ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΛΙΑΝΟΣ: «ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ… ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΕΝΑΝΤΙ ΚΑΘΕ ΦΑΝΤΑΣΙΟΠΛΗΞΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΑΠΟΜΟΝΩΤΙΣΜΟΥ»

Με αφορμή σειρά ενορχηστρωμένων προσβλητικών, μονίμως ψευδών και συστηματικά διχαστικών επιθέσεων από πλευράς μείζονος αντιπολίτευσης – συχνά υπό το πέπλο της διαδικτυακής ανωνυμίας – κατά της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά κατά του Δημάρχου κ. Στέλιου Βαλιάνου, για την αποκατάσταση της πραγματικότητας, επισημαίνονται τα εξής αδιαμφισβήτητα και στοιχειοθετημένα γεγονότα:

Για τις υπηρεσίες του Δήμου: 

Η Δημοτική Αρχή σέβεται της αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Εκείνοι που δεν σέβονται τους συμπολίτες τους και συστηματικά επιχειρούν να «δηλητηριάσουν» την κοινωνία με την υποκρισία τους, οφείλουν να εξηγήσουν γιατί επί πέντε συναπτά έτη «στρογγυλοκάθονταν» στον Οργανισμό του Δήμου και γιατί , αν δεν τον θεωρούσαν νόμιμο, δεν προχωρούσαν στην τροποποίηση του , ώστε να επαναφέρουν τις υπηρεσίες στην Ιερισσό, όπως είχαν δικαίωμα να πράξουν από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων τους το 2014 ,ανεξάρτητα από οποιαδήποτε δικαστική εκκρεμότητα, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας , η οποία ,όπως είναι γνωστό νομικά, δεν αποτελεί δικαιολογία. Αντίθετα ο τότε αντιδήμαρχος οικονομικών και σημερινός επικεφαλής της αντιπολίτευσης ασκούσε τα καθήκοντα του από την Αρναία, καθησυχάζοντας τους πάντες ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Ως δημοτική αρχή λοιπόν ποιούσαν τη νήσσαν, γιατί αυτό πίστευαν ότι εξυπηρετούσε τα συμφέροντα τους, τώρα ως αντιπολίτευση, έχουν κηρύξει ανένδοτο αγώνα. Ισχυρή υποκρισία…

Για το λοιπό Τεχνικό Πρόγραμμα: 

Για να καταλάβει και ο τελευταίος δημότης, ποιοι ψεύδονται σ` αυτόν τον τόπο και για να πάψει επιτέλους η μανιώδης προσπάθεια της μείζονος αντιπολίτευσης (και των ανώνυμων εξαπτέρυγων) να χτίσει τείχος απομόνωσης των συνδημοτών της Ιερισσού, με μισές αλήθειες, ψέματα, συκοφαντίες και διαστρεβλώσεις, παραθέτουμε έγγραφο αποδεικτικό υλικό που πιστοποιεί ότι:

  1. Τα «έργα» (δηλαδή απλοί τίτλοι έργων χωρίς καμία προετοιμασία και καμία μελέτη) στα οποία αναφέρονται είχαν εγγραφεί , ως πρόθεση για υλοποίηση, σε μια χρηματοδότηση του 2015 από το Υπουργείο Υποδομών (ΣΑΕ 571) . Από τα αρχικώς 4.500.000 ευρώ εγκεκριμένων κονδυλίων (Εικόνα 1) που είχαν διατεθεί, λοιπόν, επί ΣΥΡΙΖΑ με την απόφαση ΣΑΕ571 του Υπουργείου Υποδομών για αντιπλημμυρικά έργα στον Δήμο Αριστοτέλη η προηγούμενη διοίκηση και σημερινή αντιπολίτευση, κατάφερε να χάσει 500.000 ευρώ με απόφαση Υπουργού το Δεκέμβριο του 2018 λόγω ανικανότητας και ολιγωρίας απορρόφησης των κονδυλίων αυτών από πλευράς Δήμου. (Εικόνα 2)
  2. Από τα εναπομείναντα 4.000.000 ευρώ, ομοίως η προηγούμενη διοίκηση και νυν αντιπολίτευση, κατάφερε να χάσει άλλες 500.000 ευρώ, με απόφαση Υπουργού το Δεκέμβριο του 2019 (μόλις λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νυν δημοτικής αρχής), ομοίως λόγω ανικανότητας και ολιγωρίας της να απορροφήσει τα εν λόγω κονδύλια. Συνολικά δηλαδή 1.000.000 ευρώ χαμένα , επειδή δεν υπήρξαν μελέτες και δημοπρατήσεις για τα έργα που είχε πρόθεση η προηγούμενη διοίκηση να υλοποιήσει. (Εικόνα 3)
  3. Για τα έργα που δεν εντάχθηκαν στο φετινό τεχνικό πρόγραμμα, αναγκαστικά, αφενός λόγω της περικοπής 1.000.000 ευρώ της προαναφερθείσας ΣΑΕ571 λόγω της ανικανότητας και της ολιγωρίας της προηγούμενης διοίκησης, και αφετέρου λόγω έλλειψης οποιασδήποτε προετοιμασίας και μελέτης, σε αντίθεση με όσα ψευδώς ισχυρίζεται η μείζονα αντιπολίτευση και τα φερέφωνα αυτής , δημοσιεύουμε σχετική βεβαίωση της Τεχνικής Υπηρεσίας από την οποία προκύπτει ότι για τέσσερα έργα , για τα οποία έχουν τεθεί ερωτήματα (1. Συνέχιση της ανάπλασης των πεζοδρομίων της Ιερισσού, 2. Αποστραγγιστικό 2ου Δημοτικού Σχολείου Ιερισσού , 3. Πλακοσκεπής στα Καρνάγια στην Ιερισσό και 4. Περισυλλογή ομβρίων υδάτων στην περιοχή των κατοικιών Ψυχογιού –Νανουδάκη στην Ιερισσό) ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΛΗΦΘΕΙ .

Το πιο τραγικό , για όσους επιχειρούν με ψέματα να κάνουν φασαρία, είναι ότι εμφανίζουν δήθεν μελέτες για τα παραπάνω έργα , οι οποίες όμως αφορούν άλλο έργο. Είναι αδιανόητο , για μια δημοτική παράταξη , που θήτευσε ως δημοτική αρχή , να μην γνωρίζει ποιο είναι το φυσικό αντικείμενο των μελετών που η ίδια ανέθεσε και να τις παραθέτει ως δήθεν τις μελέτες που αφορούν τα τέσσερα πιο πάνω έργα. Στη φαιδρή σπέκουλα λοιπόν η απάντηση έρχεται από την ίδια την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, η οποία ξεκαθαρίζει ότι οι μελέτες που επικαλούνται στις ανακοινώσεις τους οι άνθρωποι της αντιπολίτευσης αφορούν δυο τεχνικά έργα στον ρέμα του «Καλατζή» και φυσικά αυτό, ως έργο, είναι καταχωρημένο στο τεχνικό μας πρόγραμμα, αναμένοντας χρηματοδότηση για την υλοποίηση του (Εικόνα 4). Και φυσικά ουδέποτε το έργο αυτό περιλαμβανόταν στα έργα που είχαν ενταχθεί σε τεχνικό δελτίο από την προηγούμενη διοίκηση προς χρηματοδότηση βάσει της υπουργικής ΣΑΕ571.

Αλήθεια, πως αισθάνονται τώρα, που παρέσυραν τόσους πολίτες να διαμορφώσουν λανθασμένη εντύπωση; Και τι έχουν να απολογηθούν για το γεγονός ότι επί τέσσερα χρόνια που είχαν τη χρηματοδότηση δεν κατάφεραν να συντάξουν μελέτες για τα έργα που είχαν προθεση να υλοποιήσουν;

Γίνεται σαφές ότι η «ημιαπασχόληση» σε συνδυασμό με την παθιασμένη τάση της αντιπολίτευσης να πικάρει τη δημοτική αρχή θα γεννήσουν στο μέλλον και άλλες ευτράπελες τοποθετήσεις της.

  1. Διαβάσαμε ακόμα ότι και το σχολείο της Στρατονίκης δεν εντάσσεται στο Τεχνικό μας Πρόγραμμα. Ουδέν ψευδέστερον, καθώς το έργο αυτό είναι ενταγμένο στο τεχνικό πρόγραμμα ως «διδακτήριο Στρατονίκης» και μάλιστα καταβάλλεται προσπάθεια ένταξης του στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» παρά τις μεγάλες γραφειοκρατικές δυσκολίες που γεννά η πρόσφατη απόφαση κήρυξης του ως προστατευόμενο Νεότερο Μνημείο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. 

