Γ.ΡΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Την ταχύτητα με την οποία κινείται η κυβέρνηση στον τομέα των μεταρρυθμίσεων καθώς και τη σημασία που δίνει στη μείωση των φόρων και την ψηφιακή διακυβέρνηση, εξήρε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους. «Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η κυβέρνηση καταλαβαίνει τι χρειάζεται η Ελλάδα», επεσήμανε με νόημα ο Γουίλμπορ Ρος.

«Δεν είναι μόνον ότι εφαρμόζουν τις σωστές πολιτικές, αλλά και ότι το πράττουν με αίσθηση του επείγοντος», τόνισε απευθυνόμενος προς ομάδα εκπροσώπων του Τύπου, αναφορικά με τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στελέχη της κυβέρνησης, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος.

Απαριθμώντας τις επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ότι «είναι ιδιαίτερα σαφές ότι η παρούσα κυβέρνηση γνωρίζει τι χρειάζεται η Ελλάδα» και επισήμανε: «Ήδη κινείται προς χαμηλότερη φορολογία και μεταρρυθμίσεις» και η ταυτόχρονη συνύπαρξη αυτών των δυο αυτών στοιχείων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Δεν είναι όμως μόνον ότι οι πολιτικές αυτές εμφανίζονται ως οι σωστές, αλλά και η εντύπωση που αποκόμισα ότι υπάρχει μία πραγματική αίσθηση του επείγοντος στην υλοποίησή αυτών των πολιτικών».

Αναφερόμενος στη σύνθεση της κυβέρνησης, ο κ.Ρος σημείωσε ότι «συμμετέχουν σε αυτήν και τεχνοκράτες οι οποίοι προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και είναι συνηθισμένοι στο να παράγουν αποτελέσματα». Ο κ. Ρός τόνισε ότι «οποιοσδήποτε είναι στον κόσμο των επιχειρήσεων γνωρίζει ότι το κλειδί της υπόθεσης είναι η εφαρμογή».

Ακόμη, απαντώντας σε άλλα ερωτήματα, αναφέρθηκε εκτενώς στην επιτάχυνση της αδειοδότησης εταιρειών, την οποία προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και την επίλυση ζητημάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως είπε. «Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα για τα οποία όλοι μιλάμε επί χρόνια και πλέον εμφανίζεται ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να αντιμετωπιστούν και μάλιστα ταχέως» σημείωσε.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την εξαίρεση των εξαγωγών ελαιολάδου από το καθεστώς αυξημένων δασμών που επιβάλουν οι ΗΠΑ, ο κ. Ρος υποστήριξε ότι τούτο είναι πολύ πιθανό, και αντίστοιχη άποψη εξέφρασε και για τις εξαγωγές αλουμινίου και χάλυβα. Συνολικά υπήρξαν 1.300 ελληνικές αιτήσεις εξαίρεσης προϊόντων, είπε ο κ. Ρος σημειώνοντας ότι η πλειονότητά τους εγκρίθηκε και ότι εκκρεμούν περί τις 200 ακόμη.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο κ. Ρος θα μεταβεί αύριο το πρωί στην Τουρκία, όπου θα παραμείνει επί διήμερο στην Κωνσταντινούπολη και για αντίστοιχο διάστημα στην Άγκυρα, όπου θα προσπαθήσει να «διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα παραμείνει σταθερά στη Δύση», όπως είπε.

Όπως πρόσθεσε, η Τουρκία πρόσφατα αγόρασε το ρωσικό σύστημα S-400 και «δεν μπορούμε να τους πωλήσουμε τα αεροσκάφη F-35, αλλά μπορούν να φιλοξενήσουν εταιρείες οι οποίες εγκαταλείπουν την Κίνα», στον απόηχο της μειωμένης ελκυστικότητάς της ως επενδυτικού προορισμού αλλά και εξαιτίας του εμπορικού πολέμου. Ενός πολέμου ο οποίος στοιχίζει πολύ περισσότερο στην Κίνα παρά στις ΗΠΑ, όπως είπε ο κ. Ρος.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr, 5/9/2019]