Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΟ ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ

“Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας μου και αυτό θα κάνω, ενώ είναι υποχρέωση της Ευρώπης να βοηθήσει την Ελλάδα και αυτό θα κάνει. Αντιδρούμε, λοιπόν, με γνώμονα την προστασία των συνόρων μας αλλά και την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης. Κινούμαστε απολύτως στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Πάνω από όλα ωστόσο, όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστούν”.

Η συγκεκριμένη αποστροφή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον απόηχο της μετάβασής του στον Έβρο, μαζί με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών μόνο τυχαία δεν ήταν. Μέγαρο Μαξίμου και συναρμόδια υπουργεία κινούνται σε συνθήκες συνεχούς διπλωματικής υπερδραστηριότητας, έχοντας στραμμένη την προσοχή τους στις εξελίξεις στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Οι στόχοι της Αθήνας είναι δύο:

  • -Πρώτον, η επικοινωνία των ελληνικών θέσεων για τα τεκταινόμενα στη συνοριακή γραμμή του Έβρου.
  • -Δεύτερον, η διεθνοποίηση των επαναλαμβανόμενων προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας, που…παίζει τα ρέστα της με προπαγάνδα και διασπορά ψευδών ειδήσεων και εικόνων.

Το κλίμα στο κεντρικό κυβερνητικό στρατηγείο στην Ηρώδου Αττικού έχει τη γενικευμένη αίσθηση της μεγάλης ικανοποίησης τόσο για την πετυχημένη αντίδραση της χώρας και του κρατικού μηχανισμού στο κλείσιμο των συνόρων, όσο και για τα αποτελέσματα που έφεραν οι πρωτοβουλίες που ανελήφθησαν. Ωστόσο, ο προβληματισμός κυβερνητικών στελεχών είναι διάχυτος και σχετίζεται, κατά κύριο λόγο, με το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση και στήνει σκηνικό σύγκρουσης. “Απέναντί μας υπάρχει ένα κράτος που πραγματικά μετατρέπεται, όχι μόνο σε διακινητή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και σε διακινητή ψευδών ειδήσεων. Εμείς, από την πλευρά μας, είμαστε σε εγρήγορση. Ενημερώνουμε τους συνομιλητές μας, είτε επίσημους, είτε ανεπίσημους”, σημειώνουν παράγοντες της κυβέρνησης.

Η Αθήνα αναμένει τη στήριξη των εταίρων της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έθεσε σαφώς, όταν διεμήνυσε ότι η ώρα της έμπρακτης αλληλεγγύης έχει φτάσει. Σε χρόνο παράλληλο, βασική προτεραιότητα, τις τελευταίες ημέρες, είναι να μπει ένα φρένο στην  παράνομη εισροή στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στα μέτρα που αποφάσισε το πρόσφατο ΚΥΣΕΑ για την αναβάθμιση στο μέγιστο δυνατό επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.

Κινήσεις σε όλα τα επίπεδα

Όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, η παρουσία των Ευρωπαίων ηγετών στα σύνορα δε σηματοδότησε μόνο την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, αλλά και την ανάγκη αλλαγής της μεταναστευτικής πολιτικής των Βρυξελλών.

“Κινούμαστε σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό και να στηριχθεί η χώρα”, σημειώνουν. Παράλληλα, τονίζουν ότι πέντε είναι τα πεδία, στα οποία θα υπάρχει άμεση στήριξη:

  • -Στο οικονομικό πεδίο, ήδη υπάρχει η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ.
  • -Στο πεδίο της φύλαξης των συνόρων έχει αποφασιστεί η αποστολή ομάδων ταχείας επέμβασης της Frontex στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας. Εκτός από αυτό, υπάρχουν διμερείς προσφορές κρατών για φύλαξη των ελληνικών συνόρων. Ήδη η Εσθονία στέλνει δύο σκάφη, ενώ προθυμία για βοήθεια σε διμερές επίπεδο έχουν εκδηλώσει κι άλλα κράτη. Όσον αφορά στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, περίπου 160 στελέχη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου  θα έρθουν στα νησιά, για να συνδράμουν τις ελληνικές Αρχές στη διαχείριση των αιτημάτων ασύλου.
  • -Στο πεδίο των μετεγκαταστάσεων, το οποίο τίθεται διαρκώς από την ελληνική πλευρά, οι Βρυξέλλες, όπως επισημαίνουν στελέχη, έχουν εκφράσει απροθυμία. Αυτό που συζητούν σε αυτή τη φάση οι ευρωπαϊκές χώρες είναι να πάρουν ασυνόδευτα παιδιά. Σε αυτό το πεδίο αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες ημέρες, ενώ το ζήτημα των μετεγκαταστάσεων θα τεθεί και στις συζητήσεις για τη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. “Οι συνθήκες ευνοούν για αλλαγές”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.
  • -Συνεισφορά σε επίπεδο πολιτικής προστασίας. Η Ελλάδα ζητεί να λάβει στήριξη από ιατρικό προσωπικό και να προμηθευτεί ιατρικό εξοπλισμό.
  • -Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία αυτών που έρχονται στην Ελλάδα προέρχονται από το Αφγανιστάν κι αφού έχει υπογραφεί ειρηνευτική συμφωνία, θα ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η συνδρομή της για την επιστροφή Αφγανών στη χώρα τους.

