ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο 1ΟΣ ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Με τον 1o Tοπικό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ολοκληρώνεται η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά του προγράμματος “Μικροί Επιστήμονες στο Δήμο Αριστοτέλη”. 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει η εκπαιδευτική ομάδα της Eduact, σε συνεργασία με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, έκανε ένα βήμα ακόμα στην επιτυχημένη πορεία του και παρουσίασε την καινοτόμο αυτή πρωτοβουλία στους μικρούς μαθητές των τοπικών κοινοτήτων του Στρατωνίου, του Νεοχωρίου, της Μ. Παναγίας και του Παλαιοχωρίου στη ΒΑ Χαλκιδική .

Όλα τα ηλικιακά γκρουπ ασχολήθηκαν με τη θεματική της σεζόν FIRST® LEGO® League 2022 που αφορά στον τομέα των μεταφορών, ο οποίος είναι άμεσα συνδεδεμένος με το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Στόχος του φετινού προγράμματος ήταν οι συμμετέχοντες να προβληματιστούν και να αναζητήσουν καινοτόμες λύσεις, σε καθημερινά προβλήματα της κοινότητας τους, που συνδέονται με το θέμα των μεταφορών, έχοντας πάντα στο  μυαλό περιβαλλοντικά κριτήρια, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η κυκλική οικονομία και η κλιματική αλλαγή. Ειδικότερα, μελέτησαν τρόπους για την ασφαλή μεταφορά φορτίων που θα βοηθήσουν στο φαινόμενο της περιβαλλοντικής ρύπανσης και θα συμβάλουν στην αειφόρο ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και φυσικά την κλιματική αλλαγή δείχνοντας ενδιαφέρον και ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον.

Τα  μικρότερα παιδιά, ηλικίας 4-5 ετών, κατασκεύασαν μακέτες μαθαίνοντας με  διασκεδαστικό τρόπο βασικές αρχές όπως η κίνηση και η μεταφορά. Τα παιδιά ηλικίας  6-9 ετών κατασκεύασαν μακέτες, οι οποίες περιείχαν ένα κινητό μέρος, το  οποίο κλήθηκαν να προγραμματίσουν. Οι μεγαλύτεροι μαθητές, ηλικίας 9 έως 16 ετών, κατασκεύασαν και προγραμμάτισαν ρομπότ, ώστε να εκτελούν εντολές πάνω σε μια ειδικά διαμορφωμένη πίστα. Επιπλέον, κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν μια έρευνα, ώστε να παρουσιάσουν μια καινοτόμο λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα που σχετίζεται με  τον τομέα των μεταφορών. Τέλος, οι έφηβοι της περιοχής, συμμετείχαν στην πρώτη εφαρμογή του προγράμματος Social Media Benefits & Dangers, χρησιμοποιώντας εκπαιδευτικό υλικό το οποίο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο σχετικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν, προβληματίστηκαν, επιχειρηματολόγησαν και απέκτησαν σφαιρική γνώση γύρω από τα οφέλη και τους κινδύνους που κρύβουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμερα.

Στην τελετή λήξης του προγράμματος, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Απριλίου 2022 και ώρα 12:00, στο κτίριο του ΟΑΕΔ στο Στρατώνι, παρουσιάστηκε η δουλειά όλων των ομάδων και πραγματοποιήθηκε τοπικός Διαγωνισμός με χαρακτήρα γιορτής. Συνολικά συμμετείχαν 181 παιδιά και πιο συγκεκριμένα 8 ομάδες στην κατηγορία Discover, 13 στην κατηγορία Explore και 7 στην κατηγορία Challenge.

Η συνέχιση του προγράμματος για τέταρτη χρονιά, επιβεβαιώνει την έμπρακτη στήριξη της Ελληνικός Χρυσός στην τοπική κοινωνία όπου δραστηριοποιείται, προσφέροντας στα παιδιά και τους νέους την ευκαιρία να αναπτύσσουν εκείνες τις γνωστικές, κοινωνικές και σωματικές δεξιότητες, αλλά και δεξιότητες δημιουργικής – κριτικής σκέψης, που θα τους καταστήσουν υπεύθυνους πολίτες του αύριο. Παράλληλα, το πρόγραμμα ενθαρρύνει την καλλιέργεια λεπτής κινητικής δεξιότητας και δημιουργικής-κριτικής σκέψης σε μια κοινωνία προοδευτικά εξελισσόμενη και απαιτητική.

Η συνεργασία της Ελληνικός Χρυσός με τον καταξιωμένο εκπαιδευτικό φορέα Eduact  για το πρόγραμμα «Μικροί Επιστήμονες στο Δήμο Αριστοτέλη» βραβεύτηκε το 2020  στα Hellenic Responsible Business Awards. 

Για την περίοδο 2022, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας,  για την ασφάλεια των συμμετεχόντων και του εκπαιδευτικού προσωπικού κατά της  διασποράς της Covid-19.

Λίγα λόγια για την Eduact 

Το Φιλεκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Eduact-“Δράση για την Εκπαίδευση”, καταργεί τα σύνορα της τυπικής εκπαίδευσης του σήμερα και εισάγει νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλα τα παιδιά του αύριο. Μέσα στην εξαετή του θητεία στον χώρο της μη τυπικής εκπαίδευσης και ιδιαίτερα με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, τον κώδικα και την εκπαιδευτική ρομποτική, η Eduact λαμβάνει πρωτοβουλίες στον χώρο της σύγχρονης εκπαίδευσης εφαρμόζοντας πρακτικές που έχουν στόχο την εισαγωγή της καινοτομίας στην εκπαιδευτική διαδικασία. 

Με όραμα να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο, με καινοτομία και ποιότητα στην εκπαίδευση, η Eduact δίνει έμφαση στην ισότιμη συμμετοχή όλων των κοινωνικών ομάδων σε προγράμματα που διαμορφώνουν νέους με ηγετικά χαρακτηριστικά και κοινωνική ευαισθησία.  

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 11/4/2022]