών και υγειονομικών υπηρεσιών των Κοινοτικών Ιατρείων στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, ενώ συνέχισε για 4η συνεχόμενη χρονιά το καινοτόμο πρόγραμμα ρομποτικής & STEAM, σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό της Eduact, προσφέροντας στα παιδιά και τους νέους της περιοχής την ευκαιρία να αναπτύσσουν γνωστικές, κοινωνικές και σωματικές δεξιότητες, αλλά και δεξιότητες δημιουργικής  κριτικής σκέψης, που θα τους καταστήσουν υπεύθυνους πολίτες του αύριο σε μια κοινωνία προοδευτικό εξελισσόμενη και απαιτητική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του 2021, η Ελληνικός Χρυσός συνέχισε τις επενδύσεις στον δήμο Αριστοτέλη, υλοποιώντας έργα και δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας συνολικής αξίας 1,3 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά προχώρησε στην αποκατάσταση του οδικού άξονα Ολυμπιάδας -Βαρβάρας, που υπέστη σοβαρές ζημιές στη σφοδρή κακοκαιρία του 2020, ενώ δίνοντας βαρύνουσα σημασία στη νέα γενιά και τον τομέα της εκπαίδευσης, ανέλαβε την ανακαίνιση 7 σχολείων της περιοχής, ενώ τέλος εγκατέστησε προηγμένα συστήματα ψύξης και φίλτρανσης του νερού, σε όλα τα σχολεία του δήμου Αριστοτέλη.

Επιπρόσθετα, παραμένοντας πιστή στις δεσμεύσεις της για την προστασία του περιβάλλοντος, η εταιρία ολοκλήρωσε ακόμα ένα τμήμα του μεγάλου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από την μακροχρόνια προγενέστερη της Ελληνικός Χρυσός μεταλλευτική δραστηριότητα, που έχει αναλάβει από την αρχή της δραστηριοποίησής της και το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι από την έναρξη υλοποίησής του έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, παρέδωσε στην τοπική κοινωνία ένα νέο φυσικό χώρο έκτασης 30 στρεμμάτων που για δεκαετίες αποτελούσε χώρο απόθεσης αρσενοπυριτών, με αρνητική επίπτωση στο τοπικό περιβάλλον.

Στη διάρκεια του ίδιου έτους, η Ελληνικός Χρυσός προχώρησε επίσης στη δωρεά ενός απορριμματοφόρου οχήματος στο Δήμο Αριστοτέλη και κάλυψε μέρος των εξόδων για υλικοτεχνικό εξοπλισμό και υπηρεσίες καθαριότητας, ενώ παράλληλα μέσω της δωρεάς κατάλληλου οχήματος εξασφάλισε την ασφαλή περισυλλογή των αδέσποτων ζώων του Δήμου, με τις συνολικές δαπάνες να ξεπερνούν τις 45.000 ευρώ.

Τέλος, συνεργάστηκε με τη Νέα Αερολέσχη Θεσσαλονίκης για την εναέρια επιτήρηση των δασών της περιοχής, καθ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ενώ παράλληλα στάθηκε δίπλα στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, αντικαθιστώντας τα φθαρμένα ελαστικά των οχημάτων που επιχείρησαν στις φονικές δασικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας η εταιρία, σχεδιάζει εμβληματικές επενδύσεις περί των 70 εκ. ευρώ, σε έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα Κοινωνικών Επενδύσεων που θα έχει πραγματοποιηθεί ποτέ από ιδιωτική εταιρία σε επίπεδο ενός και μόνο Δήμου, το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της περιοχής και να αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της Ελληνικός Χρυσός μπορείτε να ανατρέξετε στην Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρίας που θα βρείτε διαθέσιμη στο www.hellas-gold.com

(Φωτό: Από το πρόγραμμα ανακαίνισης σχολείων του Δήμου Αριστοτέλη)

[ΠΗΓΗ: DEAL NEWS, 15/7/2022]