ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2021-2024

Ένα μεταλλείο υπόδειγμα επιδιώκει να εγκαταστήσει στις Σκουριές η Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της καναδικής πολυεθνικής Eldorado Gold. Σύμφωνα με την εταιρεία ξεκινάνε οι προπαρασκευαστικές κατασκευαστικές εργασίες στις εγκαταστάσεις των Σκουριών, καθώς και η ολοκλήρωση του εργοστασίου εμπλουτισμού.

Στην ολοκληρωμένη ανάπτυξή τους η περιοχή θα διαθέτει ένα πλήρως ηλεκτρικό μεταλλείο, State of the art με νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν την απομακρυσμένη εξόρυξη με νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν την απομακρυσμένη εξόρυξη. Οι εργασίες ξεκινούν άμεσα με επένδυση 3 εκατ. ευρώ για τη κατασκευή 3 κτιρίων που θα στεγάσουν τον εξοπλισμό του εργοστασίου κατεργασίας. Στο Μεταλλείο των Σκουριών θα επενδυθούν συνολικά €1,2 δις για την κατασκευή και την λειτουργία του και αναμένεται να δημιουργηθούν 1.300 θέσεις εργασίας.

Οι προπαρασκευαστικές κατασκευές θα προχωρήσουν με ίδια κεφάλαια της Eldorado Gold ενώ παράλληλα εξελίσσονται οι διαδικασίες για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή στο έργο. Σε πρώτη φάση κατά την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών που συνολικά θα δημιουργηθούν 900 θέσεις εργασίας στις κατασκευές.

Οι Σκουριές είναι ένα κοίτασμα χρυσού και χαλκού παγκόσμιου βεληνεκούς με μεγάλες προοπτικές που μετά την ολοκλήρωση των κατασκευών θα μεταμορφώσουν συνολικά την Ελληνικός Χρυσός και θα δημιουργήσουν πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και το Ελληνικό Δημόσιο. Παράλληλα προχωράει ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση του Μεταλλείου της Ολυμπιάδας με εγκατάσταση συστήματος 4G στα μεταλλεία και εξελιγμένων εφαρμογών που θα αυξήσουν την ασφάλεια και θα βελτιώσουν τη διαχείριση νερού και ενέργειας στα υπόγεια.

Επιπλέον η εταιρεία προχωρά στη δημιουργία ενός πρότυπου Κέντρου Τεχνικής Κατάρτισης & Εκπαίδευσης στο Στρατώνι, προκειμένου να εκπαιδεύσει σε νέες δεξιότητες το εργατικό δυναμικό εν όψει της λειτουργίας του νέου μεταλλείου στις Σκουριές. Μέσω του Κέντρου αυτού, οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός – καθώς και ευρύτερα οι κάτοικοι των τοπικών κοινωνιών μακροπρόθεσμα – θα έχουν πρόσβαση σε σύγχρονη τεχνογνωσία και υψηλής ποιότητας κατάρτιση, εκπαιδευόμενοι για να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που αξιώνει η σύγχρονη μεταλλευτική δραστηριότητα, αλλά και το άκρως απαιτητικό έργο των Σκουριών. «Στρατηγικός μας στόχος είναι να επενδύσουμε στα Μεταλλεία Κασσάνδρας ώστε η ανάπτυξη και η λειτουργία των δραστηριοτήτων μας να γίνει με βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο» δηλώνει ο Χρήστος Μπαλάσκας, Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Eldorado Gold.

Στρατηγικός Οδικός Χάρτης

H Eldorado Gold τονίζει ότι παραμένει δεσμευμένη στην πλήρη ανάπτυξη του έργου και γι’ αυτό αναζητά στρατηγικό συνεργάτη που θα αποκτήσει μειοψηφική συμμετοχή στο σχήμα με την Eldorado να διατηρεί το management. Υπάρχει ήδη ενεργό ενδιαφέρον από τράπεζες και επενδυτές σε Αμερική και Ευρώπη ενώ η καναδική εταιρεία έχει ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία ομολογιακό δάνειο 500 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της και για την ενίσχυση της ρευστότητας.

Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία παρουσίασε το Στρατηγικό Οδικό Χάρτη 2021-2024 που αφορά σειρά λειτουργικών αλλά και οικονομικών ορόσημων, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την έναρξη εμπορικής παραγωγής στο παγκόσμιας κλάσης μεταλλείο των Σκουριών. Ο Oδικός Xάρτης αποτελεί μέρος της εφαρμογής της πρόσφατα κυρωμένης Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και της Ελληνικής Κυβέρνησης, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένεται να αναδείξει τη χώρα σε κορυφαίο παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη.

Πρωταρχικός στόχος του στρατηγικού σχεδίου είναι ο μετασχηματισμός των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε μια αποτελεσματική, υγιή και κερδοφόρο επιχείρηση, με ενισχυμένες θέσεις εργασίας, όρους Βιώσιμης Ανάπτυξης και προοπτικές μακροπρόθεσμης ευημερίας των κοινοτήτων της ΒΑ Χαλκιδικής. Για να επιτευχθεί αυτό, η Ελληνικός Χρυσός επικεντρώνεται στην εξυγίανση των μεταλλείων της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών -με το τελευταίο ειδικότερα να καταγράφει εκτεταμένες ζημιές επί σειρά ετών- με την υλοποίηση ενεργειών για την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας, παραγωγής και παραγωγικότητας.

Ειδικότερα το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών αντιμετωπίζει έλλειψη αποθεμάτων μεταλλεύματος και αναμένεται να εισέλθει πλήρως σε Φάση Γεωλογικής Έρευνας με στόχο την επιβεβαίωση νέων βιώσιμων αποθεμάτων που θα παρατείνουν τη διάρκεια της ζωής του μεταλλείου. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, οι υπόγειες εργασίες θα σταματήσουν προσωρινά και το μεταλλείο θα τεθεί σε καθεστώς φροντίδας και συντήρησης. Το συγκεκριμένο μεταλλείο έχει την προοπτική να λειτουργήσει εκ νέου εφόσον επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της μελέτης σκοπιμότητας. Κατά την μεταβατική αυτή περίοδο, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη των εργαζομένων. Στην πλειονότητά τους, οι εργαζόμενοι στις Μαύρες Πέτρες θα απορροφηθούν στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, και σταδιακά στις Σκουριές καθώς το έργο θα εξελίσσεται προς την πλήρη ανάπτυξή του.

Ο κ. Μπαλάσκας επισημαίνει πως “Η Eldorado Gold επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην εξασφάλιση μακροπρόθεσμης αξίας για τη χώρα μας και την τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής. Η υπογραφή της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας μάς επέτρεψε να προχωρήσουμε με αυτοπεποίθηση στον σχεδιασμό μας για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Μέσα από τον Στρατηγικό Οδικό Χάρτη και τα ορόσημα που δεσμευόμαστε να επιτύχουμε, στοχεύουμε να καταστήσουμε τα εν λειτουργία μεταλλεία μας κερδοφόρα και να διασφαλίσουμε το έγκαιρο άνοιγμα των Σκουριών, ενός μεταλλείου παγκόσμιας κλάσης, που μόλις τεθεί σε λειτουργία, θα καθιερώσει την Ελλάδα μεταξύ των κορυφαίων χωρών παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη. Σήμερα, κάνουμε το αποφασιστικό βήμα για το ξεκλείδωμα των σπουδαίων δυνατοτήτων των Μεταλλείων Κασσάνδρας, ώστε να προσφέρουν αξία σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Ο επιτυχής εξορθολογισμός των υφιστάμενων λειτουργιών, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τις Σκουριές και την έγκριση νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία θα υποβληθεί εντός του 2021, θα ξεκλειδώσουν την αξία του συνόλου των δραστηριοτήτων της Ελληνικός Χρυσός και θα εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των Μεταλλείων Κασσάνδρας, προς όφελος όλων των κοινωνικών εταίρων.

[ΠΗΓΗ: https://www.msn.com/, από www.naftemporiki.gr, 25/10/2021]