SIMS: H ΒΙΒΛΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Από τον ιστότοπο του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

SIMS σημαίνει Sustainability Integrated Management System κι αποτελεί το καινοτόμο, Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Βιώσιμης Λειτουργίας κι Επιχειρησιακής Ανάπτυξης της Ελληνικός Χρυσός.

Είναι επί της ουσίας ένα σύστημα που δημιουργήθηκε από εμάς τους ίδιους, για εμάς, κι αναπτύχθηκε με συνεργασία όλων των συναδέλφων από όλα τα εργοτάξια και τα λειτουργικά τμήματα της εταιρείας μας. Το SIMS αποτελεί ήδη από τις αρχές του 2021 τον θεμέλιο λίθο όλων των λειτουργιών μας, τόσο σε στρατηγικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο επιμέρους λειτουργιών και τμημάτων.

Το SIMS είναι μια συγκεντρωτική καταγραφή των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζουμε όλοι οι εργαζόμενοι σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας της εταιρείας, με απαρέγκλιτο στόχο να γίνουν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ένα λαμπρό παράδειγμα υπεύθυνης εξόρυξης και βιώσιμης ανάπτυξης & επιχειρηματικής πρακτικής. Μέσα από το SIMS καθορίζουμε με σαφήνεια και συνεκτικότητα το ΤΙ είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε με γνώμονα τη βιώσιμη, υπεύθυνη εξόρυξη, και τελικά την επίτευξη των σχετικών εταιρικών στόχων.

Υπεύθυνη εξόρυξη σημαίνει πως λειτουργούμε κατά τρόπο ηθικό και βιώσιμο στο τρίπτυχο Περιβάλλον, Κοινωνία, Οικονομία, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα πως κάθε συνάδελφός μας επιστρέφει στο σπίτι του ασφαλής και υγιής, στο τέλος κάθε εργασιακής ημέρας. Υπεύθυνη εξόρυξη σημαίνει σεβασμός στην τοπική κοινωνία όπου δραστηριοποιούμαστε, ενισχύοντας μέσα από στοχευμένες επενδύσεις εταιρικής υπευθυνότητας το κοινωνικό μας προϊόν, αλλά σημαίνει, πάνω από όλα, σεβασμός και προστασία στο φυσικό περιβάλλον μέσα από την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης κι ελαχιστοποίησης του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος. Λειτουργούμε και παράγουμε τα προϊόντα μας με γνώμονα τη Βιωσιμότητα σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής της μεταλλευτικής μας δραστηριότητας. Θέλουμε να είμαστε υπερήφανοι για το περιβάλλον που θα αφήσουμε πίσω μας στις μελλοντικές γενιές, σχεδιάζοντας ήδη οραματικά την επόμενη ημέρα μετά το πέρας της μεταλλευτικής μας δραστηριότητας.

Πού εφαρμόζεται

Τα πρότυπα του SIMS εφαρμόζονται σε όλες τις φάσεις του κύκλου ζωής των μεταλλείων, από την απόκτησή τους ως περιουσιακά στοιχεία, την γεωλογική έρευνα, την ανάπτυξη και κατασκευή των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, τη παραγωγική τους λειτουργία, το κλείσιμο, τις περιβαλλοντικές και χωρικές αποκαταστάσεις, καθώς και την μετα-μεταλλευτική περίοδο μετά το κλείσιμο.

Το SIMS καλύπτει όλες τις πτυχές που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα όχι μόνο των εργοταξίων μας αλλά και των επηρεαζόμενων κοινοτήτων στις γεωγραφικές περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε. Η υιοθέτηση και εφαρμογή των αξιών και πρακτικών του SIMS από όλους τους εργαζόμενους σε όλα τα επίπεδα της εταιρείας θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο Βιώσιμης Ανάπτυξης στα Μεταλλεία Κασσάνδρας,

Τί περιλαμβάνει

Είναι ένα πλήρες και συνεκτικό πλαίσιο προτύπων, πολιτικών, διαδικασιών και ποιοτικών στόχων που επικαλύπτουν όλες τις πτυχές βιωσιμότητας του μεταλλευτικού κλάδου. Περιλαμβάνει γενικά πρότυπα που αφορούν οριζοντίως όλες τις λειτουργίες μας (General standards), αλλά και συγκεκριμένα, επιμέρους πρότυπα για την εργασιακή υγεία και ασφάλεια (occupational health & safety Standards), την προστασία του περιβάλλοντος (Environmental Protection Standards), τις κοινωνικές επιδόσεις (Social Performance Standards) και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων (Security Standards). Τα πρότυπα του SIMS σχεδιάστηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε να επιτρέπουν την επίτευξη στόχων που είναι συγκεκριμένοι, συναφείς, εφικτοί, χρονικώς προσδιορίσιμοι και μετρήσιμοι.

