ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ “ΜΑΥΡΟ ΑΛΩΝΙ” ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Έργο ύψους 522.000 ευρώ από τον Δήμο Αριστοτέλη

Η διεκδικούμενη παραχώρηση, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον Δήμο Αριστοτέλη, της έκτασης που περικλείει το «Μαύρο Αλώνι» στην Ιερισσό Χαλκιδικής, είναι η μόνη εκκρεμότητα για να καταστεί πλήρες το σχέδιο ανάπλασης και ανάδειξης της ιστορικής θέσης “Μαύρο Αλώνι”, που προωθεί Δήμος Αριστοτέλη, με έργο προϋπολογισμού 522.00 ευρώ που υπέβαλε προς χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης».

Το έργο αφορά τη συνολική διαμόρφωση της περιοχής που πλαισιώνει το μνημείο, με σεβασμό στο φυσικό και ιστορικό περιβάλλον και την όσο το δυνατό ηπιότερη επέμβαση λόγω των δεσμεύσεων του αρχαιολογικού νόμου. Αυτή είναι και η κατεύθυνση των μελετών που έχουν ολοκληρωθεί από το Δήμο. Ταυτόχρονα, προβλέπονται οι κατάλληλες υποδομές εξυπηρέτησης και εξασφάλισης της προσβασιμότητας (ράμπες ΑΜΕΑ, οδεύσεις τυφλών, ισόπεδα δάπεδα, προστατευτικά κιγκλιδώματα κ.α.) στο ευρύτερο χώρο. Οι παραπάνω διαμορφώσεις πλαισιώνονται από στοιχεία αστικού εξοπλισμού, σκίασης και στάσης, για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

«Την ιστορία του τόπου μας και τις θυσίες των προγόνων μας , τη θυμόμαστε, όχι μόνο με τις ετήσιες τελετές, αλλά φροντίζοντας τους ιστορικούς τόπους να τους αναδεικνύουμε και να τους καθιστούμε πιο εύκολα επισκέψιμους για όλους εκείνους, κατοίκους και επισκέπτες, που θέλουν να τιμήσουν όσα συμβολίζει ένα ιστορικό μνημείο, καθ` όλη τη διάρκεια του χρόνου», τόνισε σχετικά, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος. «Αυτό θέλουμε και για το Μαύρο Αλώνι. Έχουμε ζητήσει την παραχώρηση χρήσης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο οποίο ανήκει η έκταση και θέλω να πιστεύω ότι το αίτημα θα γίνει αποδεκτό, για να μπορέσουμε να αναδημιουργήσουμε ένα τόπο μνήμης, όπως αρμόζει στους προγόνους μας που θυσιάστηκαν σ’ αυτόν».

[ΠΗΓΗ: https://www.halkidikifocus.gr/, 9/6/2021]