ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟ “ΙΕΡΟ” ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΌΡΟΥΣ

Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση της επένδυσης και την έναρξη παραγωγικής λειτουργίας στη Σιμωνόπετρα του Αγίου Όρους στη Χαλκιδική βρίσκεται η εταιρεία Macedonian Bottling Company, της οποίας ο επιχειρηματικός σχεδιασμός επικεντρώνεται στο να φέρει στην αγορά το εμφιαλωμένο νερό, Avaton σε γυάλινη φιάλη. 

Προς αυτή την κατεύθυνση έρχεται να συμβάλλει και η απόφαση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, για την αναγνώριση του νερού της πηγής υδροληψίας “Avaton – Σιμωνόπετρας” στο Άγιο Όρος, ως φυσικού μεταλλικού νερού που είναι κατάλληλο για δίαιτα πτωχή σε νάτριο αλλά και ως φυσικό μεταλλικό νερό με την προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα, κατάλληλο και σε αυτή την περίπτωση για δίαιτα πτωχή σε νάτριο. 

Nα σημειωθεί ότι εκ των βασικών μετόχων της Macedonian Bottling Company με ποσοστό που σύμφωνα με το καταστατικό της ανέρχεται στο 32% είναι ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μπαμπάκος, του οποίου το όνομα ακούστηκε και στην περίπτωση της επένδυσης μίας άλλης εταιρείας, της N.U. Aqua, η οποία εξαγόρασε εντός του 2021 και το ανενεργό εργοστάσιο της PepsiCo Ήβη στην περιοχή του Λουτρακίου, το οποίο εμφιάλωνε κατά το παρελθόν το νερό, Ήβη Λουτράκι. 

Σε ό,τι αφορά τη βορειοελλαδίτικη επιχείρηση το μεγαλύτερο ποσοστό εμφανίζεται να διατηρεί ο Γιώργος Μπέλλος με 39,5%. Σε ό,τι αφορά τον Δημήτρη Μπαμπάκο ο ίδιος είναι από τους βασικούς μετόχους και επενδυτές ενός ελληνογερμανικού επιχειρηματικού σχήματος, το οποίο μέσω της κυπριακής εταιρείας DMLP Holdings επένδυσε στο εργοστάσιο παραγωγής εμφιαλωμένου νερού της Pepsi στο Λουτράκι. 

Με επιδότηση 7,88 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο

Ως προς την παραγωγική διαδικασία του νερού στη Σιμωνόπετρα του Αγίου Όρους, η σχετική επένδυση για την κατασκευή της εκεί παραγωγικής μονάδας ολοκληρώθηκε εντός του 2021. Το σύνολο της επένδυσης ανήλθε στα 29,4 εκατ. ευρώ, ενώ ποσό ύψους 7,88 εκατ. ευρώ επιλέχθηκε προς ενίσχυση από τη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων Μακεδονίας – Θράκης στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου 4399 για την γενική επιχειρηματικότητα. H Macedonian Bottling Company έχει λάβει άδεια και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης για την άντληση 48.100 κυβικών νερού ανά έτος.

Κατοχύρωση εμπορικού σήματος στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε.

Το Avaton που επίσης διαχειρίζεται η DMLP Holdings, η ίδια εταιρεία που έχει την ευθύνη και για την N.U. Aqua στο Λουτράκι έχει ήδη κατοχυρωθεί και σε επίπεδο πνευματικής ιδιοκτησίας στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO). Στον σχεδιασμό της εταιρίας είναι η παραγωγή τόσο φυσικού μεταλλικού νερού, όσο και η παραγωγή ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού. 

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό σχήμα της DLMP, επιχείρησε να φέρει στην επιφάνεια το περιπλεγμένο εγχείρημα των υδροπλάνων στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό εξαγόρασε τα Ελληνικά Υδατοδρόμια από τον Άκτωρα και προχώρησε στην ίδρυση της Grecian Air Seaplanes. 

Μαζί με τον κ. Μπαμπάκο και την DMLP Holdings εμφανίζονται ως συμμέτοχοι στην υπόθεση υδροπλάνα, η εταιρεία Axionair Ltd που δημιούργησε για το συγκεκριμένο λόγο ο Δ. Μπαμπάκος, ο ιδρυτής της Ελληνικά Υδατοδρόμια, Τάσος Γκόβας, η Μαρία Τόκτωρ, ο Ανδρέας Καροτσιέρης, ο Αντώνης Βασιλάκης (Α. Βασιλάκης ΑΒΕΕ) και ο Φώτης Χατζηανδρώνης (“Chatziandronis Aerospace &Touristic”).

Bασική στόχευση της ιδιοκτήτριας εταιρείας Macedonian Bottling Company είναι η εξαγωγή του προϊόντος που θα βγει από την παραγωγική της εγκατάσταση εκτός των ελληνικών συνόρων, δημιουργώντας μία ετικέτα εμφιαλωμένου νερού που θα αποτελεί έναν κωδικό υψηλής προστιθέμενης αξίας.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Γιώργου Λαμπίρη, 31/3/2022]