Βιωσιμότητα. Η πρώτη ύλη σε κάθε μας βήμα.

Η βιώσιμη λειτουργία στην εξορυκτική βιομηχανία είναι πολυδιάστατη· σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργία απτής αξίας στις επηρεαζόμενες κοινότητες και τους λοιπούς κοινωνικούς εταίρους, σημαίνει οικονομική ευρωστία που επιτυγχάνεται σε ένα πλαίσιο δίκαιης ηγεσίας, σημαίνει περιβαλλοντική συνείδηση για την τελική αποκατάσταση της γης ώστε να αποδοθεί υγιής στην τοπική κοινωνία μετά την ολοκλήρωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Βιώσιμη και υπεύθυνη εξόρυξη σημαίνει επίσης ανάπτυξη παράλληλων οικονομιών και καλλιέργεια διαφοροποιημένων τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων, που δεν συνδέονται άμεσα με την εξόρυξη, όπως για παράδειγμα η ανάδειξη του τοπικού τουριστικού κεφαλαίου και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Βιώσιμη εξόρυξη, τελικά, σημαίνει υγιείς και ασφαλείς εργαζόμενοι, εύρωστες τοπικές κοινότητες και ένα ζωντανό φυσικό περιβάλλον.

Το SIMS για μένα σημαίνει …

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας, κ. Χρήστος Μπαλάσκας, μιλώντας στους ανθρώπους της Ελληνικός Χρυσός δήλωσε: «Το SIMS για μένα σημαίνει … ότι λειτουργώ υπεύθυνα. Σημαίνει ότι φροντίζουμε ο ένας τον άλλο, ενδιαφερόμαστε για το σπίτι μας και τον τόπο που μας φιλοξενεί όπως ακριβώς και στην οικογένειά μας. Σημαίνει ότι διασφαλίζουμε ότι οι άνθρωποί μας επιστρέφουν στο σπίτι τους ασφαλείς, ότι προστατεύουμε το περιβάλλον και ότι ακούμε τις ανησυχίες των κοινωνικών μας εταίρων. Στην εταιρεία μας όλα αυτά παίρνουν μορφή με την υλοποίηση του νέου Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Βιωσιμότητας, το SIMS.

Το SIMS προσδιορίζει το ελάχιστο επίπεδο μετρήσιμων επιδόσεών μας ώστε αποδεδειγμένα να λειτουργούμε σωστά στους τομείς της Εταιρικής Διακυβέρνησης, της Υγείας και Ασφάλειας, της Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και της Κοινωνικής Υπευθυνότητας.

Με το SIMS, η βιώσιμη λειτουργία και ανάπτυξη γίνεται υπόθεση του καθενός από μας. Και θα περάσει από τη θεωρία στην πράξη, διέποντας κάθε βήμα της δραστηριότητάς μας. Το SIMS μας αφορά όλους και θα αντιληφθούμε τον δικό μας ρόλο μέσα σε αυτό.

Είμαι περήφανος που μαζί με εσάς θα συμβάλλω στο να ανοίξουμε νέους δρόμους για ένα πιο βιώσιμο, ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τον τόπο που δραστηριοποιούμαστε».

Πώς το επικοινωνήσαμε σε όλους τους συναδέλφους μας

Αρχικά επιλέξαμε έναν ειδικό λογότυπο και ένα σύνθημα για να είναι εύκολα κατανοητό από όλους τους συναδέλφους ότι αναφέρεται στα θέματα βιωσιμότητας αλλά και για να τονίσουμε την σημασία που δίνει η εταιρεία στα θέματα αυτά. Ο λογότυπος χρησιμοποιείται σε όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, όπως εκθέσεις, πολιτικές και ιστότοπους, καθώς και στις σχετικές ενδοεταιρικές επικοινωνίες.

Στη συνέχεια δημιουργήσαμε ειδική σελίδα στο Intranet της εταιρείας μας, όπου αναρτήσαμε το εγχειρίδιο του SIMSγια να είναι προσβάσιμο από ολόκληρο το προσωπικό, καθώς και testimonials των ανθρώπων μας από τις εμπειρίες τους σε θέματα βιωσιμότητας.

