Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΤΕΥΧΗ ΤΟΥ ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

Επειδή είμαστε όλοι Χαλκιδικιώτες…

Μια έκφανση της κοινής μας συνείδησης. Μια διαχρονική φωνή ομόψυχη, που ξεπερνά τους στενούς τοπικισμούς και παραμένει ένα σημείο αναφοράς που θυμίζει σε όλους μας, ότι ως Χαλκιδικιώτες έχουμε κοινές κληρονομιές και κοινά όνειρα να οικοδομήσουμε και να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.

Κάπως έτσι είναι ταυτισμένη στο νου μου -και είμαι σίγουρος στην ψυχή όλων μας – ο Παγχαλκιδικός Σύλλογος Αριστοτέλης. Και «φωνή» του, ο Παγχαλκιδικός Λόγος. Το περιοδικό που είναι τόσο σύγχρονο όσο χρειάζεται για να διαλαλεί σε μεγαλύτερη ακτίνα την παράδοση, την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμά μας, τις ανησυχίες μας και τις ελπίδες για τον τόπο μας και τους ανθρώπους τους. Και την αγάπη για όλα όσα μας ενώνουν.

Φάρος που εκπέμπει παντού το φως της ιδιαίτερης πατρίδας, για εκείνους που αναζητούν το δρόμο τους πέρα από τη Χαλκιδική, αλλού στην Ελλάδα, αλλού στην υφήλιο…

Σημείο αναφοράς για την κοινή ταυτότητα όσων ζουν μακριά και όσων μένουμε στη Χαλκιδική.

Αυτό είναι ο Παγχαλκιδικός Λόγος.

Έρχονται ώρες που κοιτάμε τις ανάγκες του στενού οίκου μας. Του Δήμου μας όσοι έχουμε αυτή την ευθύνη.

Του χωριού μας πολλοί συμπατριώτες.

Του σπιτιού μας οι οικογενειάρχες.

Του εαυτού μας.

Ότι νοιώθει ο καθένας «σπίτι του» κι όσα αυτό χωρά.

Έρχονται όμως στιγμές που αντιλαμβανόμαστε πως το μεγαλύτερο σπίτι μας είναι η Χαλκιδική όλων μας, μέσα στην πατρίδα Ελλάδα όλων μας.

Σ` αυτό βοηθούσε, βοηθά και μακάρι να είναι παρών και να συνεχίσει να βοηθά ο Παγχαλκιδικός Σύλλογος με τον Παγχαλκιδικό Λόγο του, που πάντα θυμίζει στους Ιερισσιώτες , στους Αρνιώτες και στους ΜεγαλοΠαναγιώτες, να είμαστε υπερήφανοι και για την Κασσάνδρα μας, και για τη ΣΙθωνία μας…

Τους Κασσανδρινούς και τους Πολυγυρινούς να είναι υπερήφανοι για τον τόπο που γέννησε τον Αριστοτέλη, στα βορειανατολικά της Χαλκιδικής μας.

Τους Τριγλιανούς να καμαρώνουν για τον Παρθενώνα του Ν.Μαρμάρά και για την αρχόντισσα Αρναία.

Και όλους μαζί να είμαστε υπερήφανοι για τον τόπο και την κοινή μας Σκέπη, το Άγιον Όρος. Κι αν εμείς εδώ στον Δήμο Αριστοτέλη νιώθουμε τιμή μας να λέμε πως ζούμε στο κατώφλι της Αγιώνυμης Πολιτείας, η Χαλκιδική ολόκληρη είναι η αγκαλιά που προστατεύει το Περιβόλι της Παναγιάς και προστατεύεται από την ευλογία της.

Ξεφυλίζοντας την ιστορία των δεκαετιών του Παγχαλκιδικού Συλλόγου και τα 50 τεύχη του Παγχαλκιδικού Λόγου, είναι εύκολο να νιώσεις πόσο σπουδαίο είναι να δηλώνεις Χαλκιδικιώτης.

Και είμαι βέβαιος, πως όσο μεγάλωσε τον Σύλλογο ο Βρασίδας Κυργιαφινης ,ο Μιχάλης Καρτσιώτης και οι προκάτοχοι τους, άλλο τόσο τον μεγαλώνει και τον λαμπρύνει, με το Συμβούλιο του, ο διάδοχός τους Γιάννης Κοτσάνης.

Σε έναν δρόμο, εύχομαι, με πολλές ακόμα δεκαετίες για τον Παγχαλκιδικό Σύλλογο. Με πολλές ακόμα 50άδες τευχών για τον Παγχαλκιδικό Λόγο…

Στέλιος Βαλιάνος

Δήμαρχος Αριστοτέλη

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 7/4/2022]