ΟΙ 25 ΒΑΘΜΟΙ ΚΕΛΣΙΟΥ ΠΟΥ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μπροστά στο κρίσιμο ερώτημα, κατά πόσο, δηλαδή, θα απαιτηθεί να ανεβάσει ακόμα μία ταχύτητα την αυστηρότητα των μέτρων του αυτοπεριορισμού το κρίσιμο διήμερο του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα, βρίσκεται η κυβέρνηση. Οι απαντήσεις αναμένεται να δοθούν μέσα στις επόμενες ώρες και μετά από τις συνήθεις τηλεδιασκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου με τους ειδικούς επιστήμονες, τη στιγμή που…καμπανάκι αποτελούν οι εξαιρετικές καιρικές συνθήκες (η θερμοκρασία την Κυριακή θα φτάσει τους 25 βαθμούς Κελσίου) οι οποίες φαίνεται ότι θα επικρατήσουν το 48ωρο-κλειδί για τη μάχη της αναχαίτισης του κορονοϊού. Τα σήματα, βέβαια, έχουν ήδη σταλεί. Αρχής γενομένης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που, μέσω του τελευταίου τηλεοπτικού του μηνύματος, έσπευσε να αναδείξει την κρισιμότητα των στιγμών. Κάθε…παραστράτημα από το πνεύμα των παρεμβάσεων, που κρατούν σχεδόν τέσσερις εβδομάδες, οποιαδήποτε χαλάρωση τις ημέρες των εορτών μπορεί να γύρει σε πρόσημο αρνητικό την καμπύλη, με τις επιπτώσεις να φαίνονται τις επόμενες εβδομάδες. Όταν, δηλαδή, το κυβερνητικό επιτελείο θα προετοιμάζει τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης, με στόχο την επιστροφή στην όποια νέα κανονικότητα ορίζει το φαινόμενο της πανδημίας.

Με τα σενάρια ορισμένοι να αψηφήσουν τον κίνδυνο και να παραβιάσουν τα μέτρα, προκειμένου να βρεθούν κοντά σε συγγενείς και φίλους για τον…οβελία, η κυβέρνηση έχει σπεύσει να πατήσει…φρένο στις συναθροίσεις σε αυλές, πυλωτές και μπαλκόνια. Το ενδεχόμενο να φτάσουμε σε μία ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και για ένα εικοσιτετράωρο μένει (προς το παρόν) ως ηχηρός αστερίσκος στην ατζέντα των κινήσεων και η ενεργοποίησή του θα σημαίνει ότι βρίσκεται υπό αμφισβήτηση το συλλογικό κεκτημένο.

“Δεν έχει αυτή τη στιγμή και δεν θα υπάρξει ούτε στο μέλλον πεδίο στο έντυπο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων, που να προβλέπει επίσκεψη στον φίλο, στον γείτονα ή στον συγγενή. Ακολουθούμε μία από τις έξι επιλογές που υπάρχουν, όταν χρειάζεται να μετακινηθούμε, όπως για παράδειγμα στο  φαρμακείο ή το σούπερ μάρκετ. Επομένως, μένουμε στο σπίτι αυτές τις ημέρες. Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε αυτό που κερδίσαμε με τόσο κόπο τις προηγούμενες εβδομάδες για να μπορέσουμε προς το τέλος του Απρίλη να είμαστε σε θέση να δούμε ένα σχέδιο, που θα ξεδιπλωθεί, μιας σταδιακής, μακρόσυρτης επανόδου στην κανονικότητα”, έσπευσε να τονίσει (Open) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει εάν θα ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις, αφού ακούσει πρώτα τις εισηγήσεις των ειδικών, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής και επεσήμανε ότι το υπουργείο θα είναι έτοιμο, εφόσον δοθεί σχετική εντολή, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. “Είναι σημαντικό να δείξουμε σύνεση και αποφασιστικότητα τα επόμενα 24ωρα. Να μην αφήσουμε την ανυπομονησία, να μας στερήσει ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα. Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα. Δεν προβλέπεται τέτοιος λόγος μετακίνησης και δεν πρέπει να ετοιμαζόμαστε να μαζευτούμε όλοι γύρω από το τραπέζι για τους φίλους μας, όπως κάνουμε κάθε χρόνο…Ούτε στους συγγενείς θα πάμε, ούτε θα μαζευτεί όλη η γειτονιά σε ταράτσες, σε πυλωτές. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και πρέπει αυτό να γίνει αντιληπτό. Μην καταστρέψουμε σε λίγες ώρες, όλα αυτά που έχουμε καταφέρει με σκληρή προσπάθεια και με πολλές στερήσεις, πολλές εβδομάδες τώρα”, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Απαντήσεις στην Κουμουνδούρου

Στο μέτωπο της οικονομίας και της στήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, κυβερνητικά στελέχη εγκαλούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και στελέχη της Κουμουνδούρου για πρόκληση έναντι των ανέργων.

“Κινούμαστε ταυτόχρονα σε δύο άξονες. Στηρίζουμε τους ανέργους. Δρομολογούμε προγράμματα στήριξης της απασχόλησης”, σχολιάζουν κυβερνητικοί παράγοντες και υπενθυμίζουν ότι, με απόφαση του κ. Μητσοτάκη 155.000 μακροχρόνια άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου από την 1η Απριλίου του 2019 και μετά λαμβάνουν επιπλέον έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ. “Υλοποιούμε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για τη στήριξη των ανέργων. Τροποποιούμε το πρόγραμμα στήριξης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, ώστε να προσφερθούν  επιπλέον 8.500 θέσεις εργασίας, δωδεκάμηνης διάρκειας. Το Μάιο, ξεκινά πρόγραμμα για οκτάμηνη κοινωφελή εργασία σε Δήμους και Περιφέρειες για 36.500 άνεργους, με υψηλή μοριοδότηση για τους μακροχρόνια ανέργους. Θα ακολουθήσουν νέα προγράμματα, που θα καλύψουν επιπλέον 100.000 ανέργους. Συνολικά, περίπου 500.000 άνεργοι και μακροχρόνια άνεργοι ενισχύονται από τις πρωτοβουλίες μας”, επισημαίνουν στελέχη.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 15/4/2020]