“Εμείς θα επιμείνουμε στην ανάγκη επιμερισμού των βαρών. Το θέμα θα απασχολήσει και τη συνάντηση που θα έχει αύριο στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός με την καγκελάριο Μέρκελ. Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει την Τρίτη και τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς. Επίσης, θα θέσουμε το μεταναστευτικό και στη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 και στις 27 Μαρτίου”, επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες.

Δύο κέντρα κράτησης

Προτεραιότητα, λοιπόν, ή μάλλον μία από τις προτεραιότητες το φρένο στην παράνομη εισροή. “Όλες μας οι δυνάμεις, σε αυτήν τη φάση, κατευθύνονται προς τα εκεί. Αυτό το οποίο, όμως, έχει άμεση συνάφεια με τη μέγιστη δυνατή αποτροπή είναι η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, σύμφωνα με την οποία όσα άτομα καταφέρουν να περάσουν, από την 1η Μαρτίου και μετά, στη χώρα μας θα κρατούνται σε κέντρα κράτησης και άμεσης επιστροφής, που δε θα είναι στα νησιά”, σχολιάζουν στελέχη. Το πρώτο κέντρο θα δημιουργηθεί στο ανενεργό στρατόπεδο “Βασιλειάδη” στις Σέρρες. Το δεύτερο κέντρο θα δημιουργηθεί κοντά στην Αττική, με την κυβέρνηση να εξετάζει δύο περιοχές, χωρίς ακόμα να έχει καταλήξει σε κάποια απόφαση. “Έχουμε κινηθεί για να μεταφέρουμε τους ανθρώπους αυτούς από τα νησιά μας, γιατί δε θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους υπόλοιπους που είχαν έρθει πριν την Κυριακή στην Ελλάδα. Δε θα καταγράφονται, δε θα μπορούν να καταθέσουν αίτημα ασύλου και θα κινείται άμεσα η  διαδικασία για την επιστροφή τους”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

Οριστική λύση

Πέρα από τα ισχυρά μηνύματα αλληλεγγύης, που ήρθαν δια στόματος Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Σαρλ Μισέλ και Νταβίντ Σασσόλι, καθώς και το γεγονός ότι η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει ομάδα ταχείας παρέμβασης, η ευρωπαϊκή οικογένεια έχει μπροστά της ένα μείζον ζήτημα. Και αυτό δεν είναι άλλο από την εξεύρεση μίας λύσης οριστικής για την κοινή πολιτική ασύλου, η οποία βρίσκεται σε διαβούλευση εδώ και χρόνια.

“Το γεγονός ότι είμαστε σε θέση να διαχειριζόμαστε τα σύνορά μας και να περιορίσουμε την παράνομη μετανάστευση στο μέγιστο βαθμό, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να καταλήξουμε σε έναν οριστικό συμβιβασμό σε ό,τι αφορά στην αλλαγή των υφιστάμενων πολιτικών ασύλου. Πρόκειται για θέμα το οποίο μας ενοχλεί επί πολλά χρόνια”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη, στις δηλώσεις του, μετά την επίσκεψή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα. “Πιστεύω” της Αθήνας είναι ότι οι εταίροι δεν έχουν “χρησιμοποιήσει σοφά” το χρόνο που πέρασε από την τελευταία μεταναστευτική κρίση, για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κατάσταση. “Πρέπει να είμαστε σε θέση να δείξουμε ότι μοιραζόμαστε αποτελεσματικά το βάρος αυτού του σύνθετου προβλήματος. Χρειαζόμαστε διάφορους τύπους πολιτικών. Πρέπει να σκεφτούμε πρωτότυπα και καινοτόμα. Και, για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορούμε να έχουμε τόσους “τζαμπατζήδες” μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που μετακυλύουν το βάρος της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων στις χώρες που λόγω γεωγραφίας βρίσκονται στη θέση όπου βρίσκονται, ενώ ταυτόχρονα δεν αναλαμβάνουν οποιαδήποτε ευθύνη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προβλήματος”, έσπευσε να επισημάνει ο πρωθυπουργό

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 8/3/2020]