Στα “πόστα” τους, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, θα βρίσκονται από τις 30 Νοεμβρίου οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη Χαλκιδικής και μένοντας πιστοί στην παράδοση, θα τιμήσουν και φέτος τη φήμη τους, τροφοδοτώντας την ελληνική αγορά χιλιάδες χριστουγεννιάτικα δέντρα, το νούμερο ένα σύμβολο της εορταστικής περιόδου.
Διαθέτοντας στην ελληνική αγορά το 75% των χριστουγεννιάτικων δέντρων επί σειρά δεκαετιών, οι 1000 και πλέον κάτοικοι του ορεινού χωριού της Χαλκιδικής, ηλικίας από 20 έως και 75 χρόνων, από τις αρχές του τρέχοντος μηνός έχουν σηκώσει τα μανίκια.
“Είμαστε ετοιμοπόλεμοι, προκειμένου να κυλήσουν όλα ομαλά και ν΄ανταποκριθούμε στον ρόλο που έχουμε αναλάβει”, επισήμανε ο πρόεδρος της κοινότητας του Ταξιάρχη, Γιάννης Ξάκης, ελατοπαραγωγός, προσθέτοντας: “μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων θα είμαστε στο πόστο μας, με την ελπίδα να κερδίσουμε το στοίχημα που βάλαμε με τους εαυτούς μας, να ξεπεράσουν οι φετινές μας πωλήσεις τις 25.000 ελάτων, έναντι των 22.000 πέρυσι”. Σταθερές, θα μείνουν και φέτος, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, οι τιμές των ελάτων, οι οποίες όπως επισήμανε ο κ. Ξάκης “θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα”. Τα τελευταία χρόνια είναι ήδη μειωμένες σε ποσοστό 10% έναντι του 2015.
Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε ότι στη Θεσσαλονίκη η τιμή ενός ελάτου θα κυμαίνεται στα 30-100 ευρώ και στα 40-150 ευρώ στην Αθήνα, αφού -όπως σημείωσε- «στην πρωτεύουσα, πολλά νοικοκυριά “ψηφίζουν” τα πολύ ψηλά δέντρα, τα οποία και δεν προτιμώνται στη νύμφη του Βορρά τόσο ευρέως». Βέβαια, έσπευσε να επισημάνει ότι «κάθε χρόνο, ιδίως τα τελευταία έτη της οικονομικής κρίσης, τα “παζάρια” μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών “καλά κρατούν” και νικητής τελικά δεν αναδεικνύεται ποτέ κανείς, αφού τις περισσότερες φορές, πωλητής και αγοραστής τα βρίσκουν στη μέση».
Σχετικά με την αγορά της Αθήνας, ο κ. Ξάκης επισήμανε ότι «οι τιμές των ελάτων θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες εάν οι οι παραγωγοί δεν καλούνταν να καταβάλουν στους δήμους τόσο μεγάλα ποσά, προκειμένου να εγκατασταθούν σε έναν χώρο και να κάνουν τις πωλήσεις τους». Στη Θεσσαλονίκη, η αντίστοιχη τιμή, σύμφωνα με τον κ. Ξάκη, κυμαίνεται από 400 ευρώ έως και 900 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή.
Όπως επισήμανε, στην Αθήνα ένας παραγωγός καλείται, εκτός των μεταφορικών, να πληρώσει ως και 2.000 ευρώ στον δήμο, προκειμένου να του παραχωρηθεί ένας χώρος για το εμπόρευμά του. “Το κόστος που καταβάλλει ένας παραγωγός ελάτου για να πραγματοποιήσει τις πωλήσεις του στην Αθήνα, είναι υψηλότερο ίσως και πάνω από 50% έναντι της εγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκης”, διευκρίνισε.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι σίγουρο, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Ξάκης, είναι το γεγονός ότι “κανένας ελατοπαραγωγός του Ταξιάρχη Χαλκιδικής δεν θησαυρίζει από τις πωλήσεις που κάνει ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Το ποσό που βάζει ένας παραγωγός ελάτου στην τσέπη του, στη διάρκεια των εορτών, κυμαίνεται από 2.000 ευρώ έως και 6.000 ευρώ. Ίσα να πληρώσουμε τους φόρους, δηλαδή”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε ευρύ κάλεσμα στους Έλληνες να δώσουν την “ψήφο” εμπιστοσύνης τους στα έλατα Ταξιάρχη και να μην “ενδώσουν στα εισαγόμενα από Δανία ή Βουλγαρία ή από όπου και εάν έρχονται στη χώρα μας. Έχουμε τα δικά μας ελληνικά και άκρως ποιοτικά έλατα. Γιατί να μην τα προτιμήσουν”;, διερωτήθηκε.
