ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΕ ΡΙΑΝΤ ΚΑΙ ΆΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ

Τον κύκλο των επενδυτικών ταξιδιών του ολοκληρώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που αναχωρεί το απόγευμα για την Αραβική Χερσόνησο, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, στις συναντήσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να ανακοινώσει την πρόθεσή του να προχωρήσει με ταχύτητα η εξομάλυνση όλων των διαδικασιών, που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των δύο χωρών που θα επισκεφθεί. “Μέσα από την περιφερειακή συνεργασία περνά και η εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας, την ώρα που οι εξελίξεις στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο είναι συνεχείς και απαιτούν συντονισμό. Από τη στενότερη οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες αυτές, αναμένεται να βγουν ωφελημένες ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις, μέσω της συμμετοχής τους σε μεγάλα αναπτυξιακά και κατασκευαστικά project που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα”, σχολιάζουν πηγές.

Στις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός, αναμένεται να συζητηθούν και τα γεωπολιτικά ζητήματα, αν και η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη είχε σχεδιαστεί πριν προκύψουν οι τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία και τη Λιβύη.

Αύριο, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας (και Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Βασιλείου), Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud. Στη συνέχεια, θα έχει συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών των δύο χωρών με τον υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Dr. Majid bin Abdullah Al Qasabi, και ακολούθως με τον διοικητή του Public Investment Fund, Yasir Al-Rumayyan. Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Salman bin Abdulaziz Al Saud, και αμέσως μετά θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών. 

Αργά αύριο το βράδυ, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων,  όπου την Τρίτη το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority, Σεΐχη Hamed bin Zayed Al Nahyan. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στην Αραβική Χερσόνησο ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Αλέξης Διακόπουλος, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, και ο αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 2/2/2020]