Τέλος, προγραμματίζονται διαφόρων τύπων εκπαιδεύσεις (όπως τηλεδιασκέψεις, ενημερώσεις στις αρχές της βάρδιας, αφίσες και ανακοινώσεις) προκειμένου να μεταφερθεί το μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλα τα επίπεδα της εταιρείας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του SIMS

Παρακάτω συνοψίζονται τα κυριότερα οφέλη για τη δραστηριότητά μας από την μέχρι σήμερα εφαρμογή του SIMS:

Mας βοηθάει να απλοποιήσουμε, βελτιστοποιώντας τα υπάρχοντα συστήματά μας, κι εναρμονίζοντας ολόκληρο το πλέγμα πολιτικών-διαδικασιών-προτύπων-πρακτικών που εφαρμόζαμε κι εφαρμόζουμε σε ένα ενιαίο, συνεκτικό και σαφές πλαίσιο.
Συμβάλει στη βελτίωση της αποδοτικότητας και της συνέπειας σε ολόκληρη την επιχείρηση, με αντίστοιχη θετική επίδραση στην αφοσίωση και την παραγωγικότητα του προσωπικού.
Μας δίνει μια κοινή γλώσσα μέσω τυποποιημένων, συγκεκριμένων όρων κι ορισμών, κάτι που ομαλοποιεί την εσωτερική επικοινωνία, όχι μόνο εντός Ελλάδας αλλά και μεταξύ των χωρών δραστηριοποίησης του Ομίλου EldoradoGold.
Μας παρέχει μια ολιστική εικόνα του τι συμβαίνει σε όλη την επιχείρησή μας, η οποία βοηθάει στην αύξηση της απόδοσης.
Μας βοηθάει να τεκμηριώσουμε καλύτερα την αξία και την αξιοπιστία μας τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά στις διάφορες ομάδες ενδιαφερομένων μερών και κοινωνικών εταίρων.
Μας επιτρέπει να καλύψουμε τυχόν κενά και να κεφαλαιοποιήσουμε τις ευκαιρίες βελτίωσης σε σχέση με τις πολιτικές, τις διαδικασίες, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και το ευρύτερο διαχειριστικό μας πλαίσιο.
Ενισχύει την ικανότητα επιχειρησιακής συνέχειας του οργανισμού, τη διαχείριση κρίσεων, καθώς και την αποτελεσματικότητα του εφαρμοζόμενου πλαισίου εσωτερικού ελέγχου.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Στην παρούσα φάση το σύστημα περιλαμβάνει αφενός τα προαναφερθέντα γενικά πρότυπα, αφετέρου δε και τα επιμέρους πρότυπα για την ασφάλεια & υγεία, την περιβαλλοντική διαχείριση, τις κοινωνικές επιδόσεις, και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Ωστόσο, το σύστημα έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να μπορεί μελλοντικά να διευρυνθεί, μέσα από την ενσωμάτωση επιπρόσθετων λειτουργικών τομέων, τμημάτων ή διαδικασιών.

Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα υλοποίησης του συστήματος SIMS περιλαμβάνει εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες από τους πρεσβευτές του SIMS (SIMS Champions), συστηματική αξιολόγηση και συνεπακόλουθη αναθεώρηση των ως άνω προτύπων, με σκοπό τη διατήρηση και βελτιστοποίηση του προγράμματος βιωσιμότητας του οργανισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την ανάπτυξη και την εφαρμογή στρατηγικής για την επικοινωνία του συστήματος, έλεγχος συμμόρφωσης και gap analysis σε κάθε εργοτάξιο, καθώς και ανάπτυξης καίριων δεικτών απόδοσης (KPIs).

Στην Ελληνικός Χρυσός πιστεύουμε ότι η αυτοβελτίωση είναι μια αέναη διαδικασία. Μπορούμε – και οφείλουμε – να γινόμαστε διαρκώς καλύτεροι, κι έτσι αυτή είναι η πρώτη από τις πολλές εκδοχές του SIMS που πρόκειται να ακολουθήσουν. Με την πάροδο του χρόνου, θα ξεπερνάμε αυτό που σήμερα θεωρούμε εφικτό, εφαρμόζοντας ακόμη αυστηρότερα, καταλληλότερα και επίκαιρα πρότυπα, θέτοντας τον πήχη όλο και πιο ψηλά. Έτσι θα αποδείξουμε – πρωτίστως σε εμάς του ίδιους – ότι η Βιωσιμότητα είναι η πρώτη ύλη σε κάθε μας βήμα.

Της Εμμυ Γαζέα (Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός
Δ/ντρια Περιβάλλοντος της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ.)