ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ – ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Σε λίγες ημέρες, θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό το νέο διευρυμένο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην έξαρση της ακρίβειας, κυρίως στο ενεργειακό κομμάτι, όπως τα καύσιμα.

Το νέο στοιχείο θα είναι η «επιδότηση» για ένα μέρος του πληθυσμού, των πλέον ευάλωτων, για αγορά καυσίμων, όπου η ακρίβεια «καλπάζει». Κυβερνητικοί αξιωματούχοι που έχουν αναφερθεί στον θέμα σημειώνουν ότι δεν θα είναι οριζόντιο το μέτρο, αλλά θα απευθύνεται στους πλέον ευάλωτους και θα έχει την μορφή «κουπονιού».

Δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, τις οποίες προφανώς στην κυβέρνηση, τις κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό, ώστε να μην καεί το πλεονέκτημα της θετικής έκπληξης.

Βέβαια τα περιθώρια εθνικών παρεμβάσεων είναι περιορισμένα και δεν θα πρέπει να αναμένονται ιδιαίτερα γαλαντόμες ανακοινώσεις. Εν ολίγοις οι άξονες που θα κινηθούν τα νέα μέτρα γίνεται προσπάθεια να αφορούν όσο το δυνατό περισσότερους, να ανοίξει δηλαδή η περίμετρος του πακέτου.

Καθοριστικές θα είναι πάντως η σημερινή και η αυριανή ημέρα. Σήμερα Δευτέρα συνεδριάζει το Eurogroup και αναμένεται να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις για το εύρος των ευρωπαϊκών παρεμβάσεων, ενώ αύριο ανακοινώνονται τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο δίμηνο του έτους.

Μετά από αυτά θα «κλειδώσει» το περιεχόμενο του πακέτο των μέτρων στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών που πλήττονται από το ραγδαία διογκούμενο κύμα ανατιμήσεων σε ενέργεια, είδη διατροφής, βασικά εμπορεύματα και πρώτες ύλες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθηθεί το μοντέλου των ανακοινώσεων ανάλογων πακέτων μέσα στην πανδημία. Δηλαδή θα δοθεί το περίγραμμα από τον πρωθυπουργό και εν συνεχεία θα εξειδικευτούν από τους αρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το νέο εμπλουτισμένο πακέτο στήριξης θα προβλέπει μεταξύ των άλλων:

  • έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις σε νοικοκυριά
  • Συνέχιση και αύξηση της επιδότησης του ενεργειακού κόστους και για τις επιχειρήσεις,
  • μείωση φόρων κ.α.

Ειδικότερα:

«Επιταγή ακρίβειας»: Το επικρατέστερο σενάριο η οικονομική θέλει την ενίσχυση να δίνεται σε πάνω από 1 εκατ. δικαιούχους με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και το ποσό να είναι κλιμακωτό από 200 – 400 ευρώ, ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού. Δικαιούχοι θα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, νοικοκυριά που εντάσσονται στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) και άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.

Επιδοτήσεις λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου: Οι επιδοτήσεις θα αφορούν τις καταναλώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά τους μήνες του Μαρτίου και του Απριλίου. Όπως αναφέρουν πηγές το πακέτο του Μαρτίου έχει κλειδώσει στα 350 εκατ. ευρώ με τα ποσά των ενισχύσεων στους λογαριασμούς ρεύματος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με εκείνα του Φεβρουαρίου, καθώς η τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος του προηγούμενου μήνα είχε κλειδώσει στα 211,71 ευρώ/MWh.

Ήταν ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με τον Ιανουάριο (235 ευρώ/MWh). Σχεδόν στα ίδια επίπεδα παραμένουν κι εκείνες των λογαριασμών ρεύματος των επιχειρήσεων και φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Για τις επιδοτήσεις του Απριλίου αυτές θα είναι σημαντικά υψηλότερες λένε οι πληροφορίες τόσο για τους οικιακους καταναλωτές όσο και του φυσικού αερίου. Θα ξεπερνούν σίγουρα τα 350 εκατ. ευρώ και κάποιες πρώτες πληροφορίες θέλουν η μέση ενίσχυση για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 300 kWh το μήνα να διαμορφώνεται στα 52 με 53 ευρώ από 39 ευρώ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Παρέμβαση στα καύσιμα: Εδώ οι πληροφορίες είναι ελάχιστες αλλά γίνεται προσπάθεια να περιληφθεί στην «επιδότηση» με όποια μορφή αποφασιστεί, ένας σημαντικό αριθμός δικαιούχων.

Επιστρεπτέα: Υπάρχουν σενάρια για αύξηση των μηνιαίων δόσεων σε πάνω από 70 από 60 που είναι σήμερα για την επιστροφή στο κράτος των ποσών από τους όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής για περίπου 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις με το «ημερολόγιο πληρωμών να τρέχει» από τις 30 Ιουνίου. Παράλληλα εξετάζεται παράταση για τουλάχιστον ένα μήνα της προθεσμίας για την εφάπαξ εξόφληση του ποσού με το μπόνους του 15% που λήγει κανονικά στις 30 Μαρτίου. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα σημειώνοντας ότι σε αυτή τη φάση έχει αποκλειστεί νέο «κούρεμα» των ποσών.

Σημειώνεται ότι από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν δοθεί ενισχύσεις συνολικού ύψους 8,3 δις. ευρώ και μετά τα «κουρέματα» το ποσό των συνολικών βεβαιωμένων οφειλών έχει μειωθεί στα 3 δις. ευρώ.

Παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση (σ.σ. σερβιριζόμενος καφές) και μεταφορές (σ.σ και εισιτήρια λεωφορείων, τρένων κ.λπ.) ώστε να μην αυξηθεί το κόστος μετακίνησης. Το μέτρο θα ισχύσει και για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και θα προκαλέσει δημοσιονομικό κόστος περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Αγρότες: Εξετάζονται παρεμβάσεις στο θέμα κυρίως των εισροών (καύσιμα, λιπάσματα κ.λπ.) και του κόστους ενέργειας με χρήση ΑΠΕ. Επίσης , όπως έχει διαφανεί από πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά, εξετάζονται παρεμβάσεις για συγκεκριμένες καλλιέργειες, όπως π.χ. των σιτηρών, αλλά και στο κόστος ζωοτροφών.

 

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 16/3/2022]