Για να εκλείψουν δε και οι τελευταίες αμφιβολίες, σε σχέση με τη  μέριμνά μας για την Ιερισσό, υπενθυμίζεται ότι αυτή η Δημοτική Αρχή, με όλες τις δυνάμεις, αντιπαρήλθε, γραφειοκρατικά και ουσιαστικά προβλήματα και είτε δημοπρατεί είτε εκτελεί  έργα όπως: Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Ιερισσού (ρέμα Τζούρβας), Γενικό Λύκειο Ιερισσού, Ενεργειακή Αναβάθμιση 2ου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Ιερισσού, Ενεργειακή Αναβάθμιση Κλειστού Γυμναστηρίου Ιερισσού, Ανακατασκευή Δημοτικής Αγοράς Ιερισσού, Αναβάθμιση Αθλητικών Εγκαταστάσεων Δ.Ε. Σταγείρων-Ακάνθου. Τέλος εξασφάλισε κονδύλιο 120.000 ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου Ανάπλαση Εισόδου Ιερισσού, ποσό το οποίο αποτελεί σχεδόν τον μισό προϋπολογισμό του έργου.

Όσον αφορά στην επανεμφάνιση του πρώην δημάρχου:

Δεν προκύπτει ούτε από ένα επίσημο έγγραφο, ή στοιχείο αλληλογραφίας που βρίσκεται στα αρχεία του Δήμου Αριστοτέλη, η παραμικρή κίνηση ένταξης άλλου κτιρίου, που βρίσκεται στη Δημοτική Αγορά της Ιερισσού, σε οποιοδήποτε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και δη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ενημερώνουμε τον πρώην δήμαρχο, ότι οι ενδεχόμενες υποσχέσεις από κάποιον ανώτερό του στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνιστούν …ένταξη έργου. Αν πάλι, αποχωρώντας από τον Δήμο, πήρε μαζί του και τις υποσχέσεις και την αλληλογραφία (αν υπάρχει) – ως μη όφειλε- ας την επιστρέψει στις υπηρεσίες του Δήμου. Εκτός αν σβήστηκε κι αυτή μαζί με το σύνολο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας , στο τέλος μιας θητείας που ελάχιστοι θα θέλουν να θυμούνται.

Ωστόσο δεν έχουν σβηστεί γκρίζα πεπραγμένα της προηγούμενης δημοτικής αρχής που με επιείκεια αντιμετωπίζουμε (στο όνομα του καλού κλίματος), αν και τα εξέχοντα μέλη της, αποσυρθέντα και ενεργά, δεν φαίνεται να το σέβονται. Την επόμενη φορά θα φροντίσουμε να τους φρεσκάρουμε τη μνήμη και τότε ο καθένας θα μπει στη θέση του.

Τέλος, σε σχέση με όλα τα παραπάνω, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος επισημαίνει:

«Έχουμε επιλέξει ως Δημοτική Αρχή να αγνοούμε και να παραβλέπουμε συχνά ψέματα ακόμα και προσωπικές συκοφαντίες, αποφασισμένοι να μην παίξουμε το παιχνίδι του διχασμού και της ψυχολογικής απομόνωσης τμήματος της κοινωνία, που επιχειρούν οι ελάχιστοι ακόλουθοι της τακτικής αυτής. Αυτή είναι η επιλογή μας και στο θέμα της νέας σύμβασης για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, στο οποίο φυσικά θα επανέλθουμε, μετά την παραλαβή του τελικού κειμένου. Παραμένουμε εγγυητές και πρόμαχοι της Ενότητας των Δημοτών του Αριστοτέλη. Όλων των κοινοτήτων του. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο, πως είμαστε βουβοί. Κατά καιρούς λοιπόν, θα απαντάμε στους φανατικούς του απομονωτισμού, με δραστική παράθεση γεγονότων και αποδείξεων, που αποτελεί τον καλύτερο εμβολιασμό αλήθειας και πραγματικότητας, έναντι κάθε νοσηρής φαντασιοπληξίας!

Εικόνα 1 Εικόνα 2

Εικόνα 3 Εικόνα 4

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 9/2/2021]