ΣΤΟ ΡΑΝΤΑΡ ΤΗΣ EBRD Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Το κλείσιμο εκκρεμοτήτων φέρνει χρηματοδότηση

Τον δρόμο της χρηματοδότησης για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική φαίνεται πως ανοίγει η γρήγορη αποκατάσταση των εκκρεμοτήτων που είχαν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια και καθυστερούσαν το έργο. Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη επένδυση έχει μπει στην ατζέντα του ενδιαφέροντος της EBRD. Έχουν υπάρξει διερευνητικές επαφές για τη συλλογή των αναγκαίων πληροφοριών από την πλευρά της τράπεζας και όπως όλα δείχνουν, είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για να προχωρήσουν όλες οι πλευρές στα επόμενα βήματα.

Σκουριές: Έληξε άλλη μία εκκρεμότητα

Παράλληλα άλλη μία εκκρεμότητα για τις Σκουριές έληξε μετά και τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) υπέρ της απόσπασης και μεταφοράς αρχαιολογικών καταλοίπων στις Σκουριές Χαλκιδικής. Με την ολοκλήρωση της ανασκαφής εφαρμόζεται η σχετική Απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, που αφορά τη μεταφορά των αρχαίων καταλοίπων μεταλλουργίας σε σημείο κατάλληλο ώστε να μην αποκόπτονται από το πολιτισμικό τους περιβάλλον. Η Εφορεία προτείνει έπειτα από μελέτη και έλεγχο τη θέση «Κόνιαρη», που βρίσκεται στο όρος Κάκκαβος, εντός της περιοχής των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων Σκουριών της Εταιρείας Ελληνικός Χρυσός ΑΕ. Το θέμα συζητήθηκε έπειτα από τέσσερις αναβολές και πλέον οι εγκαταστάσεις στις Σκουριές είναι πλήρως αδειοδοτημένες.

Ταυτόχρονα, η Eldorado Gold έχει προχωρήσει σε αναθεώρηση προς τα πάνω της παραγωγής της δυναμικής στην περιοχή της Ολυμπιάδας. Στόχος είναι άμεσα η παραγωγή να ανέλθει σε 1.900 τόνους μετάλλευμα/μήνα από 1.200 που είναι σήμερα. Και σε ετήσια βάση να ανέλθει στους 400.000 τόνους από 330.000 τόνους που είναι σήμερα. Μακροπρόθεσμα ο στόχος είναι να φτάσει στους 660.000 τόνους παραγωγή τον χρόνο.

Σε εξέλιξη οι επαφές για τη σύμβαση μεταβίβασης

Τέλος, πέραν των σχεδίων ανάπτυξης και επέκτασης της παραγωγής, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ της εταιρείας και της ελληνικής κυβέρνησης με θέμα την τροποποιημένη σύμβαση μεταβίβασης, που αφορά την εκμετάλλευση των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Αντικείμενο των συζητήσεων αποτελούν οι αμοιβαίες δεσμεύσεις που απαιτούνται εκατέρωθεν προκειμένου να προχωρά αποδοτικά η επένδυση της αξιοποίησης των μεταλλείων στην περιοχή της Χαλκιδικής από την πλευρά της εταιρείας αλλά και της ελληνικής πολιτείας

Γκάζι το 2020 στις επενδύσεις

Γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει οριστικοποιηθεί και το ετήσιο επενδυτικό πρόγραμμα της Eldorado Gold για τη θυγατρική της στην Ελλάδα. Η πρόταση από την πλευρά της ελληνικής διοίκησης περιλαμβάνει αρκετά περισσότερα κεφάλαια από φέτος, που έφτασαν τα 90 εκατ δολάρια για το σύνολο της δραστηριότητος της Ελληνικός Χρυσός στη χώρα μας. Για το 2020 το ποσό των επενδύσεων που απαιτούνται υπολογίζεται ότι θα είναι αρκετά υψηλότερο στο πλαίσιο της έναρξης του έργου που αφορά την κατασκευή του εργοστασίου στις Σκουριές μετά και την πρόσφατη υπογραφή από το ΥΠΕΝ των τριών σχετικών αποφάσεων, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η επένδυση της εταιρείας. Ήδη ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των προσφορών από εργολάβο κατασκευαστή, προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή του κελύφους της μονάδας και να προχωρήσει η εγκατάσταση εξοπλισμού.

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Λέττας Καλαμαρά, 24/10/2019]