Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΚΑΙ Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΑΨΑΣ

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου συμπληρώνονται 199 χρόνια από την Μάχη των Βασιλικών. H Π.Ε. Χαλκιδικής μας ενημερώνει ότι την Κυριακή 14 Ιουνίου θα εορτασθεί η επέτειος με ελάχιστο κόσμο, χωρίς ιδιαίτερες εκδηλώσεις λόγω Covid-19.

Ο εορτασμός φέτος θα γίνει με το μνημείο βεβηλωμένο.

Ένα από τα επιτακτικά αιτήματα των κατοίκων της Χαλκιδικής εδώ και μήνες είναι η αποκατάσταση του μνημείου του Καπετάν Χάψα που βεβηλώθηκε στις 19 Αυγούστου του 2019 μετά την κλοπή της ορειχάλκινης αναπαράστασης της μάχης των Βασιλικών.

Το μνημείο έχει ανεγερθεί το 1997, με πρωτοβουλία και δαπάνη του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ‘’ο Αριστοτέλης’’ και περιλαμβάνει τον ανδριάντα του ήρωα καπετάνιου και την αναπαράσταση της περιώνυμης μάχης. Συγκαταλέγεται δε, στα αξιοθέατα της Χαλκιδικής, ίσως το σπουδαιότερο και επιβλητικότερο που, σε συνδυασμό με την υπερκείμενη ιστορική Μονή της Αγίας Αναστασίας, αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών.

Το μνημείο φιλοτέχνησε ο γλύπτης και καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, κος Γεώργιος Τσάρας και χαρακτηρίστηκε από ειδικούς έργο περίτεχνο και μοναδικό, όχι μόνο για το μέγεθός της (8,50×1,20) αλλά και κυρίως για το πλήθος και την εκφραστικότητα των εικονιζόμενων μορφών και την παραστατικότητα της όλης σύνθεσης.

Από το 2018 με την υπ’ αριθμ.26/2018 της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πολυγύρου έγινε η αποδοχή της δωρεάς του μνημειακού συγκροτήματος στο Δήμο Πολυγύρου από τον Παγχαλκιδικό Σύλλογο. Ο λόγος της δωρεάς: 1) για να ανήκει ένα τόσο μεγάλο μνημειακό συγκρότημα σε δημόσιο φορέα ο οποίος θα είναι αρμόδιος να το επιβλέπει και να το αναδεικνύει διαρκώς και 2) για να το συντηρεί με προσωπικό, μηχανήματα και υλικά που διαθέτει, ώστε να βρίσκεται πάντοτε σε καλή κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Πολιτισμού είχε δεσμευτεί για τον χαρακτηρισμό του έργου ως “νεότερου μνημείου” και ότι η Υπηρεσία Διευθυνσης Συντηρησης Αρχαίων και Νεώτερων μνημείων θα έπαιρνε μέρος στην αποκατάσταση και συντήρηση του μνημειού χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να προχωρήσει σε καμία ενέργεια.

O καθηγητής κ. Τσάρας έχει καταθέσει φάκελο με την πρόταση του για αποκατάσταση του μνημείου στο Δήμαρχο Πολυγύρου (η οποία περιλαμβάνει την μεταφορά της σκηνής της μάχης αυτή τη φορά σε μάρμαρο και όχι σε ορείχαλκο όπως αυτή που έπεσε θύμα αρχαιοκαπήλων καθώς επίσης και καθαρισμό του αδριάντα).

Οι υποσχέσεις για άμεσο συντονισμό Υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου Πολυγύρου για την αποκατάσταση κι ανάδειξη του μνημείου θα πρέπει να γίνουν πράξη και να υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Καλό είναι η φετινή επέτειος της Επανάστασης της Χαλκιδικής να συνοδευτεί κι από την ανάληψη δράσης από τους αρμοδίους για την προστασία και άμεση αποκατάσταση του Ηρώου του Καπετάν Χάψα, ώστε ο επόμενος εορτασμός της επετείου για τα 200 χρόνια, να βρει το μνημείο πλήρως αποκατεστημένο και ανακαινισμένο ως ελάχιστη ένδειξη της ευγνωμοσύνης όλων μας στον αγώνα του Καπετάν Χάψα και των Ανδρών του για Απελευθέρωση της Χαλκιδικής και γενικότερα του Ελληνικού Έθνους από τους Τούρκους.

Στη μαρμάρινη πλάκα του μνημείου αναγράφεται:

ΤΟ ΜΑΚΕΔΝΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΝΟΣ ΠΡΟΜΑΧΕΙ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΩΝ

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 9/6/2020]