ΚΟΖΑΝΗ: ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Γ.ΘΩΜΑΣ-ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΩΝ

Η επομένη ημέρα για την Δυτική Μακεδονία μετά το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ θα πρέπει να βασίζεται σε εφικτές επιλογές που μπορεί να πραγματοποιηθούν άμεσα, ώστε  να αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, το ανθρώπινο δυναμικό με τις δεξιότητες του είναι περιζήτητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και να ενισχυθεί οικονομικά η περιφέρεια, τόνισε από την Κοζάνη ο υφυπουργός Ενέργειας και φυσικών πόρων Γεράσιμος Θωμάς.Ο Υφυπουργός Ενέργειας κατά την διάρκεια των συναντήσεων του στην τριήμερη περιοδεία του,  στο λιγνιτικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας, υπερτόνισε την αναγκαιότητα της δημιουργία ενός νέου Ενεργειακού σχεδίου της χώρας στην κατεύθυνση των μετά της δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού στην σύνοδο του ΟΗΕ για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028.

Εκδήλωσε την επιθυμία στο σχεδιασμό της κυβέρνησης  ξεκινήσει να συμμετέχουν όλοι οι φορείς της περιφέρειας, οι εκπρόσωποί των εργαζομένων , «ώστε να φτιάξουμε», όπως τόνισε,  «ένα καλό σχέδιο για τα επόμενα δέκα χρόνια».

Υποσχέθηκε μάλιστα ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία οι οφειλές της ΔΕΗ από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης. Τα ποσά που οφείλονται από την ΔΕΗ στους ενεργειακούς δήμους της δυτικής Μακεδονίας από το 2014, αγγίζουν τα 130 εκ ευρώ.

Ο κ. Θωμάς  συναντήθηκε το βράδυ της Παρασκευής με το πολιτικό προσωπικό της περιοχής, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και Δημάρχους ενεργειακών και μη Δήμων των 4 περιφερειακών ενοτήτων, όπου και εξέφρασαν την ανησυχία αλλά και τους προβληματισμούς τους, ομόθυμα  για τα ισοδύναμα που θα πρέπει να βρεθούν ώστε να μην ερημώσει η περιοχή, με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.

Την επόμενη μέρα  επισκέφτηκε ορυχεία και μονάδες της ΔΕΗ, το εργοτάξιο της νέας υπερσύγχρονης μονάδας στη Πτολεμαΐδα ενώ είχε συναντήσεις με στελέχη, εργαζόμενους της εταιρίας και συνδικαλιστές στον ΑΗΣ Καρδιάς, όπου μέλη του ΠΑΜΕ διατράνωσαν την αντίθεση τους για την απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, χαρακτηρίζοντας την ανεπιθύμητη.

«Για εμμονή να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες στην χώρα μας δέκα χρόνια νωρίτερα απ ότι στην Γερμανία έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, σε δηλώσεις του κατά την διάρκεια επίσκεψης του Υφυπουργού Ενέργειας Γεράσιμου Θωμά, που όπως τόνισε που κλείνει το μάτι στα ιδιωτικά συμφέροντα του φυσικού αερίου, ενώ σε ότι αφορά στην μονάδα 5, ο κ. Αδαμίδης  υπογράμμισε ότι όποιος την κλείσει ανοίγει τον δρόμο για εξεταστικές επιτροπές.

Ο Πρόεδρος του Σπάρτακου Μόσχος Μόσχου από την πλευρά του εξέφρασε την ανησυχία του  και ανέφερε ότι θα συγκροτηθεί επιτροπή από την Δυτική Μακεδονία η οποία θα επισκεφθεί τον Πρωθυπουργό για να του εκφράσει την δυσαρέσκειά

Ο γραμματέας του Σπάρτακου Αθανάσιος Μάστορας  από την πλευρά του υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να κλείσουν οι μονάδες το 2028, δεν μπορεί να αποκατασταθεί το ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας και αν βρεθεί κάποιος τρόπος θα το χειροκροτήσουμε.

[ΠΗΓΗ: https://www.ert.gr/, της Δέσποινα Αμαραντίδου από ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ, 29/9/2019]