ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Με τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει δικαιολογημένα στην καταβολή των αποζημιώσεων των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές, έχει σχεδόν λησμονηθεί ότι τρέχει ακόμη ένα πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας ενάντια στις συνέπειες του κορονοϊού ύψους 4 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα κάλυψης παγίων δαπανών, με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ για τις περίπου 31.000 επιχειρήσεις που κρίθηκαν επιλέξιμες. Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ειδοποιούνται για την αποστολή του πιστωτικού με το οποίο θα μπορούν να καλύπτουν φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις μέχρι και το τέλος του χρόνου. 

Τις επόμενες ημέρες εξάλλου αναμένεται να καταβληθούν οι αποζημιώσεις Ιουλίου στους ιδιοκτήτες που υποχρεώθηκαν τον Ιούλιο σε μειωμένα ενοίκια. 

Μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα κάλυψης των παγίων δαπανών, θα ξεκινήσει και το δεύτερο αντίστοιχο μέτρο που αφορά την προχρηματοδότηση επιχειρήσεων με το 35% των ενισχύσεων που είχαν λάβει στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής μέσω πιστωτικού για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Το μέτρο αφορά την δυνατότητα των επιχειρήσεων να αποκτήσουν άμεσα ρευστότητα σε ύψος ως το 35% της συνολικής ενίσχυσης που πήραν από τους τρεις πρώτους κύκλους του βασικού μέτρου ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων τους μήνες της πανδημίας. Και σε αυτήν, θα αποδίδεται στους δικαιούχους ένα πιστωτικό για να καλυφθούν υποχρεώσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και το τέλος του 2021. Σε αντάλλαγμα, θα πρέπει να χάσουν την έκπτωση κατά 50% του επιστρεπτέου τμήματος των τριών πρώτων κύκλων του προγράμματος.

Παράλληλα, από τον Ιούλιο τρέχει ήδη το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ για επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ που έχει εκταμιεύσει έως τώρα περίπου 20 εκατ. ευρώ, το οποίο θα τρέχει παράλληλα με το Γέφυρα Ι το οποίο αφορά την επιδότηση δανείων συνδεδεμένων με την πρώτη κατοικία. Το Γέφυρα Ι είχε προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ από τα οποία έχουν δοθεί ήδη τα 140 εκατ. ευρώ.

Κλαδικές ενισχύσεις μέσω ΕΣΠΑ 

Παράλληλα, τρέχουν και οι κλαδικές ενισχύσεις που έχουν θεσμοθετηθεί για εστίαση και Τουρισμό. 

Στο πρόγραμμα για την εστίαση ύψους 270 εκατ. ευρώ έχουν ενταχθεί ήδη περίπου 10.000 επιχειρήσεις από τις 29.000 που υπέβαλαν αίτηση για ενίσχυση. Το πρόγραμμα κινείται με αργούς ρυθμούς καθώς από τα 98,83 εκατ. ευρώ που δικαιούνται οι ενταγμένες επιχειρήσεις έχουν εκταμιευθεί μέχρι στιγμής περίπου 30 εκατ. ευρώ 

Το αντίστοιχο πρόγραμμα για τον τουρισμό, προϋπολογισμού 420 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων του χώρου αναμένεται να αρχίσει να τρέχει από τον Οκτώβριο αφού η προθεσμία για τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων λήγει στις 29 Σεπτεμβρίου. 

Νωρίτερα, μέσα στο Σεπτέμβριο, θα αρχίσουν να τρέχουν και τα δύο μικρότερα προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ για τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους, με τις προθεσμία για τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων να λήγουν στις 10 Σεπτεμβρίου. 

Τέλος, μέσα στον Οκτώβριο θα αρχίσει να τρέχει και η Δράση ενίσχυσης αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων με προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ οι οποίοι θα επιδοτηθούν με ποσό έως 2.000 ευρώ για την απόκτηση ψηφιακού εξοπλισμού προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, στην παροχή των υπηρεσιών τους Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ενδιαφερόμενους λήγει στις 29 Σεπτεμβρίου.  

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 26/8/2021]