ΠΟΙΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ανάμεσά τους και ο μεταλλευτικός κλάδος – Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο γ΄ τρίμηνο του 2021 καταγράφηκαν 15.125 κενές θέσεις εργασίας.

Ρεκόρ 5ετίας στις κενές θέσεις εργασίας καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2021. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο γ΄ τρίμηνο του 2021 καταγράφηκαν 15.125 κενές θέσεις εργασίας.

Ήταν στο α΄ τρίμηνο του 2017 που είχε καταγραφεί μεγαλύτερο πλήθος κενών θέσεων εργασίας (18.666).

Ωστόσο στο 9μηνο, το 2021, καταγράφηκε το 2ο χαμηλότερο πλήθος κενών θέσεων εργασίας τουλάχιστον από το 2019, καθώς έφτασαν μόλις 33.991.

Κύκλοι εργοδοτικών οργανώσεων αναφέρουν στο Capital.gr πως μεταξύ των κλάδων που εμφανίζονται οι περισσότερες ελλείψεις εργατικού δυναμικού είναι η πληροφορική, το λιανικό εμπόριο, οι κατασκευές, τα ναυπηγεία αλλά και ο μεταλλευτικός κλάδος.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως υπάρχουν ελλείψεις τεχνικών σε θέσεις μισθωτής εργασίας και γιατί πολλοί εξ αυτών έχουν επιλέξει να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, αν και αυτός ο “δρόμος” δεν είναι χωρίς εμπόδια, λόγω της προϋπηρεσίας που χρειάζεται αλλά και των γραφειοκρατικών διαδικασιών που σχετίζονται με την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Κύκλοι του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) αναφέρουν στο Capital.gr, πως βλέπουν τις κενές θέσεις εργασίας μέσω των επαγγελμάτων, για τα οποία γίνονται οι περισσότερες προσλήψεις, σύμφωνα με όσα δείχνουν οι ροές της μισθωτής απασχόλησης που αποτυπώνονται στο σύστημα “Εργάνη”.

Βάσει της συνολικής εικόνας που έχουν υπόψη τους οι ίδιες πηγές για το 2021 τα επαγγέλματα για τα οποία υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση είναι τα ακόλουθα:

  1. Επαγγελματίες βάσεων δεδομένων
  2. Μαθηματικοί, αναλογιστές και στατιστικοί
  3. Σχεδιαστές και αναλυτές λογισμικών και εφαρμογών
  4. Διδακτικό προσωπικό σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα
  5. Ελεγκτές και τεχνικοί πλοίων και αεροσκαφών
  6. Χειριστές εξοπλισμού επεξεργασίας και φινιρίσματος μεταλλικών προϊόντων
  7. Μεταφορείς
  8. Σερβιτόροι
  9. Νοσηλευτές

Σε σχέση με τις κενές θέσεις εργασίας, κύκλοι του ΕΙΕΑΔ σημειώνουν πως το φαινόμενο αυτό οφείλεται στη χώρας μας -ειδικά σε συνθήκες που το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι σχετικά υψηλό σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ- μεταξύ άλλων στους χαμηλούς μισθούς που προσφέρει η αγορά σε σχέση με τα ζητούμενα προσόντα, στο ευρύ “δίχτυ προστασίας” από πλευράς οικογένειας, αλλά και στην έκτακτη κατάσταση την οποία πέρασε η οικονομία (αναστολές συμβάσεων κ.λπ.).

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως χρειάζεται αλλαγή παραγωγικού προτύπου μέσω παροχής κινήτρων, προκειμένου να μειωθούν οι κενές θέσεις εργασίας και, έτσι και η ανεργία. Το πρόβλημα δεν είναι η σημαντική -σε σχέση με άλλους τομείς- ανάπτυξη του εμπορίου και του τουρισμού, αλλά το μεγάλο ποσοστό -σε σχέση με άλλες χώρες- των εργαζομένων μέσης ή χαμηλής ειδίκευσης σε αυτούς τους κλάδους και η χαμηλή προστιθέμενη αξία των τομέων αυτών.

[ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr/, από capital, 20/1/2022]