Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Ο Μάρτιος θα είναι ο μήνας που θα κρίνει αν η δημοσιονομική εξίσωση των μέτρων στήριξης και το ύψος του ελλείμματος μπορούν να έρθουν σε ισορροπία, μετά την υπέρβαση των δαπανών για μέτρα στήριξης κατά 3 δισ. ευρώ και με δεδομένο ότι δρομολογούνται νέα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο.

Η υπέρβαση των δαπανών αυτή προκύπτει από δεδομένα που έχουν αναφέρει δημόσια και ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις τους, έχουν εκτιμήσει ότι κάθε μήνας που παρατείνεται το lockdown κοστίζει σε πρόσθετα μέτρα στήριξης περί το 1,4-1,5 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός συντάχθηκε με την παραδοχή ότι το lockdown που ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβριο θα σταματούσε περί τα μέσα Δεκεμβρίου. Μπαίνοντας στο 2021 είχαν υπολογιστεί πρόσθετα μέτρα στήριξης 7,5 δισ. ευρώ για όλο το έτος αλλά με το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας σε λειτουργία, κάτι που δεν συνέβη. Έτσι, λίγο πριν από το κλείσιμο του Φεβρουαρίου, το κόστος των μέτρων στήριξης για το πρώτο τρίμηνο υπολογίζεται σε 5,9 δισ. ευρώ 

Ο “σκληρός πυρήνας” του οικονομικού επιτελείου δεν κρύβει ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown και τον Μάρτιο, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε υπό προϋποθέσεις, στο τέλος του πρώτου τριμήνου, σε αναθεώρηση των στόχων για το σύνολο του 2021. Σε λιγότερο από 20 ημέρες (στις 8 Μαρτίου) αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για το 4ο τρίμηνο του 2020. Μέχρι στιγμής, υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η ύφεση του τελευταίου τριμήνου του προηγούμενου έτους θα είναι μικρότερη από 12% του ΑΕΠ και τελικά η ύφεση θα είναι περίπου 1% μικρότερη από το 10,5% του ΑΕΠ που έχει τεθεί ως στόχος στον προϋπολογισμό. 

Κάτι τέτοιο θα μεταφέρει μικρότερη αρνητική επίδραση (carry over) στο πρώτο τρίμηνο του 2021, εξισορροπώντας κάπως τις μεγαλύτερες δαπάνες για μέτρα λόγω της παράτασης του lockdown.

Ωστόσο, η πορεία της οικονομίας για τον Μάρτιο θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, ο τρίτος μήνας του χρόνου θα εξισορροπούσε κάπως τις δαπάνες για μέτρα στήριξης με κάποια έσοδα από την λειτουργία της αγοράς, ώστε να περάσουμε σε φάση σταδιακής “αποσωλήνωσης” από την κρατική αρωγή στην πραγματική οικονομία. 

Πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ 

Όλα αυτά με δεδομένο ότι μετά τον Μάρτιο το υπουργείο έχει σε φάση επεξεργασίας μέτρα συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα αποτελέσουν “γέφυρα” για την μετάβαση της πραγματικής οικονομίας στη μετά τον κορονοϊό εποχή.

Το πρώτο μέτρο αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή 7 (ή καλύτερα το δεύτερο σκέλος της επιστρεπτέας 6 που έσπασε σε δύο κομμάτια) με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, η οποία θα υλοποιηθεί τον Απρίλιο για να καλύψει την απώλεια τζίρου του πρώτου τριμήνου του χρόνου.

Το δεύτερο είναι το πρόγραμμα “Γέφυρα ΙΙ” για την επιδότηση δόσεων ενήμερων και μη επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος οριστικοποιούνται το επόμενο διάστημα σε διαβούλευση που γίνεται με τους θεσμούς. Μέσω του συγκεκριμένου εργαλείου θα διατεθούν πόροι ύψους 300-400 εκατ. ευρώ. 

Το τρίτο θα είναι η κάλυψη των παγίων δαπανών που θα αφορά μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις (δηλ. αυτές που απασχολούν πάνω από 50 εργαζόμενους), οι οποίες μετά το τέλος των μέτρων στήριξης θα πρέπει να μειώσουν το προσωπικό τους για να επιβιώσουν. Το πρόγραμμα θα παρέχει ενισχύσεις, ώστε να διατηρηθούν ή και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας 

Τα μέτρα αυτά είχαν προγραμματιστεί από το 2020 και είναι απαραίτητα για την ομαλή μετάβαση της οικονομίας στην μετά τον κορονοϊό εποχή, άρα δεν υπάρχει σκέψη να μειωθούν σε προϋπολογισμό ή να ανασταλούν.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 22/2/2021]