Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ: ΣΤΕΙΛΑΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ, ΛΕΕΙ Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Την εφαρμογή των επίμαχων διατάξεων της Συνθήκης του Μοντρέ εφάρμοσε η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις τη Δευτέρα το βράδυ.

“Προειδοποιήσαμε όλα τα παράκτια και μη κράτη του Εύξεινου Πόντου”, είπε ο Τσαβούσογλου. “Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει αίτημα διέλευσης από τα Στενά” του Βοσπόρου, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, διαψεύδοντας προηγούμενες αναφορές ότι ρωσικά πλοία έχουν αιτηθεί διάπλου των Στενών. “Εφαρμόσαμε ό,τι λέει το Μοντρέ και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε”, είπε ο Τσαβούσογλου.

Υπενθυμίζοντας ότι σε περίπτωση πολέμου, εάν η Τουρκία είναι μέρος του πολέμου, η εξουσία στα Στενά δίνονται πλήρως στην Τουρκία, ο Τσαβούσογλου είπε αναλυτικά:

“Εάν η Τουρκία δεν είναι μέρος στον πόλεμο, οι χώρες πολεμικών πλοίων έχουν την εξουσία να μην περάσουν τα πλοία τους από το στενό. Εάν το πολεμικό πλοίο επιστρέφει στη βάση του στη Μαύρη Θάλασσα, η διέλευση δεν εμποδίζεται. Εφαρμόζουμε τις διατάξεις του Μοντρέ. Προειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες και μη παράκτιες χώρες να μην αφήσουν πολεμικά πλοία να περάσουν από τα Στενά. Εφαρμόσαμε αυτό που λέει το Μοντρέ, θα το εφαρμόσουμε από τώρα και στο εξής. Δεν υπήρξε αίτημα για διέλευση από τα στενά. Μέχρι τώρα, οι Ρώσοι ρωτούσαν αν θα εφαρμόσουμε το Montreux αν χρειαστεί. Τους λέγαμε ότι θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία κατά γράμμα”.

Ερντογάν: “Απαράδεκτη” η ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας 

Λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση στην Ουκρανία ως “πόλεμο” και σηματοδότησε την εφαρμογή της συνθήκης του Μοντρέ. Χαρακτήρισε μάλιστα “απαράδεκτη” τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας. 

Ο Τούρκος πρόεδρος, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε ότι θαυμάζει την αντίσταση των Ουκρανών, ενώ τόνισε ότι σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας: “Βλέπουμε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ως απαράδεκτη και εκτιμούμε τον αγώνα της ουκρανικής διοίκησης και του λαού. Αποφασίσαμε να τον χρησιμοποιήσουμε σε τρόπος που θα αποτρέψει την κλιμάκωση. Μέχρι σήμερα, 5 χιλιάδες πολίτες μας έχουν εγκαταλείψει το έδαφος της Ουκρανίας και έχουν περάσει στη χώρα μας και σε άλλες χώρες. Θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες εκκένωσης σύμφωνα με τις απαιτήσεις. Η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις ευθύνες της στο πλαίσιο των θεσμών και των συμμαχιών, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Εθνών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μέχρι σήμερα”.

Παράλληλα ο Ερντογάν ανέφερε ότι θα εφαρμόσει τα άρθρα της Συνθήκης του Μοντρέ για “να αποτρέψει κλιμάκωση της κρίσης”, ενώ δήλωσε παράλληλα ότι είναι θλιμμένος από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά επισήμως τον όρο πόλεμος που σηματοδοτεί την αλλαγή στάσης της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν είπε: “Φυσικά, η απόφαση δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά δεν θα παραμελήσουμε τις περιφερειακές και παγκόσμιες ισορροπίες. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα ξεπεράσουμε με ασφάλεια την κρίση στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, όπως όλες οι πρόσφατες προκλήσεις στη χώρα μας”.

Προσέθεσε: “Η Τουρκία είναι μια χώρα που θέλει ειρήνη στην περιοχή της. Αυτή τη στάση έχουμε επιδείξει παντού. Στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, συμβουλεύσαμε την Ουκρανία και τη Ρωσία να επιλύσουν τα προβλήματά τους μέσω διαλόγου. Και πάλι σε αυτή τη διαδικασία, θέσαμε σε δράση την πολύπλευρη διπλωματία μας για να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα. Λυπούμαστε πραγματικά που φτάσαμε εδώ. Συνεχίζουμε να εκφράζουμε την άποψη της χώρας μας για το θέμα σε κάθε πλατφόρμα, ειδικά στο ΝΑΤΟ.”

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Πέτρου Κράνια, 28/2/2022]