ΕΣΤΙΑΣΗ: «ΌΧΙ» ΤΩΝ ΕΣΤΙΑΤΟΡΩΝ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Χωρίς κάποιες συγκεκριμένες ημερομηνίες για την επαναλειτουργία της εστίασης ολοκληρώθηκαν δύο διαδοχικές συναντήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων με τους υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη και Χρήστο Σταϊκούρα, όπως είπε στο CNN Greece ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας και της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, κρίθηκε απαραίτητο να επαναληφθεί η συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη στις 10 Φεβρουαρίου ώστε να επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε από τον κύριο Καββαθά να υποβάλλει η Ομοσπονδία πρόταση βασιζόμενη στα δεδομένα που θα υπάρχουν εκείνη τη στιγμή.

Ο κλάδος της εστίασης είναι απρόθυμος να ανοίξει στα μέσα Φεβρουαρίου μόνο για τους εξωτερικούς χώρους θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα λειτουργήσει και θα επιβαρύνει περαιτέρω τους επιχειρηματίες.

O κύριος Καββαθάς μιλώντας στο CNN Greece είπε ότι το κρίσιμο ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η οικονομική κατάσταση στην οποία έχει επέλθει ο κλάδος.

Τόνισε ότι στη συνάντηση με τον κύριο Σταϊκούρα τέθηκαν μία σειρά από ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της εστίασης όπως για παράδειγμα η επιστρεπτέα προκαταβολή τα ενοίκια, το κούρεμα οφειλών , χρηματοδοτικά εργαλεία και άλλα.

Όπως είπε ο κύριος Καββαθάς, ο υπουργός οικονομικών έδειξε να κατανοεί τις θέσεις των επιχειρηματιών και την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει αφήνοντας περιθώρια για περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Αναγνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες του κλάδου και θα αναλάβουμε Πρόσθετες πρωτοβουλίες για την στήριξη του».

Ο πρόεδρος της ένωσης εστιατορίων και συναφών Αττικής κύριος Γιάννης Δαβερώνης μιλώντας στο CNN Greece εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος στο άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης στα μέσα Φεβρουαρίου μόνο για τους εξωτερικούς χώρους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει την Αττική και όχι ολόκληρη, παρά μόνο κάποιες λίγες περιοχές και συγκεκριμένα μαγαζιά , αλλά θα ήταν καταστροφικό για το σύνολο του κλάδου.

«Με αυτές τις συνθήκες ο κλάδος δεν μπορεί να κάνει τζίρους και κατά συνέπεια δεν θα μπορέσει να καλύψει ούτε τα λειτουργικά του έξοδα» σημείωσε ο κύριος Δαβερώνης.

Είπε, μάλιστα, ότι τις τελευταίες ημέρες συνομίλησε με μία σειρά από πρόεδρους τοπικών ενώσεων εστιατόρων σε άλλες περιοχές της Ελλάδας στην περιφέρεια οι οποίοι ήταν επίσης κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτή την προοπτική.

Τέλος επεσήμανε ότι η οικονομική στήριξη του κλάδου είναι αυτή που προέχει αυτή τη στιγμή προτάσσοντας δύο βασικά μέτρα τα οποία θα πρέπει να υιοθετηθούν:

Πρώτον η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα για τον κλάδο της εστίασης.

Και δεύτερον να υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία από το ΕΣΠΑ για την εστίαση στην Αττική.

Αποκάλυψε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Αττικής κύριο Πατούλη για το συγκεκριμένο θέμα.

ΠΗΓΗ: https://www.cnn.gr, Κώστας Πλιάκος,  20/1/2021