ΤΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ

Τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Συνεργασία για τις Θαλάσσιες Ερευνητικές Γεωτρήσεις (European Consortium for Ocean Research Drilling-ECORD) και μέσω αυτής στο Διεθνές Πρόγραμμα Διερεύνησης των Ωκεανών (International Ocean Discovery Program-IODP) θέλει να προωθήσει η ελληνική κοινότητα των γεωεπιστημόνων και των θαλάσσιων ερευνητών. Για το σκοπό αυτό θα διοργανωθεί για πρώτη φορά διεθνής επιστημονική ημερίδα στις 3 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σε κοινή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό αρμόδιο για την Έρευνα και την Τεχνολογία, Χρίστο Δήμα, καθώς και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών-ΕΛΚΕΘΕ (την επιστολή συνυπογράφουν αντίστοιχα ο πρόεδρος του Τμήματος καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, ο κοσμήτορας της Σχολής καθηγητής Γιώργος Παπαθεοδώρου και ο διευθυντής και πρόεδρος του Κέντρου καθηγητής Σπύρος Μαυράκος), τονίζουν «τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η θαλάσσια έρευνα στην προώθηση των επιστημονικών-ερευνητικών αλλά και των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας».

Όπως επισημαίνουν, «ο τομέας των θαλασσίων ερευνών προσφέρει στην Ελλάδα υπηρεσίες πολύ πέρα από τις ερευνητικές επιτυχίες, δεδομένου ότι αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της εθνικής παρουσίας στις ευαίσθητες θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και έναν πολύτιμο πρεσβευτή για την προώθηση και ενίσχυση της παρουσίας της Ελλάδας σε όλες τις γειτονικές θάλασσες -Μεσόγειος, Μαύρη Θάλασσα, Ερυθρά Θάλασσα- και τις χώρες που βρέχονται από αυτές».

Ακόμη υπογραμμίζουν ότι όχι μόνο «η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Συνεργασία για τις Θαλάσσιες Ερευνητικές Γεωτρήσεις (ECORD) θα αναβαθμίσει σημαντικά τον ρόλο της χώρας στον διεθνή ερευνητικό στίβο», αλλά επίσης «σε επίπεδο προώθησης των εθνικών συμφερόντων η συμμετοχή στο ECORD σημαίνει συμμετοχή των Ελλήνων επιστημόνων σε επιτροπές με αποφασιστικό ρόλο για την θαλάσσια έρευνα σε όλους τους ωκεανούς και θάλασσες».

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές σε ξεχωριστό ενημερωτικό σημείωμά τους, η Ελλάδα είναι η πιο ηφαιστειο-τεκτονικά ενεργή χώρα της Ευρώπης και παράλληλα είναι μια χώρα με μεγάλη και εθνικά ευαίσθητη θαλάσσια έκταση, καθώς και μεγάλο υποθαλάσσιο πλούτο (ορυκτό, ενεργειακό, βιολογικό). Παρ’ όλα αυτά, είναι η μοναδική δυτικοευρωπαϊκή χώρα που δεν συμμετέχει στην ερευνητική κοινοπραξία ECORD, γι’ αυτό ζητούν από την κυβέρνηση να στηρίξει επίσημα τη συμμετοχή της Ελλάδας στις διεθνείς επιστημονικές θαλάσσιες γεωτρήσεις.

Εκ μέρους της ελληνικής οργανωτικής επιτροπής, η επίκουρη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Παρασκευή Νομικού δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η ένταξη της Ελλάδας στο ECORD αποτελεί αίτημα σύσσωμης της εγχώριας θαλάσσιας επιστημονικής κοινότητας, καθώς θα συμβάλει στην καλύτερη γνώση του υποθαλάσσιου ελλαδικού χώρου, στην εφαρμοσμένη έρευνα, στην αξιοποίηση υποθαλάσσιων οικονομικών πόρων, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην κατανόηση των θαλάσσιων γεωκινδύνων όπως σεισμοί, εκρήξεις ηφαιστείων, τσουνάμι, υποθαλάσσιες και κατολισθήσεις, καθώς επίσης στην εθνική εξωτερική πολιτική και στην ελληνική ναυτιλία. Οι Έλληνες φοιτητές θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ερευνητικές ωκεανογραφικές αποστολές του ΙODP και να εκπαιδεύονται σε διεθνή θερινά σχολεία που διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο, ανήκοντας πλέον σε ελληνικά πανεπιστήμια και όχι σε πανεπιστήμια του εξωτερικού».

Στην ECORD σήμερα συμμετέχουν 14 ευρωπαϊκά κράτη και ο Καναδάς. Η ένταξη ενός κράτους επιτρέπει στους επιστήμονές του να καταθέτουν διεθνείς ερευνητικές και εργαστηριακές προτάσεις (στο πλαίσιο του προγράμματος MagellanPlus των IODP και ECORD), να συμμετέχουν στις ερευνητικές αποστολές του IODP ανά τον κόσμο, να έχουν πρόσβαση στα αποτελέσματα ωκεάνιων γεωτρήσεων των τελευταίων 50 ετών, να συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών κ.ά.

Η Ελλάδα είχε υπάρξει μέλος του Ocean Drilling Program (ODP) κατά την περίοδο 1988-1996, αλλά έκτοτε διέκοψε τη συμμετοχή της. Η ημερίδα στις 3 Οκτωβρίου -με στόχο η χώρα μας να ενταχθεί πλέον στην ECORD- αποτελεί πρωτοβουλία δεκάδων Ελλήνων επιστημόνων και ερευνητών διαφόρων ειδικοτήτων των θαλασσίων επιστημών από τα Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Αιγαίου και Γεωπονικό, το ΕΛΚΕΘΕ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τον ΟΑΣΠ, την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (πρώην ΙΓΜΕ) και άλλους φορείς.

[ΠΗΓΗ: https://www.energia.gr/, 24/9/2019]