Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΥΙΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη ΒΑ Χαλκιδική αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, με σημαντικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα Πιστή στις αρχές της Υπεύθυνης Μεταλλευτικής Δραστηριότητας (Responsibie Mining], η Ελληνικός Χρυσός σχεδιάζει και επενδύει διαχρονικά στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Αριστοτέλη, στοχεύοντας στη διαρκή Βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τη μεγιστοποίηση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης που δημοσίευσε πρόσφατα, η Ελληνικός Χρυσός διέθεσε το 2019 το 6% των καθαρών κερδών της σε κοινωνικές επενδύσεις, που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διάθεσης κοινωνικών επενδύσεων στον ευρύτερο Βιομηχανικό κλάδο που συνεχίστηκαν δυναμικά και το 2021 με έργα συνολικής αξίας 1,3 εκαι ευρώ. Ανταποκρινόμενη στα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, η Ελληνικός Χρυσός ανέλαβε την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, όπως η αποκατάσταση του οδικού άξονα Ολυμπιάδας-Βαρβάρας που υπέστη σοβαρές ζημιές στη σφοδρή κακοκαιρία του 2020, ένα έργο αξίας άνω των 300 000 ευρώ.

Επιπλέον, ανέλαβε τη συντήρηση τοπικών υποδομών και κτιρίων, με κυριότερη την ανακαίνιση 7 σχολείων της περιοχής και την εγκατάσταση συστημάτων φίλτρανσης νερού σε όλα τα σχολεία του δήμου, διευκολύνοντας την ασφάλεια και την καθημερινότητα των μαθητών Επιπροσθέτως. συνεχίστηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το πρόγραμμα ρομποτικής & STEAM για τους μαθητές της περιοχής, σε συνεργασία με το φορέα Eduact. μια επένδυση 90.000 ευρώ που καλλιεργεί στους μαθητές σημαντικές δεξιότητες και γνώσεις για το μέλλον, αναπτύσσοντας την κριτική τους σκέψη. Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι δράσεις για την περιβαλλοντική αποκατάσταση και προστασία, όπου η εταιρεία μέσα στο 2021 παρέδωσε στην τοπική κοινωνία έναν νέο φυσικό χώρο έκτασης 30 στρεμμάτων που για δεκαετίες αποτελούσε χώρο απόθεσης αρσενοπυριτών από μεταλλευτικές χρήσεις προηγούμενων ιδιοκτησιών και υποστήριξε για τέταρτη χρονιά τη Νέα Αερολέσχη Θεσσαλονίκης στο έργο της εναέριας επιτήρησης των δασών της Χαλκιδικής καθ’ όλην τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου

Η Ελληνικός Χρυσός, στο πλαίσιο της Νέας Επενδυτικής Συμφωνίας και σε συνεργασία πάντα με την τοπική κοινωνία, σχεδιάζει εμβληματικές επενδύσεις ύψους 70 εκατ. ευρώ σε έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης που θα συμβάλουν στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της περιοχής και θα αποτελέσουν παρακαταθήκη για τις επόμενες γένεις.

Αυτονόητη πτυχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας τα κριτήρια ESG

Η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG, στην επιλογή επενδυτικών τοποθετήσεων αποτελεί διεθνώς μια ταχέως ανερχόμενη τάση. Τα κριτήρια αυτά είναι Περιβαλλοντικά (Environmental), Κοινωνικά (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance). Στην ουσία το ESG αναφέρεται στους τρεις βασικούς παράγοντες μέτρησης των ηθικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων μιας επένδυσης σε μια εταιρεία ή επιχείρηση.

Για τα κριτήρια αυτά έδωσε συνέντευξη στην ετήσια έκδοση του CRS & ESG Reports, ο Διευθυντής Εταιρικής Υπευθυνότητας της Ελληνικός Χρυσός, Ιωάννης Μελεγκάνος.

Με ποιον τρόπο και σε τι Βαθμό επηρέασε, κατά τη γνώμη σας, η κρίση της πανδημίας την Εταιρική Υπευθυνότητα και συνακόλουθα την πρακτική της Λογοδοσίας Αειφορίας και Βιωσιμότητας;