Για την ποσότητα ελάτων Ταξιάρχη Χαλκιδικής, που θα διοχετευθεί στην ελληνική αγορά, ο κ. Ξάκης υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι οι πωλήσεις δεν ξεπέρασαν τις 22.000 έλατα, εξέφρασε την ελπίδα του “να πουλήσουμε φέτος πάνω από 25.000. Είναι ένας εφικτός στόχος, αφού δεν μιλάω για την περίοδο, προ δεκαετίας όταν οι πολίτες αγόραζαν περισσότερα δέντρα σε ποσοστό 50%, ούτε για εκείνη που στα ελληνικά σπίτια δέσποζαν περισσότερα των 45.000 δέντρων”.
Μεταξύ άλλων, ο κ . Ξάκης επισήμανε ότι για τέταρτη χρονιά φέτος παραγωγοί του Ταξιάρχη θα εξάγουν, αρχής γενομένης από τις 25/11, έλατά τους στην Κύπρο, όπου φέτος αναμένεται να αποσταλούν, περισσότερα από 2.000 δέντρα.
Σχετικά με την καλλιέργεια του ελάτου, ο κ. Ξάκης, τη χαρακτήρισε «πολύ απαιτητική ασχολία» και τόνισε ότι μπορεί να χρειαστούν και 12 ώρες απασχόλησης ημερησίως σε ορισμένα στάδιά της. Οπως εξήγησε, ο σπόρος φυτεύεται την άνοιξη, στη συνέχεια γίνονται τα φυτώρια για τρία χρόνια και όταν το φυτό αναπτυχθεί μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, ενώ το δέντρο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να «πάρει» ύψος. «Αν δεν περάσουν από το φυτώριο τα δέντρα μπορεί να χρειαστούν από οκτώ έως 10 χρόνια μέχρι να κοπούν και να πωληθούν. Υπάρχουν και δέντρα τριών μέτρων που μπορεί να χρειαστούν και 12 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι “ήδη εμείς οι κάτοικοι του Ταξιάρχη έχουμε στα “σκαριά” εκατομμύρια έλατα, αφού κάθε χρόνο την περίοδο που κόβουμε και μεταφυτεύουμε, σπέρνουμε ταυτόχρονα”.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ξάκης υπενθύμισε ότι οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη Χαλκιδικής, θα δώσουν φέτος δέκα έλατα στο Χαμόγελο του Παιδιού και ισάριθμα στο σύλλογο φίλων παιδιού με καρκίνο “Ελπίδα”. Τόνισε ότι αναδείχθηκαν οι 10 νικητές της κλήρωσης που έγινε στη διάρκεια της φωταγώγησης του ελάτου που κοσμεί την πλατεία του Ταξιάρχη και που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των κατοίκων του χωριού αλλά και των επισκεπτών την 7η Νοεμβρίου 2019. Υπενθυμίζεται δε ότι οι κάτοικοι του Ταξιάρχη Χαλκιδικής, στόλισαν και άναψαν το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ελλάδας, ενώ μεταξύ των τυχερών της κλήρωσης συγκαταλέγονται πολίτες από τη Σιθωνία και Κασσάνδρα Χαλκιδικής, τον Πολύγυρο, αλλά και τη Θεσσαλονίκη.
[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com/, 21/11/2019]