ΓΙΑΤΙ Ο ΆΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ;

Άγιος Βασίλης, Saint Nicholas, Father Christmas, Santa Claus είναι μερικά απο τα ονόματα για τον κύριο με την λευκή γενειάδα που μοιράζει δώρα στα παιδιά όλου του κόσμου τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. 

Ο ηλικιωμένος κύριος με την κόκκινη στολή, την λευκή γενειάδα και τα γυαλιά, πάντα χαμογελαστός κουβαλώντας τον σάκο με τα δώρα, έρχεται πάνω στο έλκηθρο που το σέρνουν ζωηρά ελάφια και τάρανδοι και είναι ο αγαπημένος ήρωας των παιδιών τις ημέρες των γιορτών.

Φέτος τα Χριστούγεννα μια απορία γεννήθηκε στο σπίτι μας, γιατί ο Άγιος Βασίλης σε πολλές χώρες πάει τα δώρα τα Χριστούγεννα και στην Ελλάδα έρχεται την Πρωτοχρονιά?

Ξεκίνησα την εξερεύνηση στο διαδίκτυο για να βρώ την λύση και ιδού τα συμπεράσματα μου με την βοήθεια της wikipedia….

Ο Άγιος Βασίλης έρχεται στην Ελλάδα την Πρωτοχρονιά λόγω την θρησκείας μας. Για τους Ορθόδοξους χριστιανούς ο Άγιος Βασίλης είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο οποίος έζησε στη Καππαδοκία και αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωή στη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο. Θεωρείται στη παγκόσμια ιστορία ως ο εμπνευστής αλλά και πρώτος δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μέγας Βασίλειος ήταν ψηλόλιγνος, με μαύρα μάτια και γένια. Ακόμη και ο Άγιος Νικόλαος στην Ορθόδοξη παράδοση αγιογραφείται ως ισχνός ασπρογένης γέροντας. Ο Μέγας Βασίλειος πέθανε την 1η Ιανουαρίου του 379 και αυτή η ημερομηνία, ημέρα του θανάτου του, διατηρούμενη στη παράδοση, θεωρήθηκε απ΄ όλους χριστιανικούς λαούς ότι φέρνει ευλογία και καλή τύχη για τη νέα χρονιά.

Στη Δύση το πρόσωπο του Αγίου Βασιλείου έχει ταυτιστεί με την ιστορία του Αγίου Νικολάου που φημιζόταν για τη γενναιοδωρία του. Στην ιστορία του Αγίου Νικολάου οι βόρειοι λαοί έχουν προσθέσει στοιχεία των δικών τους παραδόσεων όπως τους τάρανδους, το έλκηθρο, το άστρο του Βορρά, τις κάλτσες για τα δώρα κ.α., μια κουλτούρα που τον συνοδεύει μέχρι και σήμερα.

Στα ελληνικά δεδομένα η μετατροπή αυτή φαίνεται να πέρασε περίπου στη δεκαετία του 1950-1960, κυρίως στον αστικό πληθυσμό από τους «συγγενείς» μετανάστες που με τις ευχητήριες κάρτες τους εισήγαγαν τον «Δυτικό» Άη-Βασίλη με την κόκκινη στολή και την λευκή γενειάδα.

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com/, 29/12/2019]