Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΤΡΕΧΕΙ» ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ

Θέλοντας να δώσει το στίγμα όχι μόνο στους εταίρους και στις αγορές, αλλά σε όλη τη διεθνή κοινότητα και κυρίως στους μεγάλους (ιδιώτες) διεθνείς επενδυτές που τα περασμένα χρόνια αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό την προοπτική επένδυσης στην Ελλάδα, η κυβέρνηση «τρέχει» με μεγάλο ζήλο όλα τα επενδυτικά projects που εδώ και καιρό είναι σε στασιμότητα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει να έχει απόλυτη επίγνωση του πόσο κρίσιμο και καταλυτικό ρόλο παίζουν στην αναστήλωση και την ανάσταση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας οι επενδύσεις. Έτσι, στοχεύει σε μια επενδυτική αντεπίθεση, ώστε να εισρεύσουν κεφάλαια, να ανοίξουν δουλειές, να ξεμπλοκάρουν projects, να ανοίξουν και όλα τα πέριξ επαγγέλματα, να δουλέψει η οικονομία και να αλλάξει η ψυχολογία.

Όλα τα στελέχη των οικονομικών υπουργείων αλλά και της ανάπτυξης, από υπουργούς μέχρι γενικούς γραμματείς, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία όπως της ενέργειας, έχουν επιδοθεί σ’ έναν ανένδοτο ξεμπλοκαρίσματος επενδύσεων.

Μια σειρά περιπτώσεων, μεγάλων και μικρών, διαφορετικών μεταξύ τους, συνθέτουν το παζλ αυτής της προσπάθειας. Τις πρώτες κατά προτεραιότητα υποθέσεις όπως η ανάπλαση του Ελληνικού, το ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης της Eldorado Gold στη Χαλκιδική, η προσπάθεια για να σταματήσει η θνησιγενής πορεία της ΔΕΗ, η διευθέτηση της υπόθεσης της Creta Farms ώστε να βρει ανάσες ρευστότητας η επιχείρηση ήταν οι πρώτες κινήσεις.

Πλέον, αυτή την εβδομάδα έλαβαν χώρα ενέργειες για το ξεμπλοκάρισμα και άλλων, λίαν σημειολογικών και καθοριστικών επενδύσεων που εδώ και χρόνια ταλαιπωρούνται μέσα από τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία, τις ενστάσεις, τις καθυστερήσεις λόγω μικροσυμφερόντων, τοπαρχών αλλά και άλλων… συμπλεγμάτων.

Αναφερόμαστε σε επενδύσεις όπως οι νομικές διευθετήσεις για τα Υδατοδρόμια, η εκμετάλλευση της έκτασης στην Αφάντου της Ρόδου, η επένδυση στην Κασσιόπη της Κέρκυρας και ο διαγωνισμός για την ΕΛΒΟ.

Όλα αυτά, παρ’ ότι είναι πρόωρο να δοθούν χρονοδιαγράμματα, έχουν βγει στο προσκήνιο και αυτή την εβδομάδα υπήρξαν πολλαπλές συναντήσεις όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Συνάμα, πολλές ακόμη διεργασίες γίνονται για το ξεμπλοκάρισμα μικρότερων projects, η λύσιμο προβλημάτων αντίστοιχων της Creta Farms, σε συνεργασία με τις τράπεζες, όπου με διαδικασίες fast track οι διοικήσεις των εταιρειών θα συναντηθούν με τους τραπεζίτες με στόχο εξεύρεση βιώσιμης λύσης.

[ΠΗΓΗ: https://www.reporter.gr, 8/8/2019]