Εύγε στην πρωτοβουλία του Παρατηρητηρίου να δείξει ζωντανά την πολυαναμενόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη, αν και η παρακολούθησή της απαιτούσε ιώβεια υπομονή και αντίστοιχη αντοχή αφού διήρκησε πάνω από 6-7 ώρες, χωρίς μάλιστα να τελειώσει – θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη. Προσπαθώντας να ισιώσω το λαιμό μου από την προσπάθεια να παρακολουθήσω το κατά 90 μοίρες ανεστραμμένο κάδρο, ταξινομώ στο μυαλό μου τι τελικά είδα και τι αποκόμισα.
Πρώτον και σημαντικότερο να σημειώσω πως ήταν μια ιδιαίτερα διαφωτιστική εμπειρία, αφού με την παρουσία της εταιρείας να αντικρούει την antigold παραφιλολογία ξεκαθάρισαν πολλά «σκοτεινά» σημεία, όπως η νόμιμη ή όχι λειτουργία του Κοκκινόλακκα, η αναστολή της εκκαθάρισης των τελμάτων της Ολυμπιάδας, οι αναφορές των επιθεωρητών περιβάλλοντος, και άλλα.
Δεύτερη παρατήρηση ήταν η αποτυχία της στημένης antigold παράστασης με φωνασκίες και κατηγορίες, η οποία αποδομήθηκε από τον στιβαρό χειρισμό του προεδρείου, καίριες παρεμβάσεις του δημάρχου και κυρίως την ψυχραιμία των εκπροσώπων της εταιρείας κας Γαζέα και κου Δημητριάδη, οι οποίοι ούτε στιγμή δεν παρασύρθηκαν σε προσωπικές λογομαχίες αφού αγνόησαν συστηματικά όλες τις προκλήσεις. Ειδικά για τον δήμαρχο, δικαιολογώ το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου που επέλεξε από το βήμα για να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση, αλλά του καταλογίζω και την δις αναφορά «η εταιρεία λογοδοτεί στην τοπική κοινωνία», ενώ θα προτιμούσα ίσως να μιλάει για διάλογο και ενημέρωση.
Τρίτο σημείο που θέλω να αναφέρω είναι η προσπάθεια να μετατραπεί η συνεδρίαση σε θεατρικό δρώμενο από «αγανακτισμένους αγωνιστές», οι οποίοι το μόνο που κατάφεραν ήταν να εκτεθούν προσωπικά και να αποτελέσουν γραφικές παρενθέσεις. Πολλοί αγνοούσαν γεγονότα (όπως το ότι η αποκατάστασης των τελμάτων σταμάτησε λόγω καταγγελίας βασισμένης σε μία(!) δειγματοληψία, για αλλαγή χαρακτηρισμού τους και του τρόπου διαχείρισής τους) και ισοπέδωναν κάθε προσπάθεια ενημέρωσης από την εταιρεία φωνάζοντας διαρκώς και διακόπτοντας τη ροή της συζήτησης, με την τακτική «όταν δεν μας αρέσει κάτι, φωνάζουμε και συνθηματολογούμε». Όσο για την μείζονα αντιπολίτευση, είδαμε έναν Τσακνή να παρασύρεται μαγεμένος στους ρυθμούς της γραφικότητας που επέλεξε ο κος Παπαγεωργίου, ως «πρώτο βιολί» της antigold ορχήστρας.
Κατά τα άλλα, το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης θύμιζε έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου… Ειδικά εκεί που οι antigold αγωνιστές εξέθεταν τα επιχειρήματά τους κατά της μεταλλευτικής… Μπορούσες να σηκωθείς από τον υπολογιστή, να πας να τηγανίσεις δύο αυγά να φας και να γυρίσεις στη θέση σου χωρίς να έχεις χάσει κάτι το ουσιαστικό! Δεν άκουσα ΟΥΤΕ ΕΝΑ επιχείρημα που να μην είχα διαβάσει σε άρθρα του Παρατηρητηρίου, της Αυγής, της Εφημερίδας των Συντακτών ή σε αναρτήσεις «αγωνιστικών» αλληλέγγυων μπλογκ.
Οι μόνες «οάσεις» στη συζήτηση ήταν κάποιες επεμβάσεις του πλήρως ενημερωμένου δημάρχου, ο οποίος –πάντα προστατεύοντας την παράταξή του–, άρθρωσε αμιγώς πολιτικό λόγο και με μια ορθολογική θεώρηση έβαζε τα πράγματα στη θέση τους όταν έτειναν να ξεφύγουν, και οι επεξηγήσεις των εκπροσώπων της εταιρείας, οι οποίοι με σαφήνεια εξηγούσαν τι πράγματι συμβαίνει.
Εκ μέρους της εταιρείας κατατέθηκαν στο προεδρείο πολλά έγγραφα σχετικά με διάφορες αιτιάσεις που της αποδόθηκαν και καμία ερώτηση ή μομφή δεν έμεινε αναπάντητη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάποιοι άλλαξαν θεώρηση…
Η μαραθώνια συνεδρίαση ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα δημοκρατικής διαδικασίας όπου ο καθένας –για να το πούμε όπως το λέει ο λαός–, μπορούσε να πει «το κοντό του ή το μακρύ του», χωρίς να λογοκριθεί εκτός αν ξέφευγε των ορίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι κατηγορίες κατά της εταιρείας για την φυλάκιση «αγωνιστών», όταν είναι γνωστό πως στις συγκεκριμένες περιπτώσεις η διαδικασία κινήθηκε από τις αρχές ανεξάρτητα και μάλιστα η εταιρεία δεν προσήλθε ούτε ως πολιτική αγωγή.
