«ΚΛΕΙΔΩΣΕ» Η ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ LOCKDOWN – Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ, ΚΥΝΗΓΙ ΚΑΙ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ

Οι λοιμωξιολόγοι, που αναμένεται αύριο να συζητήσουν για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, το οποίο όπως ξεκαθάρισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση σε σχέση με άλλους τομείς, περιμένουν τα επιδημιολογικά στοιχεία και βάσει αυτών θα προχωρήσουν σε αποφάσεις.

Όπως αποκάλυψε πάντως ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υπάρχει ανησυχία μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου κάνοντας λόγο για λελογισμένο κίνδυνο. Είπε πως οι επιστήμονες παρακολουθούν προσεκτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και είναι έτοιμοι να πάρουν αποφάσεις «προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση».

«Τα βήματα θα είναι πάντοτε πολύ προσεκτικά, από τη δική μας πλευρά», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τη συνεδρίαση της Παρασκευής και το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία, ο κ. Εξαδάκτυλος αρκέστηκε να πει πως «καλό είναι να πάρουμε ανάσα την επόμενη εβδομάδα και να μην ανοίξουν τα σχολεία».

Προειδοποίησε πως «έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολους μήνες», υπογραμμίζοντας πως βλέπουμε βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας αλλά «με βασανιστικά αργούς ρυθμούς».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε χθες ότι για να προχωρήσουν σε αποφάσεις για περαιτέρω ανοίγματα πρέπει οι ειδικοί να δουν τα δεδομένα μιας έως δύο εβδομάδων.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, δίνοντας ένα στίγμα των μέτρων που θα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα και μέχρι η επιδημία να υποχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τόνισε χθες ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα παραμείνει τη νύχτα.

Όπως εξήγησε, με την απαγόρευση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ελαττώνεις τις ευκαιρίες του ιού, ελαττώνεις τον μη αναγκαίο συνωστισμό.

Τη στρατηγική κατεύθυνση της κυβέρνησης αναφορικά με τα επόμενα βήματα επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα ανέδειξε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, γνωστοποιώντας πως «επόμενη προτεραιότητά μας είναι το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων».

Τοποθετώντας την επιστροφή των μαθητών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις σχολικές αίθουσες στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας, ο κ. Μητσοτάκης αποκρυστάλλωσε εν πολλοίς το τοπίο ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Επιτροπής των ειδικών, που θα κληθεί να επικαιροποιήσει το πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για την επόμενη εβδομάδα.

«Η χώρα βαδίζει με μικρά, αλλά προσεκτικά βήματα σε αυτό που λέμε κάποια κανονικότητα» ανέφερε σχετικά ο Πρωθυπουργός, με βάση την εβδομαδιαία εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης από τους λοιμωξιολόγους.

Αφενός ο ικανοποιητικός ρυθμός του εμβολιασμού και αφετέρου η μερική αποκλιμάκωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων δεν δικαιολογούν, ωστόσο, τυχόν επίσπευση περισσότερων σταδίων επαναφοράς στην κανονικότητα, όπως εξήγησε χθες ο κ. Μητσοτάκης.

Με κεντρική επιδίωξη την επανεκκίνηση της διά ζώσης διδασκαλίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, «άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα» τόνισε ο Πρωθυπουργός, φρενάροντας τυχόν κεκτημένες ταχύτητες.

Φειδωλοί, άλλωστε, σε οποιαδήποτε περαιτέρω κίνηση χαλάρωσης των μέτρων εμφανίζονται και οι ειδικοί, πριν αποτιμήσουν σε έναν πρώτο βαθμό τις επιπτώσεις από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Ένα από τα βασικότερα μέτρα που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι και η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Open TV, η πιο πιθανή ημερομηνία για την άρση της απαγόρευσης υπό όρους είναι η 8η Φεβρουαρίου.

Το συγκεκριμένο σενάριο δεν θα επιτρέπει βέβαια όλες τις μετακινήσεις αλλά με συγκεκριμένη αιτιολογία και μήνυμα SMS.

Το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό θα αφορά συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως το ψάρεμα, το κυνήγι και την επίσκεψη σε χιονοδρομικό κέντρο.

Με βάση τα παραπάνω πάντως είναι δεδομένη η παράταση του lockdown, ενώ με αγωνία αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις Χαρδαλιά για το αν θα τεθούν σε σκληρή καραντίνα και άλλες περιοχές της Ελλάδας που παρουσιάζουν αύξηση των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες ημέρες.

[ΠΗΓΗ: https://www.newsbomb.gr/21/1/2021]