ΣΤΡΕΒΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΕΝΟΙΚΙΑ Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Σε πρωταθλητισμό… υψηλών αξιώσεων συνεχίζει να επιδίδεται η Χαλκιδική, καθώς αποτελεί την ακριβότερη περιοχή για ενοικίαση ακινήτου πανελλαδικά, αφήνοντας δεύτερες και «καταϊδρωμένες» τις Κυκλάδες, που υπολείπονται έναντι της πρώτης κατά 50% (!).

Είναι χαρακτηριστικό πως στο τρίτο τρίμηνο του 2020 οι τιμές ενοικίασης στη Χαλκιδική άγγιξαν τα 30 ευρώ, όταν στις δημοφιλείς Κυκλάδες δεν ξεπέρασαν τα 20 ευρώ. Μάλιστα, στις Κυκλάδες οι τιμές παρουσίασαν μείωση κατά 27,8% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, ενώ στη Χαλκιδική κατά 2,7%.

Κάνοντας μια αναδρομή στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 η μέση τιμή ενοικίασης στη Χαλκιδική έφτανε στα 32,5 ευρώ ανά τμ, καταδεικνύοντας πως ακόμη και αν η πανδημία επηρέασε «σχετικά» και τη δαντελωτή Χαλκιδική εξακολουθεί να αποτελεί μια άκρως ακριβή περιοχή, που φαίνεται να απευθύνεται σε λίγους και… εκλεκτούς, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Στις ιδιαιτέρως αλμυρές τιμές, αναμφίβολα επηρεάζει και η θερινή περίοδος οπότε πολλοί επιλέγουν να νοικιάσουν για κάποιους μήνες κατοικίες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Βέβαια, εν μέσω της συγκυρίας που διανύουμε, με τον κορωνοϊό να επηρεάζει οποιαδήποτε απόφασή μας, οι σκέψεις για καλοκαιρινές διακοπές μοιάζουν ακόμη μακρινές.

Την ώρα που οι τιμές στη Χαλκιδική ζαλίζουν, οι αντίστοιχες σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας -αν και στις περισσότερες περιπτώσεις τσίμπησαν προς στα πάνω, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του spitogatos.gr, για το τρίτο τρίμηνο του 2020 έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2019- μοιάζουν περισσότερο… γήινες.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στη Βόρεια Ελλάδα

Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών (10,5%) στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφηκε στην Πιερία, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 4,62 ευρώ ανά τμ. Κατά 10% «πέταξαν» οι τιμές σε Σέρρες και Γρεβενά, με την τιμή του τμ να διαμορφώνεται και στις δύο πόλεις στα 4,40 ευρώ το τμ. Ακολουθούν η Αλεξανδρούπολη (6,2 ευρώ ανά τμ) και η Καβάλα (5,45 ευρώ ανά τμ) με άνοδο τιμών και στις δυο περιπτώσεις κατά 9%. 

Σημαντική αύξηση τιμών κατά 7,7% παρουσιάζεται στην Καστοριά, με τιμή βάσης ωστόσο χαμηλή, στα 4,44 ευρώ ανά τμ, στην Ημαθία με άνοδο στην αιτούμενη τιμή έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος κατά 7% (3,67 ευρώ ανά τμ), αλλά και στην Κοζάνη με αύξηση της μέσης τιμής κατά 6,1% (5,71 ευρώ ανά τμ). Στον αντίποδα βρέθηκε η Πέλλα με μείωση της μέσης τιμής κατά 9,3% (3,33 ευρώ ανά τμ) και το Κιλκίς με πτώση τιμών κατά 4,8% (2,75 ευρώ ανά τμ).

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, από ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ», 29/10/2020]