ΕΟΡΤΗ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ: ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών τιμά η Εκκλησία μας αύριο 30 Ιανουαρίου και για πρώτη φορά η μεγάλη αυτή εορτή των Γραμμάτων και της Ορθοδοξίας έχει συνοδευτεί από έντονη επικαιρότητα.

Με σχετική νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή και δημοσιεύτηκε ήδη στο Φύλλο της Εφημερίδας της κυβερνήσεως η ημέρα αυτή παύει να είναι αργία.

Ειδικότερα, την 30η Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, στις σχολικές μονάδες (δημόσιες και ιδιωτικές) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις για την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα και κατά την κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν εκκλησιασμός.

Κατά τα λοιπά θα τηρηθεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας.

Τα παραπάνω προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία, την οποία υπέγραψε η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη.

Αργία για τα Φροντιστήρια και ΚΞΓ η εορτή των Τριών Ιεραρχών

Οσον αφορά τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, ισχύει η υπουργική απόφαση του 2016 (καθώς έκτοτε δεν τροποποιήθηκε), που ορίζει ότι είναι αργία για τα Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών η εορτή των Τριών Ιεραρχών.

Το σχέδιο νόμου:

Α. Η 30ή Ιανουαρίου κάθε έτους , ημέρα της θρησκευτικής των Τριών Ιεραρχών , παύει να συμπεριλαμβάνεται στις ημέρες σχολικής αργίας.

Β. Αποκαθίσταται ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμή των Μεγάλων αυτών Πατέρων αλλά και της Παιδείας, καθώς και των μετόχων της εκπαιδευτικής διαδικασίας , εκπαιδευτικών και μαθητών. Στην περίπτωση που πρόκειται για Σάββατο ή Κυριακή οι εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται την Παρασκευή.

Γ. Οι εκδηλώσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν θρησκευτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με την προβολή του κοινωνικού και παιδαγωγικού έργου των Μεγάλων Πατέρων και της εν γένει προσφοράς τους στην Εκπαίδευση και τα Γράμματα.

Η εν λόγω ρύθμιση καταλαμβάνει τόσο την Πρωτοβάθμια όσο και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δημόσια και ιδιωτική, έτσι ώστε ο τρόπος εορτασμού της συγκεκριμένης θρησκευτικής και σχολικής εορτής να είναι καθολικός και ενιαίος.

Υπέρ της απόφασης να καταργηθεί η αργία στα σχολεία κατά την εορτή των Τριών Ιεραρχών, αλλά κατά των προτεινόμενων δράσεων από το υπουργείο Παιδείας για τη συγκεκριμένη ημέρα, τάσσεται η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων. Ειδικότερα, η ΠΕΘ καλεί την Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως να αναθεωρήσει την τελευταία ρύθμιση και να προσδώσει, όχι μόνο σε ένα τμήμα της σχολικής ημέρας, αλλά σε ολόκληρη την ημέρα της 30ής Ιανουαρίου τον χαρακτήρα του σχολικού εορτασμού, με ένα πλαίσιο προγραμματικής οργάνωσης και ρύθμισης, όπου θα συμμετέχουν μαθητές και διδάσκοντες, και όπου η εορτή δεν θα τίθεται σε αμφιβολία ή υπό την κρίση ή την περιφρόνηση κανενός.

Με τον τρόπο αυτό, θα προσφερθεί από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας η αίσθηση και η βεβαιότητα ότι ο εορτασμός των Τριών Προστατών Αγίων της ελληνικής Παιδείας, με εκκλησιασμό και διδακτικές – μαθησιακές εκδηλώσεις, που θα έχουν επίκεντρο το πλούσιο και πολύπλευρο έργο των Ιεραρχών, μπορεί να αποτελέσει μια ημέρα πνευματικού προβληματισμού και ηθικοκοινωνικής μαθητείας. Η απόφαση της κ. Υπουργού να γίνονται μαθήματα μετά τον εορτασμό φανερώνει μία τάση υποτίμησης της ίδιας της Εορτής και αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φανεί ως πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας.

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com/, 29/1/2020]