ELDORADO GOLD: ΣΤΙΣ ΡΑΓΕΣ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟΝ ΕΓΧΩΡΙΟ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ

Προϋπολογισμός άνω του 1 δισ ευρώ

Μετά τη χορήγηση αδειών ρουτίνας από την ελληνική κυβέρνηση, η ζωή επέστρεψε στο μεγαλύτερο έργο στον εγχώριο ορυκτό πλούτο, προϋπολογισμού 1 δισ ευρώ. Ο σχεδιασμός του καναδικού ομίλου που δραστηριοποιείται μέσω της Ελληνικός Χρυσός προβλέπει την αξιοποίηση των κοιτασμάτων Στρατωνίου, Σκουριών και Ολυμπιάδας.

Στις Σκουριές, το έργο στην πλήρη ανάπτυξή του θα δημιουργήσει 1.000 επιπρόσθετες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και κατά μέσο όρο 700 άμεσες θέσεις εργασίας για τα επόμενα 20 και πλέον χρόνια λειτουργίας του. Κατά τη διάρκεια των άνω των 25 ετών λειτουργίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας οι επενδύσεις έχουν τη δυναμική να δημιουργήσουν 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας 1 5 δισ ευρώ σε πληρωμές εργαζομένων, 3 δισ ευρώ σε πληρωμές προς Έλληνες προμηθευτές, 1 δις ευρώ σε άμεσους φόρους για το ελληνικό κράτος, 450 εκατ ευρώ σε ετήσια έσοδα εξαγωγών, και 80 εκατ ευρώ σε επενδύσεις στην κοινωνία.

Συνολικά η διάρκεια ζωής των μεταλλείων στις Σκουριές τοποθετείται σε 25 χρόνια, με τα βασικά μέρη του έργου να είναι το εργοστάσιο εμπλουτισμού (plant site), η υπόγεια εξόρυξη (underground portal), η επιφανειακή εξόρυξη (open pit) και ο χώρος απόθεσης τελμάτων (Tailings Management Facility). Στις Σκουριές το σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας περιλαμβάνει την κατασκευή εργοστασίου εμπλουτισμού του μεταλλεύματος που θα προέρχεται από την επιφανειακή και υπόγεια εξόρυξη. Σημειωτέον ότι στις Σκουριές η Eldorado Gold έχει εντοπίσει ένα από τα σημαντικότερα και πλουσιότερα διεθνώς κοιτάσματα χαλκού και χρυσού.

Στην Ολυμπιάδα η εταιρεία παράγει και διαθέτει στη διεθνή αγορά μετάλλευμα, ενώ στο Στρατώνι έχει προγραμματιστεί η υλοποίηση υπόγειων εξερευνητικών εξορύξεων σε επιφάνεια 10 στρεμμάτων.

Επίσης στο Πέραμα του Έβρου το έργο βρίσκεται σε καθεστώς συντήρησης, καθώς εκκρεμεί η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

 

[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ_FORBES, 19/10/2019]