ΟΡΙΣΤΙΚΟ: ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΡΙΤΗ ΔΟΣΗ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

Πολίτες άνω των 60 ετών, υγειονομικοί και άτομα που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, είναι οι τρεις ομάδες που παίρνουν σειρά για την τρίτη ή αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Τον «κύκλο» των πολιτών που εμβολιάζονται έχουν ανοίξει από τις 14 Σεπτεμβρίου οι ανοσοκατεσταλμένοι. Οι ανακοινώσεις έγιναν από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η χορήγηση της 3ης δόσης πλην των ανοσοκατεσταλμένων, που μπορεί να δοθεί και 4 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού είναι έξι έως οκτώ μήνες μετά από την δεύτερη δόση.

Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού, δύο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Όσοι δεν ανέπτυξαν αντισώματα, όσοι εκτίθενται στον ιό περισσότερο και ηλικιακά κριτήρια έθεσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού όσον αφορά αυτούς που θα κάνουν τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, με αφορμή κυρίως τις μεταλλάξεις, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε πως εντάθηκε η συζήτηση για μια τρίτη δόση εμβολίου, λέγοντας πως η πρώτη ομάδα που θα την κάνουν είναι τα άτομα που δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι.

Μια δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα που έχουν μειωμένα αντισώματα και μια τρίτη κατηγορία ατόμων είναι εκείνα που εκτίθενται περισσότερο στον ιό συγκριτικά με τον πληθυσμό.

Η κα Θεοδωρίδου σημείωσε πως υπάρχει θετική έγκριση για τρίτη δόση στους ανοσοκατασταλμένους, με το πρόγραμμα να έχει ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα. Τα άτομα που παίρνουν σειρά είναι τα ηλικιωμένα άτομα που είναι σε μονάδες φροντίδας και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Παράλληλα, τρίτη δόση θα κάνουν οι υγειονομικοί που έχουν περάσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση τους, με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να αναλύει το σκεπτικό γύρω από την παραπάνω απόφαση.

 

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 21/9/2021]