ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«Δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη», είπε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης από τη συμπρωτεύουσα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης προήδρευσε νωρίτερα σήμερα σε σύσκεψη με τους Διοικητές των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Κοντοζαμάνης δήλωσε:

«Επισκέπτομαι για μια ακόμη φορά τη Θεσσαλονίκη μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο, τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και τον Καθηγητή Θεοκλή Ζαούτη, μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η πίεση στα Νοσοκομεία της πόλης έχει αυξηθεί.

Είχαμε μια σύσκεψη και μια εκτενή συζήτηση τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και με τους Διοικητές των Νοσοκομείων, προκειμένου να δούμε πώς θα αναπτύξουμε το επιχειρησιακό σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε τη φάση αυτή της πανδημίας. Ένα σχέδιο που αφορά τόσο στην διαχείριση των ασθενών, όσο και στην ανάπτυξη κλινών απλής νοσηλείας και κλινών Εντατικής Θεραπείας, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση σε προσωπικό και σε εξοπλισμό του Συστήματος Υγείας. 

Από την πρώτη ημέρα που ξέσπασε η πανδημία, έχουμε καταστήσει σαφές ως Κυβέρνηση, ότι γνώμονας μας είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας. Γνωρίζουμε όλοι ότι η διαχείριση της πανδημίας είναι μια δυναμική κατάσταση και για αυτό το λόγο πολλές φορές λαμβάνονται μέτρα τα οποία δεν έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά αφορούν συγκεκριμένες περιοχές, όπως συνέβη και στη Θεσσαλονίκη. Τα μέτρα αυτά αξιολογούνται τακτικά και οι αποφάσεις μας αναπροσαρμόζονται.

Σε κάθε περίπτωση, θέλω να καταστήσω σαφές ότι έχουμε δύο όπλα στη διάθεσή μας προκειμένου να βγούμε νικητές και από αυτή τη φάση της πανδημίας και να ξεμπερδέψουμε.

Το πρώτο όπλο είναι ο εμβολιασμός – πρέπει όλοι οι συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Το δεύτερο μεγάλο όπλο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, είναι η πιστή τήρηση από όλους μας των μέτρων που έχει αποφασίσει η Πολιτεία.

Με αυτά τα δύο όπλα στη διάθεσή μας, σύντομα θα τελειώσουμε.»

H κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

«Η Θεσσαλονίκη έχει την εμπειρία του περασμένου Νοεμβρίου που το Σύστημα ξεπέρασε και τα όρια του. Μετά τα Νοέμβριο είχαμε επεξεργαστεί σχέδια τα οποία και τα εφαρμόζουμε στην Αττική όπου υπάρχει μεγάλη πίεση και βεβαίως θα τα υλοποιήσουμε και εδώ και ήδη ξεκινάμε.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν την ανάπτυξη περισσότερων απλών κλινών νοσηλείας για τον κοροναϊό, αύξηση περαιτέρω διαθεσιμότητας σε κλίνες Εντατικής Θεραπείας, συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. 

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω και πάλι έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ευρύτερα στη Μακεδονία, να συνεργαστούν με το Ε.Σ.Υ.. Αυτή τη στιγμή όλη η χώρα είναι μια Υγειονομική Περιφέρεια, ένα Σύστημα Υγείας: ο δημόσιος τομέας, ο ιδιωτικός τομέας και οι Ένοπλες Δυνάμεις με τις υγειονομικές τους δομές.

Όπως βλέπετε, στην Αττική έχουμε ενώσει δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το σφοδρό κύμα. Λέω σφοδρό, διότι γνωρίζουμε όλοι πως λόγω της βρετανικής μετάλλαξης αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση.».

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε θα υπάρξει ενίσχυση των ΜΕΘ. Ήδη υπάρχουν 18 επιπλέον κλίνες που ετοιμάζονται σε μια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο “Παπανικολάου”, υπάρχουν και άλλες κλίνες από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο “Γεννηματάς” και στον “Άγιο Δημήτριο”.

«Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει κανένας διασωληνωμένος ασθενής εκτός ΜΕΘ, ενώ στην Αθήνα υπάρχει μια μικρή και διαχειρίσιμη αναμονή» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, 6/4/2021]