ΛΑΜΠΡΑ ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η 109Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΑΡΝΑΙΑΣ (ΦΩΤΟ)

Ο Λαός της Αρναίας και όχι μόνο, πανηγυρίζοντας τους προστάτες του Αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό στον ομώνυμο εράσμιο Ιερό Ναό τους, ετίμησε με Εθνική έξαρση και σεμνομεγαλόπρεπα την 109η Επέτειο της απελευθερώσεως της Πόλεως, που έλαβε χώρα στις 2 Νοεμβρίου του 1912!

Περίσσευε η συγκίνηση και η σκέψη γύρισε στο χθές που η Χαλκιδική και άπασα η Μακεδονία μας το 1912 προστέθηκε στον κορμό της Μητέρας Ελλάδας, με πρώτη τη συμβασιλεύουσα του Βυζαντίου και πόλη του Αγίου Δημητρίου, τη Θεσσαλονίκη μας, που η απελευθέρωσή της συνέπεσε με τη γιορτή του Θεσσαλονικέα Προστάτη της Στρατηλάτου Αγίου Δημητρίου.

Του Όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από τους Εφημερίους της Αρναίας Παν. Αρχιμ. π. Παΐσιο Σουλτανικά, τους Αιδ. Οικ. π. Κωνσταντίνο Αγούλα και π. Γεώργιο Τρικκαλιώτη και τον Διάκονό του π. Αμφιλόχιο Χάϊτα.

Ο φιλάγιος Λαός προσήλθε ομοθυμαδόν για να τιμήσει τόσο τους Αγίους του, όσο και τους προγόνους του, οι οποίοι με επικεφαλής τον Ανθυπολογαγό Ιωάννη Αλεξάκη που κατηφόρισε με τους Έλληνες μαχητές από τις πλαγιές του Χολομώντα και τον Μητροπολίτη Σωκράτη επικεφαλής των Αρνιωτών, απήλαυσαν και υποδέχθηκαν την ελευθερία μετά 460 περίπου από την Άλωση της Βασιλίδος των πόλεων.

Επικεφαλής του Λαού ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Γιώργος, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στυλιανός Βαλιάνος, ο τ. Υπουργός και Δήμαρχος κ. Χρήστος Πάχτας, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Νικόλαος Αυγερινός, Γεώργιος Θαλασσινός και Ευριπίδης Ατζαμής, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Κατερίνα Ζωγράφου, ο Πρόεδρος του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου κ. Αστέριος Τζιτζιρίκας, η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κα Ιφιγένεια Χαϊδευτού, η Πρόεδρος της Α’/Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής κα Ευγενία Γιαννούση, ο Δημ. Σύμβουλος κ. Γεώργιος Λαμπράκης, ο Υποδιοικητής του Α.Τ. Αρναίας κ. Αναστάσιος Καραπαντάς, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αρναίας κ. Δημήτριος Αλεξανδρής, οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι Αρναίας κ. Κωνσταντίνος Σερδάρης και κυρίες Στέλλα Μπήρου και Χρηστίνα Σαμαρά, ο Πρόεδρος του Παγχαλκιδικού Συλλόγου κ. Ιωάννης Κοτσιάνης, κ.α.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της Πόλεως, τον δε πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε από στήθους και με εξαιρετική ευχέρεια η Φιλόλογος του Λυκείου του Πολυγύρου κα Μαρία Καραμπατάκη.

Η ομιλήτρια, αφού εισαγωγικά εξέθεσε τα της απελευθερώσεως της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στη χαρά που πήραν οι Αρνιώτες από την απελευθέρωση της Πόλης τους, που την είδαν να κατέρχεται από τις πλαγιές του Χολομώντα, με επικεφαλής τον ανθυπολοχαγό Ιωάννη Αλεξάκη και τα παλληκάρια του.

Οι στιγμές, είπε η κα Καραμπατάκη, ήταν ανεπανάληπτες, ιερές, συγκινητικές. Ιερείς, μικροί και μεγάλοι έκλαιγαν και οι Δάσκαλοι άρχισαν να απαγγέλλουν:

«Καλώς ήλθατε ω φίλοι, αετοί της Ελλάδος.

Καλώς ήλθατε ω φίλοι, της ενδόξου Παλλάδος

εις τα χώματα ταύτα τα με τόσης λαχτάρας

εκλυτρούμενα σήμερον της πρώην κατάρας…

Καλώς ήλθες καλλίνικε νικηφόρε Στρατέ,

Με σταυρόν, με σημαίαν, ω Στρατέ ποθητέ…»

Και τότε, συνέχισε η Καθηγήτρια, ο Ανθυπολοχαγός Ιωάννης Αλεξάκης απάντησε σ’ αυτήν την προσφώνηση των δασκάλων:

«Αδέλφια σας φέραμε την λευτεριά που εποθούσαμεν όλοι οι πρόγονοι και Πατέρες σας επί αιώνες. Η χαρά σας είναι και χαρά μας. Θρήνου ο καιρός πέπαυται. Μη κλαίετε! Ανέτειλεν η αυγή της Ελληνικής Ελευθερίας. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΝΕΣΤΗ! ΕΟΡΤΑΣΑΤΕ!».

Στη συνέχεια Ιερός Κλήρος, Άρχοντες και Λαός μετείχαν της Ιεράς Λιτανείας της περιπύστου Εικόνας των Αγίων Αναργύρων και των θαυματουργών Ιερών Λειψάνων του Ναού ανά τους δρόμους της Αρναίας, επ’ ευλογία του Λαού.

Τέλος, στις 12 το μεσημέρι στο σημείο απελευθερώσεως της Πόλεως, όπου έχει ανεγερθεί μνημείο, εψάλη Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των απελευθερωτών του Γένους και κατατέθηκαν στέφανοι προς τιμήν των ενδόξων νεκρών.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 1/11/2021]