ΆΓΙΟΝ ΌΡΟΣ: ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Αποκλεισμένες οι Καρυές, σαν…χαρτί άνοιξε ο κεντρικός δρόμος σε πολλά σημεία. Κατολισθήσεις στα Καυσοκαλύβια. Αναβάλλεται η συνεδρίασης της Ιεράς Κοινότητας, καθώς δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι μοναχοί.

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργήσει οι καταρρακτώδεις βροχές στο Άγιον Όρος. Σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και έχουν αποκλειστεί σκήτες, ενώ ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί από το λιμάνι της Δάφνης, προς την πρωτεύουσα, τις Καρυές, έχει ανοίξει σε πολλά σημεία. Η κυκλοφορία διακόπηκε, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Στην περιοχή των Καυσοκαλυβίων η ένταση του νερού είναι τόσο μεγάλη που παρασύρει τμήματα της πλαγιάς, ενώ μεγάλες κατολισθήσεις αναφέρονται και σε άλλα σημεία του Αγίου Όρους. 

Όσοι φτάνουν στην Δάφνη δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις Καρυές. Σημειώνεται πως αυτό το διάστημα που δεν επιτρέπεται η πρόσβαση προσκυνητών, για λόγους προστασίας από διασπορά του κορονοϊού, το λιμάνι εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ ελάχιστοι εργαζόμενοι μπαίνουν στο περιβόλι της Παναγίας. 

Στις Καρυές δεν μπορούν επίσης να μεταβούν μοναχοί από τις Ιερές Μονές Βατοπεδίου και Κουτλουμουσίου, καθώς και από την Καψάλα, μια περιοχή με κελιά μεταξύ των Καρυών και των Ιερών Μονών Παντοκράτορος και Σταυρονικήτα.Εξαιτίας της αδυναμίας των μοναχών από τις μονές αυτές να μεταβούν στις Καρυές, αναβάλλεται η αυριανή (6/4) συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας και μετατίθεται για την ερχόμενη Πέμπτη, 9 Απριλίου.

Δείτε ένα σχετικό βίντεο

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 5/4/2020]