Δίχως αμφιβολία, η πανδημία έχει διαταράξει την οικονομική και κοινωνική ζωή σε όλο τον πλανήτη. Ταυτόχρονα, έχει αποτελέσει παράγοντα κομβικών αλλαγών στη συμπεριφορά των επιχειρήσεων, των θεσμών, των πολιτών αλλά και των επενδυτών. Βλέπουμε, για παράδειγμα, τη μεγάλη σημασία που απέκτησε η αυτάρκεια σε πρώτες ύλες και η στροφή που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση του εφοδιασμού της Ευρώπης σε μέταλλα, κάτι που φυσικά επηρεάζει σημαντικά τον κλάδο μας και αναδεικνύει τη σημασία της ελληνικής μεταλλευτικής παραγωγής, σε ένα πλαίσιο πανευρωπαϊκό. Αντίστοιχα, η πανδημία επιτάχυνε την απαίτηση από τις επιχειρήσεις να ενσωματώσουν τις αρχές της Βιωσιμότητας στη λειτουργία τους και να αυξήσουν το Βαθμό διαφάνειας προς το σύνολο των κοινωνικών εταίρων τους. Σημαντικότερο όλων η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη ένταξης μηχανισμών πρόληψης τόσο στην εταιρική υπευθυνότητα όσο και στους ευρύτερους μηχανισμούς υγείας, υγιεινής κι ασφάλειας των παραγωγικών οργανισμών, με σκοπό αυτοί να Βρίσκονται έτοιμοι και κατά το δυνατόν όσα περισσότερα βήματα μπροστά από μια ενδεχόμενη μελλοντική πανδημία. Η δυναμική που προέκυψε κατά την πανδημία του κορονοϊού, μας κάνει να πιστεύουμε πως θα υπάρξει κι επόμενη.

Ποιες ήταν οι σημαντικότερες προκλήσεις που κληθήκατε να διαχειριστείτε στην προσπάθεια δημιουργίας του πρόσφατου Απολογισμού σας;

Πριν από λίγες ημέρες δημοσιοποιήσαμε την πιο πρόσφατη Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας της εταιρείας μας, στην οποία παρουσιάζουμε τα πεπραγμένα και τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές μας επενδύσεις για τη διετία 2019-2020. Όπως κάθε φορά, η σύνταξη ενός Απολογισμού έχει πολλές προκλήσεις, αλλά στην περίπτωση της Ελληνικός Χρυσός θα έλεγα ότι η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει η συνολική αποτύπωση του πολυσύνθετου έργου με θετικό πρόσημο, που υλοποιείται για τη στήριξη και την ανάπτυξη της ΒΑ Χαλκιδικής, το οποίο απαρτίζεται από πληθώρα έργων κοινωνικής και περιβαλλοντικής υφής, με σταθερή προσήλωση στην τοπική κοινωνία και το οικοσυστημικό περιβάλλον του Δήμου Αριστοτέλη. Σκοπός της νέας αυτής έκθεσης είναι να αποτυπώσουμε όσο ακριβέστερα γίνεται, με όσο περισσότερους ποσοτικούς δείκτες γίνεται, το αποτύπωμα της εταιρείας σε όλα τα επίπεδα και, νομίζω, αρχίζουμε και το καταφέρνουμε σε Βαθμό που υπερβαίνει τον μέσο όρο της ελληνικής πραγματικότητας.

Τα κριτήρια ESGs γίνονται όλο και πιο σημαντικά για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ποιο είναι το σχόλιό σας για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται και ποια η στρατηγική της εταιρείας σε αυτό το πλαίσιο;

θεωρώ ότι η δυναμική είναι τέτοια εδώ και αρκετά χρόνια, που ήδη καθιστούν τα κριτήρια ESG μια αυτονόητη πτυχή της ίδιας της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι απαιτήσεις των κοινωνικών εταίρων-από κάθε κατεύθυνση- για μια ολιστική, υπεύθυνη προσέγγιση της ανάπτυξης, αυξάνεται εκθετικά χρόνο με το χρόνο, οπότε βρισκόμαστε σε ήδη σε μια φάση όπου καμία ουσιαστική επενδυτική προσπάθεια δεν μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς την ενσωμάτωση κοινωνικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων στα επιχειρηματικά σχέδια ενός οργανισμού. Στην Ελληνικός Χρυσός, υλοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα, έχουμε διακρίνει αυτήν τη δυναμική, τόσο σε επίπεδο εταιρείας όσο και ομίλου, γι’ αυτό και η Νέα Επενδυτική Συμφωνία στην οποία καταλήξαμε με την ελληνική κυβέρνηση πριν από μερικούς μήνες προβλέπει αυστηρούς δείκτες απόδοσης και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μια βιώσιμη, δίκαιη και υπεύθυνη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας κατά την επόμενη 2δετια ΕΙ στοχοπροσήλωσή μας στη Βιώσιμη ανάπτυξη είναι έμπρακτη, μετρήσιμη και αδιαπραγμάτευτη. Τεκμήριο αυτού αποτελεί η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος προτύπων Βιωσιμότητας σε επίπεδο Ομίλου Eldorado Gold, που ονομάζουμε SIMS (Sustainability Integrated Management System) και το οποίο θα αποτελέσει τον πυλώνα εταιρικής υπευθυνότητας σε όλο το φάσμα των λειτουργιών μας.

[ΠΗΓΗ: CRS Reports, 21/02/2022]