Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΣΡΕΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 70 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Μετά από πέντε ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων, που πολλές φορές έφτασαν στο όριο του αδιεξόδου, λίγο μετά τις έξι τα ξημερώματα προέκυψε… λευκός καπνός στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι 27 ηγέτες, που πραγματοποίησαν ακόμα έναν κύκλο… μαραθώνιας διαπραγμάτευσης από το απόγευμα της Δευτέρας, κατέληξαν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ανοίγοντας την οδό της θωράκισης των ευρωπαϊκών οικονομιών, οι οποίες βρέθηκαν σε… κυκλώνα, ελέω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι συμβιβασμοί επιτεύχθηκαν, οι κοινοί τόποι, έστω και δια μέσου… Συμπληγάδων, έγιναν κτήμα και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έφερε στην πρώτη γραμμή τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται για τη χώρα μας, στο πέρασμα από την ύφεση προς την ανάκαμψη και από εκεί στην πολυπόθητη ανάπτυξη.

Στη χώρα μας εισρέουν πάνω από 70 δισεκατομμύρια, μαζί με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. 19 δισεκατομμύρια επιδοτήσεις. 12,5 δισεκατομμύρια σε δάνεια. Σύνολο 32 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης. “Πετύχαμε ένα σημαντικό αποτέλεσμα για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Είχαμε ζητήσει μία μεγάλη και φιλόδοξη αντίδραση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Μετά από πολλή προσπάθεια και αμοιβαίους συμβιβασμούς, πετύχαμε μία πολύ φιλόδοξη αντίδραση, που απαντά στο συμμετρικό σοκ που προκαλεί η πανδημία στις οικονομίες”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου. 

Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου

“Η Ελλάδα έχοντας κατακτήσει την αξιοπιστία της συμμετείχε ενεργά στο να συνδιαμορφώσουμε αποφάσεις”, ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, με τη λήξη της Συνόδου Κορυφής. Παράλληλα, επεσήμανε πως χρήματα που αφορούν στην Ελλάδα θα εκταμιεύονται με όρους που θα είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ. “Παρά τη μείωσή του, πετύχαμε την αύξηση των πόρων από το ταμείο συνοχής”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το βλέμμα εστιασμένο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Για να στείλει, παράλληλα, ηχηρό μήνυμα για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση στη διαχείριση του συγκεκριμένου πακέτου-μαμούθ για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

“Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να το σπαταλήσουμε”, τόνισε, κρατώντας στην πρώτη γραμμή τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη στήριξη της εργασίας, της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά στο περιεχόμενο της συμφωνίας. “Προβλέπει 390 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισεκατομμύρια ευρώ υπό τη μορφή δανείων… Καμία χώρα δεν έχει βέτο. Καμία χώρα δε μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση”, επεσήμανε. 

Παράλληλα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε:

  • Έχουμε σημαντικότατους πόρους στη διάθεσή μας. Έχουμε πια τη δυνατότητα να απαντήσουμε στην ύφεση που θα χτυπήσει τις οικονομίες το 2020. Για την επόμενη τριετία έχουμε ένα σημαντικό εργαλείο. Αυτό το εργαλείο θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Ένα κεντρικό σχέδιο μεταμόρφωσης της χώρας με συνέπεια.
  • Ο κορονοϊός μάς έδωσε το έναυσμα να κάνουμε ένα βήμα που φάνταζε αδιανόητο. Αυτό που έγινε τις τέσσερις ημέρες είναι ένα σημαντικό άλμα για το μέλλον.
  • Το τίμημα, για να πείσουμε τις φειδωλές χώρες ήταν να πάρουν περισσότερες επιστροφές.
  • Έχουμε ένα σχέδιο σε βάθος τριετίας. Δημοσιονομικά η χώρα έχει πάρει πολλά μέτρα. Για να στηρίξουμε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Εργαζόμενους, επιχειρήσεις, πραγματική οικονομία. Έχουμε υποχρέωση να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε αυτούς τους πόρους, με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.
  • Σε περίπτωση ένστασης υπάρχει η διαδικασία του…χειρόφρενου, χωρίς κάποια χώρα να έχει δικαίωμα βέτο και να μπλοκάρει εκταμίευση.
  • Το θέμα της Τουρκίας συζητήθηκε στην αρχή της Συνόδου. Στην επόμενη συνεδρίαση θα υπάρχει συζήτηση για το πώς η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα Τουρκία.

Δείτε εδώ το βίντεο με τις δηλώσεις Μητσοτάκη:

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 21/7/2020]