ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ – ΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ

Οικογενειακά την Πρωτοχρονιά θα περάσουν όλοι οι Έλληνες, όπως άλλωστε και τα Χριστούγεννα, αφού τα μέτρα για τον κορονοϊό είναι αυστηρά, προκειμένου να μην έχουμε έξαρση κρουσμάτων.

Το σκηνικό θα συνθέσουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και ο συγκεκριμένος αριθμός ατόμων στο ρεβεγιόν, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας της Covid-19.

Οικογενειακά την Πρωτοχρονιά: Δεν πρέπει να δείξουμε εφησυχασμό

Σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο δείκτης Rt που είναι κοντά στην μονάδα απαιτεί να μην δείξουμε εφησυχασμό, τονίζοντας πως τα μέτρα θα είναι εξίσου αυστηρά και το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς.

Το στίγμα έδωσε νωρίτερα σήμερα και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου. Όπως υπογράμμισε, δεν υπάρχει καμία σκέψη για χαλάρωση μέτρων την Πρωτοχρονιά. «Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό πόσο οι συμπολίτες μας πειθάρχησαν στα μέτρα, αυτό δείχνει ότι έχουν πειστεί πλέον για την αναγκαιότητα των μέτρων» ανέφερε.

Ο κ. Οικονόμου ήταν αρνητικός στο αν θα μπορούσε να υπάρξει κάποια χαλάρωση των μέτρων για την Πρωτοχρονιά. «Δεν υπάρχει καμία σκέψη για χαλάρωση. Τα μέτρα θα είναι εξίσου αυστηρά από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεδομένου ότι οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί να απενεργοποιήσει ό,τι έχουμε καταφέρει.

Τι θα ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Σε ισχύ θα είναι καθ΄όλη τη διάρκεια των γιορτών η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.

Ποιο κωδικό στέλνουμε για το ρεβεγιόν

Οι οικογένειες που θα μετακινηθούν για την επίσκεψη σε γιορτινό τραπέζι θα πρέπει να το κάνουν με τον κωδικό μετακίνησης «6» στο νούμερο 13033. Ωστόσο, υπενθυμίζεται πως χρειάζεται διαφορετικό SMS για την μετάβαση στο συγγενικό σπίτι που είναι το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και διαφορετικό για την επιστροφή, όπως διευκρίνισε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

Για κάθε μετακίνηση οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο, καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και καταστημάτων

Με ειδικό ωράριο, λόγω των γιορτών, ανοίγουν τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα που δουλεύουν μόνο με τη μέθοδο του click away, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και του lockdown.

Η πληρωμή στο κατάστημα μπορεί να γίνει μόνο με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή μέσω κινητών συσκευών με την εφαρμογή NFC που επιτρέπει την επικοινωνία υπηρεσιών e-banking με το POS μιας επιχείρησης.

Αναλυτικά το ωράριο των σούπερ μάρκετ

Ανοιχτά έως τις 21:00 θα παραμείνουν μέχρι την Τετάρτη, τα σούπερ μάρκετ της χώρας. Ωστόσο, οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τις τελευταίες τους αγορές και την παραμονή Πρωτοχρονιάς, 31 Δεκεμβρίου, καθώς τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν με ωράριο 08:00 – 20:00.

Την 1η Ιανουαρίου 2020 θα παραμείνουν κλειστά λόγω επίσημης αργίας. Το ίδιο θα ισχύει και για τα εμπορικά καταστήματα.

Περιορισμός και στις εκκλησίες

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, στους ναούς της χώρας θα επιτραπεί να εκκλησιαστούν έως και 25 πιστοί, με την τήρηση της αναλογίας ένας πιστός ανά 15 τμ ναού. Ωστόσο, ενώ στους μητροπολιτικούς ναούς ο αριθμός αυτός δύναται να φθάσει μέχρι τους 50 πιστούς, εφόσον βεβαίως τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας τούς το επιτρέπουν.

Ποια είναι τα πρόστιμα

Σε ό,τι αφορά την οικογενειακή εορταστική συνάθροιση, σε περίπτωση υπεράριθμων, σύμφωνα και με δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο έπειτα από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σε τέτοια περίπτωση, το αδίκημα είναι αυτόφωρο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά σε παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και προβλέπει βαριές ποινές, αν από αυτή την παραβίαση προκύψει μετάδοση ασθένειας και ακόμα βαρύτερες, αν σε ακραία περίπτωση υπάρξει θάνατος.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά.

Όλα αυτά βέβαια, όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός, είναι υποθετικά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί να επέμβει η Αστυνομία για παράβαση τέτοιου είδους και την ευχή να τηρήσουν οι πολίτες τα μέτρα, ώστε να περάσουμε όλοι με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις περίεργες γιορτές.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν διαθέτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά που να μπορούν να δικαιολογήσουν τη μετακίνηση, θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα των 300 ευρώ.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 29/12/2020]