Αν με ρωτάτε τι έμεινε από όλα αυτά, θα τα συνόψιζα στα κάτωθι σημεία:
- Το επενδυτικό σχέδιο έχρηζε αναθεώρησης αφού είχε εγκριθεί το 2006 και μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί. Εν τω μεταξύ οι συνθήκες τόσο της διεθνούς αγοράς όσο και της ελληνικής οικονομίας έχουν αλλάξει.
- Το περιεχόμενο του αναθεωρημένου επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να ανακοινωθεί όσο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, διότι εταιρεία και υπουργείο δεσμεύονται από ρήτρες εμπιστευτικότητας. Όταν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, το νέο επενδυτικό σχέδιο θα παρουσιαστεί πλήρως και επίσημα στην τοπική κοινωνία
- Οι επενδυτές ζητούν εχέγγυα για την απρόσκοπτη λειτουργία του έργου και σε επόμενες φάσεις για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος με τις καθυστερήσεις.
- Ο Κοκκινόλακκας είναι πλήρως αδειοδοτημένος από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος
- Ο Δήμος ζητά αδιαπραγμάτευτα την απαρέγκλιτη εφαρμογή και τήρηση των περιβαλλοντικών όρων του έργου.
- Σε τεχνικά θέματα, όπως π.χ. τις ρωγματώσεις της Στρατονίκης ο Δήμος έχει ζητήσει την επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη του ΤΕΕ, του Πολυτεχνείου και άλλων ανεξάρτητων επιστημονικών φορέων.
- Ο Δήμος δεν επιθυμεί να μπεί το παιχνίδι της αντιπαράθεσης με τους αντιτιθέμενους στην επένδυση, αλλά ζητά τη συναίνεση και κοινά αποδεκτές λύσεις. Θέλει την ουσία και κάλεσε προς κάθε κατεύθυνση για συνεργασία και σταμάτημα των μικροπολιτικών παιχνιδιών.
- Για το θέμα της Στρατονίκης, ο δήμαρχος δεν έφερε αντίρρηση να ψηφίσει το ΔΣ υπέρ της παύσης των εργασιών κάτω από το χωριό, αλλά μόνον όταν βγουν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται από το ΕΜΠ και το ΑΠΘ, και δείξουν ότι πράγματι φταίει η υπόγεια εξόρυξη.
- Ο …εμβληματικός «αγωνιστής» κος Παπαγεωργίου παραμένει ίδιος και απαράλλακτος! Κουνά το δάκτυλο προς πάσαν κατεύθυνση ουσιαστικά με καθόλου, ή με σαθρά επιχειρήματα, δίνοντας πάντα μια καλή παράσταση. Υπάρχουν και μιμητές, όπως ο κος Αδαμίδης, αλλά όταν έχεις μπροστά σου τον «δάσκαλο»… ξέρετε… οι άλλοι φαίνονται ολίγιστοι…. Μην ξεχνάμε πως για πρώτη φορά ο Τόλης μπορεί επισήμως να μπαίνει στη θέση του συνομιλητή της εταιρείας μέσα από τη θεσμική του ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου.
Την προηγούμενη της συνεδρίασης, ο δήμαρχος κ. Βαλιάνος είχε δηλώσει: «Ο Αριστοτέλης έλεγε: “λογικό είναι το πρόβλημα, για το οποίο μπορούν να ειπωθούν αρκετά και καλά επιχειρήματα”. Στην έκτακτη συνεδρίαση της Τετάρτης με την ενδεχόμενη ταυτόχρονη παρουσία εκπροσώπων φορέων, αλλά και της “Ελληνικός Χρυσός”, δίνουμε για πρώτη φορά μετά από χρόνια στείρων συγκρούσεων, μια ευκαιρία ευθείας ανταλλαγής απόψεων, επιχειρημάτων, αλλά και άμεσης διατύπωσης ερωτήσεων και απαντήσεων, επί ενός μείζονος θέματος που απασχολεί τον Δήμο μας. Είμαι βέβαιος πως όλοι οι συμμετέχοντες θα αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία με την δέουσα υπευθυνότητα.»
Δεν μπορώ να αποφανθώ αν η ευκαιρία αξιοποιήθηκε δεόντως, διότι πολλοί «αγωνιστές» νόμιζαν πως βρίσκονταν σε λαϊκό δικαστήριο και η εταιρεία είχε έρθει όχι για να συζητήσει και να καταθέσει τις απόψεις της, αλλά για να αντικρούσει τις κατηγορίες.
Αν θέλετε τη δική μας γνώμη, το Δημοτικό Συμβούλιο βιάστηκε… Όλο αυτό θα μπορούσε να γίνει αφού βγει στον αέρα το περιεχόμενο της αναθεωρημένης σύμβασης, ή/και το πόρισμα της Στρατονίκης, ώστε να μπορούν όλοι να μιλούν επάνω στην ίδια βάση και όχι με θεωρητικές προσεγγίσεις και ψυχανεμίσματα… Αλλά ο δήμαρχος ήταν αναγκασμένος να το κάνει εφόσον το ζήτησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Δημοκρατία έχουμε.
Σημείωση: Η φωτό….αυθεντικό πλάνο από την ζωντανή μετάδοση του Παρατηρητηρίου