ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ LOCKDOWN;

Μέχρι τώρα οι διαβεβαιώσεις ήταν κατηγορηματικές ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Όμως για πρώτη φορά έμεινε πλέον ανοιχτό… παράθυρο.

Το θέμα δεν είναι μόνο υγειονομικό πρωτίστως και κοινωνικό δευτερευόντως. Είναι και βαθύτατα οικονομικό. Η περίπτωση επιβολής ενός νέου καθολικού lockdown είχε απορριφθεί κάθετα και κατηγορηματικά. Από τους ειδικούς επιστήμονες και τους αρμόδιους υπουργούς μέχρι τον πρωθυπουργό. Ο οποίος στη συνέντευξη της “ΔΕΘ” επανέλαβε τη θέση ότι δεν μπορούμε να πάμε σε καθολικό lockdown. Βεβαίως όμως η κατάσταση είναι δυναμική. Τα δεδομένα εξελίσσονται μέρα με τη μέρα. Και οι σχεδιασμοί και οι προθέσεις, δεν μπορεί να βάλει τελικά κανείς… το χέρι του στη, φωτιά ότι δεν θα ανατραπούν. 

Ο κ. Πέτσας σε τηλεοπτική του συνέντευξη δεν ήταν αυτή τη φορά κατηγορηματικός ως προς το ενδεχόμενο ενός lockdown. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, “δεν είμαστε ακόμη στο lockdown, αλλά όλα τα σχέδια είναι στο τραπέζι. Θέλουμε -πρόσθεσε- να προλάβουμε την κατάσταση και να μην φτάσουμε εκεί που είναι η Γαλλία με 10 χιλιάδες κρούσματα κάθε ημέρα ή το Ισραήλ που επανέφερε την καραντίνα”. Το ότι ουδείς επιθυμεί ένα lockdown είναι παραπάνω από σαφές, εύλογο και δεδομένο. 

Όμως όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, “δεν  αποκλείουμε τίποτα όταν έχουμε πει ότι δεν μπαίνει σε καμιά ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Αυτό είναι το βασικό μας μέλημα και το αρχικό δίλημμα μεταξύ οικονομίας και δημόσιας υγείας είναι ψευτοδίλημμα. Όταν αντιμετωπίζεις την υγειονομική κρίση αντιμετωπίζεις και τις συνέπειες στην οικονομία”. Είναι λοιπόν σαφές ότι υπάρχει πλέον ανησυχία για το ενδεχόμενο -που όλοι φυσικά απεύχονται- να οδηγηθούν τα πράγματα σε σημείο που να ξαναμπεί στο τραπέζι η ανάγκη ακόμα πιο αυστηρών και οριζόντιων μέτρων. 

Οι ειδικοί επιστήμονες έχουν ήδη χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου, ενώ τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν δικαιώνουν τις ελπίδες για ένα καλό σενάριο. Και φαίνεται ότι, σύμφωνα τουλάχιστον με την τοποθέτηση του κ. Πέτσα, να μην αποκλείεται κανένα μέτρο από την φαρέτρα των επιλογών, αν -παρ’ ελπίδα- κριθεί απαραίτητο. Αυτό όμως πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχουν ή σχεδιάζονται και μπόλικα… plan B τόσο σε σχέση με τις απαιτήσεις που ενδεχομένως θα διαμορφωθούν σε αυτή την περίπτωση εκ νέου για μέτρα στήριξης, αλλά και σε σχέση με τη χρηματοδότηση της οικονομίας και τον σχεδιασμό για το 2021. Και βέβαια για το σύνολο των επιβαρύνσεων και συνεπειών που προσθετικά και σωρευτικά θα απειλήσουν περαιτέρω επιχειρήσεις και ιδιώτες. 

Και είναι σαφές ότι το σοκ θα είναι τεράστιο για μία οικονομία που πριν συνέλθει από την καταστροφή που έχει ήδη υποστεί, θα κληθεί να διαχειριστεί τις συνέπειες μίας νέας δραματικής επιβάρυνσης. Τη στιγμή μάλιστα που τα μηνύματα από την θεσμική ευρωπαϊκή πλευρά δεν είναι και εντελώς ενθαρρυντικά, τουλάχιστον με βάση όσα είπε και κυρίως όσα υπονόησε ο κ. Ρέγκλινγκ. Θα χρειαστεί μεγάλη μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και βεβαίως μεγάλη μάχη και στο εσωτερικό για να αναχαιτιστούν επί της ουσίας. τα πραγματικά δεδομένα της ύφεσης. 

Τέλος πάντων, ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί, δεν θα πέσει στο τραπέζι ένα νέο lockdown. Αλλά και ότι θα παραμείνουν τελικά σε ισχύ οι μέχρι πρότινος διαβεβαιώσεις και δεν θα δοθεί χαριστική βολή στην οικονομία.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, 17/9/2020]