ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ “ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΓΚΟΒΑ ΣΤΟ ΧΑΙΝΤ ΠΑΡΚ”

Η Εταιρεία Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου σας προσκαλεί στο Δημαρχείο Πολυγύρου το Σάββατο 2 Απριλίου 2022 στις 19.00 στην παρουσίαση βιβλίου της Ελένης Στούμπου-Κατσαμούρη με τίτλο “Από τη Λαρίγκοβα στο Χάιντ Παρκ”. 

Για το βιβλίο θα μιλήσει η καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας Χριστίνα Χατζηπαντελή, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Μιλτιάδης Π. Μαρέτας. 

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει το σύνολο παραδοσιακής μουσικής “Φίλντισι”. 

Βρισκόμαστε στα χρόνια μετά την επανάσταση στη Λαρίγκοβα (Αρναία) Χαλκιδικής. Μέσα στη γενική φτώχεια και δυστυχία, ένας νεαρός βοηθός μπακάλη γνωρίζει έναν λεβαντίνο έμπορο κι αρπάζει την ευκαιρία. Τον ακολουθεί στη Σμύρνη, όπου μυείται στα μυστικά του εμπορίου και βάζει πλώρη να κατακτήσει το κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου, το Λονδίνο. Τον βρίσκουμε μερικές δεκαετίες αργότερα, επιτυχημένο και… κατασταλαγμένο να αναπολεί τη δράση του και να κρίνει τους πάντες και τα πάντα, περιλαμβανομένης της κυβέρνησης της Αθήνας.

Υπήρξε πράγματι ο ατίθασος ήρωας και βάση αλήθειας στις περιπέτειές του; Και κυρίως, ποιός και γιατί έγραψε αυτή την ανατρεπτική ιστορία που δεν χαρίζεται σε κανέναν, ούτε καν στον ήρωά της;

Η EΛΕΝΗ ΣΤΟΥΜΠΟΥ-ΚΑΤΣΑΜΟΥΡΗ σπούδασε αρχαιολογία  στο Α.Π.Θ. και ντοκιμαντέρ-εθνογραφικό κινηματογράφο στο Παρίσι με τον Jean Rouch (D.E.A. Cinema, Télévision, Audiovisuel, Université  Paris Ι– Paris X Nanterre). Εργάζεται στην Αρχαιολογική Υπηρεσία ως αρχαιολόγος και σκηνοθέτρια αρχαιολογικών ταινιών. Έχει δημιουργήσει περισσότερες από είκοσι αρχαιολογικές ταινίες για τις οποίες έχει διακριθεί στο εξωτερικό. Γράφει για θέματα αρχαιολογίας και τέχνης στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Το βιβλίο αυτό είναι αποτέλεσμα έρευνας στις πηγές και τα ξένα αρχεία.

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 28/3/2022]