ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟΝ ΈΒΡΟ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ: ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ – ΣΤΙΣ ΦΕΡΕΣ Ο ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Η έντονη κινητικότητα που επικρατεί στον Έβρο από την πλευρά της Τουρκίας σε συνδυασμό με το γεγονός πως η γειτονική χώρα βγαίνει από την καραντίνα, ενισχύουν τις πληροφορίες ότι θα επιχειρήσουν εκ νέου μετανάστες, με την βοήθεια της Άγκυρας, να περάσουν σε ελληνικό έδαφος.

Οι ελληνικές δυνάμεις ανασυντάσσονται στην περιοχή, ενώ επιστρέφουν και οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν απομακρυνθεί λόγω της πανδημίας. Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη το διάστημα της καραντίνας ενίσχυσε τον φράχτη στην περιοχή ενώ προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην επέκταση του.

Στις Φέρες ο Χρυσοχοΐδης – Φρούριο ο Έβρος

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδης θα επισκεφθεί σήμερα τις Φέρες προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί, τις εργασίες που γίνονται για την θωράκιση των συνόρων αλλά και να δώσει τις κατευθύνσεις στους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων.

Στην περιοχή αναμένεται να επιστρέψουν περίπου 400 αστυνομικοί και δυνάμεις των ΜΑΤ ενώ παράλληλα έχουν προχωρήσει και τα οχυρωματικά έργα τα οποία έχουν μετατρέψει σε φρούριο τον Έβρο, εμποδίζοντας ένα ενδεχόμενο νέο μεταναστευτικό κύμα.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισκέπτεται τακτικά την συγκεκριμένη περιοχή, μετά τα γεγονότα που συνέβησαν στον Έβρο καθώς είχε βρεθεί εκεί και πριν από περίπου 20 μέρες και είχε συναντηθεί με τους αξιωματούχους της FRONTEX ενώ είχε ενημερωθεί αναλυτικά για τις προκαταρκτικές εργασίες κατασκευής των νέων τεχνητών αποτρεπτικών εμποδίων.

Φλώρος: Είμαστε έτοιμοι να αποκρούσουμε κάθε ενδεχόμενο κύμα

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, προκειμένου να αποτρέψουν οποιοδήποτε μεταναστευτικό κύμα είτε από την στεριά, είτε από την θάλασσα. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος τόνισε πως δεν χωρά κανένας εφησυχασμός, σημειώνοντας πως όσα έγιναν τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο ήταν η αρχή για την περεταίρω θωράκιση των ελληνικών συνόρων.

“Από τις 28 Φεβρουαρίου και για έναν περίπου μήνα, αποτρέψαμε περίπου 50 χιλιάδες παράνομους μετανάστες από το να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος” είπε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατά την συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας και πρόσθεσε “Είμαστε λοιπόν έτοιμοι να αποκρούσουμε κάθε ενδεχόμενο κύμα, είτε στα χερσαία, είτε στα θαλάσσια σύνορά μας όποτε κι αν έρθει, κι όλα αυτά φυσικά χωρίς καμία απολύτως έκπτωση στην κύρια αποστολή μας που είναι η συνεχής προετοιμασία για την επιτυχή και νικηφόρα αντιμετώπιση οποιουδήποτε επεισοδίου, ξεκάθαρα στρατιωτικής φύσεως σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, σημειακής ή και ολοκληρωτικής συρράξεως”.

Μητσοτάκης στην Bild: “Η Ελλάδα θα προστατεύσει τα σύνορά της”

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Bild αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα ελληνοτουρκικά με αφορμή το προσφυγικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα όσα έγιναν στον Έβρο αλλά και στην στήριξη της Ε.Ε με την ηγεσία της να επισκέπτεται την χώρα μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως επιθυμεί να συνεργαστεί με την Τουρκία στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς εκβιασμού.

“Ας αφήσουν λοιπόν κατά μέρος τις απειλές και τις κινήσεις που ενθαρρύνουν απεγνωσμένους ανθρώπους να επιχειρήσουν να διασχίσουν τα σύνορα παρόλο που ξέρουν ότι θα αποτύχουν. Ας συζητήσουμε ειλικρινά με την Τουρκία το προσφυγικό ζήτημα, και είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει με απειλές ή ακόμα και εκβιασμούς. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας και, εφόσον χρειαστεί, θα το ξανακάνουμε”.

Παναγιωτόπουλος: Ο συναγερμός στον Έβρο δεν έληξε

Ο υπουργός Άμυνας μιλώντας στον ΣΚΑΙ υποστήριξε πως υπάρχουν ενδείξεις πως θα ενταθεί εκ νέου η πίεση από την Άγκυρα γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις δηλώσεις που γίνονται από την πλευρά της Τουρκίας.

“Ο συναγερμός στον Έβρο δεν έληξε” είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τονίζοντας ότι ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί. “Παίρνουμε τα μέτρα μας για να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα αιφνιδιασμού. Σκοπός να ενισχυθούν περισσότερο τα φυσικά εμπόδια στον Έβρο”.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας μιλώντας στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής στο Πεντάγωνο, είχε διαψεύσει με κατηγορηματικό τρόπο τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι τούρκοι στρατιώτες πάτησαν στο ελληνικό έδαφος.

“Η κυβέρνηση ουδέποτε επέτρεψε, ούτε θα επιτρέψει την απώλεια ή την αμφισβήτηση εθνικού εδάφους. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, από thetoc.gr, 27/5/2020]