ΑΚΡΙΒΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ

Προ ημερών υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ είχε εκτιμήσει ότι οι τιμές της ενέργειας δεν πρόκειται να ομαλοποιηθούν νωρίτερα από το 2023. Αυτήν την εκτίμηση που επικρατεί στην αγορά της ενέργειας, φαίνεται να συμμερίζεται σε ανώτατο επίπεδο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό τουλάχιστον τεκμαίρεται από έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο πρόκειται να δημοσιοποιηθεί το Μάρτιο και το οποίο δημοσιοποίησε το Euractiv, σύμφωνα με το οποίο οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές και ασταθείς τουλάχιστον μέχρι το 2023.

“Οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να προκαλούν μεγάλη ανησυχία σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι υψηλές και ασταθείς τιμές του φυσικού αερίου, που επηρεάζονται έντονα από την υψηλή παγκόσμια ζήτηση και τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, οδηγούν σε υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας”, σημειώνει η Κομισιόν, η οποία στο έγγραφό της αναλύει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί:

“Με τις αποθήκες αερίου της ΕΕ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τις ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού που συνδέονται με τη χαμηλή χρέωση στους αγωγούς φυσικού αερίου από την Ανατολή, γινόμαστε μάρτυρες μιας αυξανόμενης κρίσης φυσικού αερίου σε σύγκριση με την κατάσταση την εποχή της ανακοίνωσης της Επιτροπής από τον περασμένο Οκτώβριο”.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου είναι περίπου 400% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο και οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας ακολούθησαν το ίδιο μοτίβο, αυξάνοντας κατά 260%.

Αυτό έχει οδηγήσει σε άνοδο των λιανικών τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες είναι αυξημένες κατά 51% και 30% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι.

Παράλληλα το έγγραφο υπογραμμίζει ότι οι επιπτώσεις των υψηλών τιμών βλάπτουν όλο το φάσμα της οικονομίας και αναμένεται να παραμείνουν βασικός μοχλός πληθωρισμού έως το 2022. Ήδη πλήγμα έχουν δεχθεί οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας και πιθανότατα θα αυξήσουν τις τιμές σε άλλα προϊόντα περιλαμβανομένων και των τροφίμων.

Επίσης επηρεάζονται αρνητικά τα νοικοκυριά, ιδίως τα ευάλωτα, που ξοδεύουν όλο και μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε λογαριασμούς ενέργειας.

Ενέργειες

Το προσχέδιο που διέρρευσε περιλαμβάνει 12 ενέργειες που μπορεί να αναλάβει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτές περιλαμβάνουν τη δημιουργία ικανότητας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη συνεχή υποστήριξη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν επίσης μέτρα για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Ευρώπης.

Μεταξύ άλλων η Κομισιόν προτείνει μια νομική απαίτηση οι χώρες της ΕΕ να διασφαλίζουν ένα ελάχιστο επίπεδο αποθήκευσης αερίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

Στην κατεύθυνση αυτή για την διασφάλιση των προμηθειών και την καλύτερη προετοιμασία για τον επόμενο χειμώνα θα υπάρξει ένα “Σχέδιο για το χειμώνα” για τη στήριξη της ασφάλειας εφοδιασμού με κίνητρα και υποχρεώσεις για στρατηγική αποθήκευση.

Επίσης η ΕΕ θα ξεκινήσει  ένα πιλοτικό έργο φέτος για να υποστηρίξει τις χώρες και τους φορείς της ΕΕ στην πραγματοποίηση κοινών προμηθειών για την πλήρωση της αποθήκευσης μέχρι το ελάχιστο απαιτούμενο στρατηγικό επίπεδο.

Ωστόσο η Κομισιόν αναφέρει ότι η αποθήκευση δε θα έχει καμία επίδραση για αυτόν τον χειμώνα καθώς τα επίπεδα αποθήκευσης έχουν φτάσει σε απροσδόκητα χαμηλά επίπεδα.

Για το σκοπό αυτό η Κομισιόν κάνει λόγο για διαφοροποίηση των προμηθειών από το ρωσικό αέριο μέσω αγωγών προς το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), το μεγαλύτερο μέρος του οποίου εισάγεται επί του παρόντος από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Κομισιόν διερευνά επίσης ανησυχίες για “πιθανές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου και ιδίως από τη ρωσική εταιρεία παροχής αερίου Gazprom”.

Τέλος το έγγραφο της Επιτροπής αναφέρει ότι η καλύτερη λύση για τη μείωση της εξάρτησης από το εισαγόμενο αέριο και τις χαμηλότερες τιμές μακροπρόθεσμα είναι η επιτάχυνση της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης αερίων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

“Εάν δεν υπάρξει μαζική επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ θα εξαρτηθούν σημαντικά από τις τιμές του φυσικού αερίου τουλάχιστον έως το 2030”, αναφέρει το έγγραφο.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 21/2/2022]