ΕΝΦΙΑ: ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΟΥ 40% ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ – AΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Μεγάλες μειώσεις που ξεπερνούν το 40% για μικρές και μεσαίες περιουσίες και υπετριπλάσιες αυξήσεις για ακίνητα σε περιοχές που βρίσκονταν μέχρι πρότινος εκτός του συστήματος των αντικειμενικών αξιών προκύπτει από την πρώτη ανάλυση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ,  η ανάρτηση των οποίων ξεκίνησε αργά χθες το βράδυ.

Το βάρος των μειώσεων, άνω των 380 εκατ. ευρώ, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία σηκώνουν οι νέες εντάξεις σε περιοχές που σε αρκετές περιπτώσεις αυξήθηκαν σημαντικά οι τιμές ζώνης, Συγκεκριμένα περιοχές στη Χίο, τη Λέσβο, τη Σάμο, όλο το νησί των Κυθήρων, την Ιθάκη, η Ικαρία, τα νησιά του Ιονίου αλλά και η Δυτική Ελλάδα θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ το 2022 σε σχέση με τα πολύ μικρά ποσά που πλήρωναν σήμερα συγκριτικά με τις περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας.

Για παράδειγμα για μονοκατοικία 90 τ.μ. στην Ιθάκη ο ΕΝΦΙΑ το 2021 ήταν της τάξης των 252 ευρώ και μετά την ένταξη στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων ο ΕΝΦΙΑ εκτινάχθηκε στα 865 ευρώ. Αντίθετα, διαμέρισμα 75 τ.μ. τρίτου ορόφου του 2006 ο ΕΝΦΙΑ από τα 217 περιορίζεται στα 164 ευρώ (μείωση 24,3%). Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι μειώσεις μετά την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ξεπερνούν το 40%.

Η πρώτη δόση θα καταβληθεί μέχρι το τέλος Μαΐου του 2022  όπως προβλέπει τροπολογία του Yπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην τροπολογία, ο ΕΝΦΙΑ “καταβάλλεται σε έως 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα αυτού, οι δε επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και η Τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους”.

Με βάση του υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, ο ΕΝΦΙΑ θα είναι χαμηλότερος για 5.000.000 φορολογούμενους για ένα 13% ο λογαριασμός παραμένει αμετάβλητος, ενώ αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ αναμένονται για το 7% με 8%, των ιδιοκτητών ακινήτων.

Η μεσοσταθμική μείωση ανέρχεται στο 13% και έρχεται να προστεθεί στη μείωση 22% του φόρου ακινήτων που έγινε το 2019 με αποτέλεσμα η συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το 2018  να ξεπερνά το 30%.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Προκόπη Χατζηνικολάου, 11/5/2022]