ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: “ΜΑΥΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ” ΜΕ ΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ! ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Το συναίσθημα που επικρατεί, μεταξύ των ανθρώπων του τουρισμού στη Χαλκιδική, ένα 48ωρο πριν την έναρξη των εποχικών ξενοδοχείων και καταλυμάτων, περικλείεται στη λέξη «αβεβαιότητα».

Με τη ζήτηση να είναι μηδαμινή και τις κρατήσεις, για το επόμενο διάστημα, να είναι στον αέρα, 1 στα 2 ξενοδοχεία, άνω των 100 δωματίων, δεν αναμένεται να ανοίξει στις 15 Ιουνίου τόσο στη Χαλκιδική, όσο και πανελλαδικά. Την εκτίμηση, έχοντας τη συνολική εικόνα όπως διαμορφώνεται στον ξενοδοχειακό κλάδο, κάνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

«Ένα στα δύο οργανωμένα ξενοδοχεία άνω  των 100 δωματίων δεν θα ανοίξει τη Δευτέρα. Πάμε για Ιούλιο. Οι όποιες κρατήσεις για το επόμενο διάστημα είναι στον αέρα, καθώς δεν γνωρίζουμε με τι συχνότητα θα γίνονται οι πτήσεις. Έντονος προβληματισμός επικρατεί για τα νησιά» λέει χαρακτηριστικά στη Voria.gr ο επικεφαλής της  ΠΟΞ υπογραμμίζοντας πως πέρα από την ανησυχία που υπάρχει για τη διαδικασία διαχείρισης ύποπτου κρούσματος «βρισκόμαστε πριν το τυπικό άνοιγμα της τουριστικής σεζόν και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες χρηματοδοτήσεων προκειμένου να εξασφαλισθεί η απαραίτητη ρευστότητα».

Μάλιστα , στην οποία αναφέρει πως πέραν των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μέλη της Ομοσπονδίας στην προσπάθεια τους για δανειοδότηση από τις τράπεζες «ακόμα και επιχειρήσεις, των οποίων οι αιτήσεις δανειοδότησης έγιναν δέκτες δεν έχουν λάβει ακόμα τη σχετική χρηματοδότηση, καθώς το ΕΤΕΑΝ δεν έχει μέχρι προχωρήσει στις αναγκαίες εγκρίσεις των εν λόγω δανείων».

Για σκoτσέζικο ντους κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούσης, αναφερόμενος στη φετινή τουριστική σεζόν. «Όσο περνά ο καιρός όλο και περισσότεροι ξενοδόχοι του νησιού θέλουν να ανοίξουν το ξενοδοχείο τους, ωστόσο το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά μέχρι την 1η Ιουλίου» αναφέρει ο κ. Παρασχούδης επισημαίνοντας ωστόσο πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει η σχετική τηλεκπαίδευση των εργαζομένων, διάρκειας 8 έως 10 ωρών, ενώ αγκάθι αποτελεί η διαχείριση ύποπτου κρούσματος.

«Κάθε χρόνο στα ξενοδοχεία υπάρχουν περιπτώσεις εμπύρετων πελατών, ωστόσο φέτος λόγω του κορωνοϊού, ακόμη και ένας απλός πυρετός που δεν θα συνδέεται με τον ιό, θα σημάνει συναγερμό στην ξενοδοχειακή μονάδα» τονίζει ο κ. Παρασχούδης υπογραμμίζοντας πως οι τοπικοί φορείς της Θάσου ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να προμηθευτούν μοριακό αναλυτή, αξίας 25.000 ευρώ, ο οποίος θα βρίσκεται στο κέντρο υγείας του Πρίνου, ώστε τα αποτελέσματα του τεστ να βγαίνουν άμεσα και οι τουρίστες να αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια.

Αναφορικά με τις κρατήσεις ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου σημειώνει πως υπάρχουν κάποιες κρατήσεις για τις 18 και 25 Ιουνίου από Βαλκάνιους, ωστόσο οι ξενοδόχοι δεν γνωρίζουν αν τελικά οι πελάτες τους θα μεταβούν στο νησί, καθώς υπάρχει και το ζήτημα της ημερομηνίας του ανοίγματος των συνόρων των άλλων χωρών.

Από την άλλη πλευρά οι Έλληνες εμφανίζονται σκεπτικοί για να προχωρήσουν σε κράτηση, ενώ όσοι το έχουν ήδη κάνει από το χειμώνα (για την περίοδο από Ιούλιο και μετά) τηρούν στάση αναμονής. Οι κρατήσεις αυτές είναι τόσο από Βαλκάνιους, όσο και από Γερμανούς, Αυστριακούς, Πολωνούς και Σκανδιναβούς.

[ΠΗΓΗ: https://www.newsit.gr/, 13/6/2020]