ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, ΣΤ. ΒΑΛΙΑΝΟΥ, ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗΣ

«Να επανεξεταστεί η απόφαση υποβάθμισης του Δημοτικού Σχολείου της Αμμουλιανής» ζητά ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, σε επιστολή της 21ης Οκτωβρίου προς την Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως , η οποία κοινοποιείται στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Μετά τη δημοσιότητα που δόθηκε από τη Δημοτική Αρχή για να γνωστοποιηθεί το ζήτημα, ο Δήμαρχος επισημαίνει τη σημασία της απρόσκοπτης λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου για την παραμονή των νέων οικογενειών στο μοναδικό κατοικημένο νησί της Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνδυασμό με τις… πολιτικές που ασκούνται για την τουριστική ανάπτυξη και την ενίσχυση της ποιότητας ζωής στο νησί ενώ υπογραμμίζει την αναστάτωση που θα προκαλέσει μια τέτοια μεταβολή εν τω μέσω της σχολικής περιόδου και μάλιστα εν καιρώ συνεχιζόμενης πανδημίας.

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Βαλιάνου προς την Υπουργό Παιδείας, έχει ως εξής:

“Αξιότιμη κυρία Υπουργέ

Επικοινωνώ δια της παρούσης, προκειμένου να ζητήσω την επείγουσα προσωπική σας μέριμνα, για την αποτροπή εφαρμογής μιας απόφασης που αναστατώνει την κοινωνία του μοναδικού κατοικημένου νησιού της Κεντρικής Μακεδονίας, της Αμμουλιανής, υπονομεύοντας κάθε προσπάθεια εξασφάλισης συνθηκών παραμονής και δημιουργίας του πληθυσμού, στο νησί.

Το Δημοτικό Σχολείο Αμμουλιανής, βάσει πρόσφατης εγκυκλίου, προβλέπεται να στερηθεί έναν δάσκαλο που έχει ήδη τοποθετηθεί και γίνει 2θέσιο από 3θέσιο που είναι σήμερα, εν τω μέσω της σχολικής χρονιάς, επιδεινώνοντας τις ήδη δύσκολες συνθήκες εκπαίδευσης.

Τα παιδιά του νησιού, ήδη στερούνται τη διδασκαλία ξένων γλωσσών (όταν η διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας έχει καταστεί υποχρεωτική από το νηπιαγωγείο) και άλλες δραστηριότητες, αθλητικές και καλλιτεχνικές, με την περαιτέρω υποβάθμιση του σχολείου να αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για την εκπαίδευση των παιδιών της Αμμουλιανής.

Την ώρα που ασκούμε πολιτικές ενίσχυσης της οικονομίας του νησιού με επίκεντρο τον Τουρισμό, ενίσχυσης της προοπτικής σύντομης ενεργειακής αναβάθμισης (με τη συνδρομή και ιδιωτών) και προσπαθούμε εν γένει να εξασφαλίσουμε κίνητρα παραμονής των νέων στο νησί, η δυσμενής εκπαιδευτική προοπτική, αποτελεί αντικίνητρο για τους νέους γονείς που θέλουν να παραμείνουν στην Αμμουλιανή, αλλά σήμερα αισθάνονται πως η Πολιτεία δεν ενδιαφέρεται για αυτή την προοπτική.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το αντικειμενικό γεγονός της αναστάτωσης που θα προκαλέσει μια τέτοια μεταβολή εν τω μέσω της σχολικής περιόδου και μάλιστα εν καιρώ συνεχιζόμενης πανδημίας, αξίζει να συνυπολογιστούν, ώστε να επανεξεταστεί η απόφαση υποβάθμισης του Δημοτικού Σχολείου της Αμμουλιανής.

Αντιθέτως, αυτό που προσδοκούμε είναι αναβάθμιση με κάλυψη των κενών θέσεων και επιβράβευση των νέων γονέων που παραμένουν και οικοδομούν τη ζωή τους στο νησί τους.”

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 24/10/2021]