Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε την έκθεση «Τα ορυκτά και ο άνθρωπος» στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

“Είμαστε στο σημείο μηδέν για την κλιματική αλλαγή και την οικολογική ανισορροπία”, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για τις επιπτώσεις και έθεσε προ των ευθυνών που τους αναλογούν τους ηγέτες και όσους λαμβάνουν αποφάσεις.

“Είναι να απορεί κανείς γιατί στη σημερινή εποχή, που δεν χρειαζόμαστε καμιά άλλη απόδειξη από την καθημερινότητα για να καταλάβουμε τι σημαίνει οικολογική ανισορροπία, τι σημαίνει κλιματική αλλαγή, να υπάρχουν προβληματισμοί και από πολύ ισχυρούς παράγοντες σε επίπεδο ανθρωπότητας και παγκόσμιας πολιτικής οι οποίοι αμφισβητούν αυτή την ανάγκη λήψης μέτρων”, είπε ο κ. Παυλόπουλος εγκαινιάζοντας την έκθεση με τίτλο “Τα ορυκτά και ο άνθρωπος” στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

“Ο πλανήτης έχει ως βάση της δικής του ύπαρξης και ισορροπίας τα ορυκτά και ο άνθρωπος και μέσα από τα ορυκτά δημιούργησε και δημιουργεί, παράγει, ικανοποιεί τις ανάγκες του για την επιβίωση του, κυρίως, όμως διαμορφώνει τη δημιουργία του και φτάνει στο ύψιστο στοιχείο πολιτισμού, δηλαδή μέσα από τα ορυκτά να παράγει τέχνη”, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στην έκθεση και ενημερώθηκε για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που λειτουργεί εδώ και λίγους μήνες στις εγκαταστάσεις του Λιμανιού και αποτελεί μια συνέργεια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

“Πρότυπο μουσειακό, ερευνητικό και πολιτιστικό κέντρο” για τη Βόρεια Ελλάδα χαρακτήρισε το Μουσείο ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο Πρόεδρος του μουσείου Σπύρος Παυλίδης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Αθανάσιος Κεφάλας, ο οποίος εξήρε και τη στήριξη του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Την σημερινή εκδήλωση μεταξύ άλλων τίμησαν με την παρουσία τους  ο Γενικός Διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold κ. Χρήστος Μπαλάσκας, ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός κ. Δημήτρης Δημητριάδης, η Διευθύντρια Επικοινωνίας της Ελληνικός Χρυσός κ Έρικα Ξηρουχάκη, ο Διευθυντής Εταιρικής και Κοινωνικής Ευθύνης κ. Τριαντάφυλλος Παπαφλωράτος, και στελέχη της διοίκησης της Εταιρείας ο Δήμαρχος του Δήμου Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος και ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Κούκος .

Πρόκειται για μια έκθεση εξαιρετικού ενδιαφέροντος με Πολιτιστικές, Εκπαιδευτικές και Εικαστικές προεκτάσεις. Τα ορυκτά αποτελούν μέρος της ζωής των ανθρώπων. Χωρίς αυτά δεν ζούμε, αφού βρίσκονται παντού γύρω μας, είτε στο φαγητό που τρώμε, στις μετακινήσεις, την επικοινωνία μας, την εργασία, την σύγχρονη τεχνολογία, την τέχνη και  σε πολλαπλές μορφές της καθημερινότητας μας αλλά και των επιστημών του μέλλοντος.

Η έκθεση αυτή δημιουργήθηκε από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με τη συνδρομή του ΣΜΕ και   παρουσιάζεται στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του ΑΠΘ στο νέο κτήριο στο λιμάνι (Προβλήτα Α΄), προκειμένου να φιλοξενηθεί και να προβληθεί στο ευρύ κοινό της  Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, ύστερα από την μεγάλη επισκεψιμότητα που είχε στην Αθήνα από μικρούς και μεγάλους. 

Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του ΑΠΘ και του ΣΜΕ, ο οποίος έχει και την οργανωτική φροντίδα της Έκθεσης. Έχει ως σκοπό να φέρει τo ευρύτερο κοινό και ιδιαίτερα  τους μαθητές όλων των βαθμίδων, κοντά στη χρησιμότητα των ορυκτών στην καθημερινή ζωή και τη διαχρονική αναγκαιότητά τους στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού. 

Παράλληλα με τα εκθέματα θα υπάρχει προβολή βίντεο και ξεναγήσεις όπου θα παρουσιάζεται η ιστορία των ορυκτών σε κάθε εποχή από την αρχαιότητα έως σήμερα και πως αυτά συνδέονται με τη σύγχρονη τεχνολογία  αλλά και την εξέλιξη της επιστήμης. 

Η έκθεση πραγματοποιείται με την οικονομική συνδρομή εταιρειών μελών του ΣΜΕ Βόρειας Ελλάδας: 

Χρυσοί χορηγοί  : Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων  και Ελληνικός Χρυσός

Δείτε εδώ φωτογραφίες και εδώ ένα σχετικό βίντεο:

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com, 28/10/2019]