ΈΚΠΛΗΞΗ ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ: ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

Ένας από τους άγνωστους Χ της εξίσωσης για το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, είναι το πάλαι ποτέ κραταιό συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και η στάση που θα τηρήσουν οι προβεβλημένοι συνδικαλιστές της επιχείρησης. Ήδη ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδης, ο οποίος προέρχεται και έχει εκλεγεί με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο έχει μεταπηδήσει στο ΣΥΡΙΖΑ μέσω των “γεφυρών”, φαίνεται να κλίνει προς τη σκληρή στάση. Σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι δεν αποδέχεται ότι η ΔΕΗ τελεί υπό χρεωκοπία, κάνει λόγο για εθνικά επιζήμιο ξεπούλημα, “προφυλάσσει” από την κριτική του τα πεπραγμένα ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες λοιπόν, είχαμε μια αρκετά σημαντική εξέλιξη που δείχνει ότι το συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ δεν έχει ενιαία φωνή και άποψη απέναντι στο σχέδιο Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ. Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ο κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε με τη ΓΕΝΟΠ πριν τις προγραμματικές και περιορίστηκε να δηλώσει ότι δε θα υπάρξει αιφνιδιασμός και διαμήνυσε στους συνδικαλιστές “να μη βγουν στα κάγκελα, γιατί γρήγορα θα κατεβούν”. Τι ακριβώς συνέβη;

Η δεύτερη μεγαλύτερη παράταξη της ΓΕΝΟΠ, η ΔΑΚΕ, με δύναμη 35,5% στις εκλογές του 2017 πήρε θέση υπέρ του σχεδίου Χατζηδάκη με τον αστερίσκο της πώλησης μεριδίου του ΔΕΔΔΗΕ, τονίζοντας ότι η εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα πριν τη χρεωκοπία και ότι με τις προτάσεις Χατζηδάκη δίνονται λύσεις στη σωστή κατεύθυνση. 

Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ γίνεται λόγος για ένα σχέδιο, το οποίο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις και καλεί εργαζόμενους και συνδικαλιστές να επιδείξουν ωριμότητα αλλά και να κάνουν την αυτοκριτική τους για τα λάθη που έχουν κάνει.

“Ας μην γίνει ξανά Ιφιγένεια η ΔΕΗ, για να έχουν κάποιο ρόλο… πολιτικό ή συνδικαλιστικό” σημειώνει η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ αφήνοντας αιχμές για τη στάση της συνδικαλιστικής ηγεσίας και του προέδρου της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδη (ο οποίος δεν έχει κρύψει τη φιλοδοξία του να κατέβει υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ) υπογραμμίζοντας ότι “προέχει η βιωσιμότητα των εταιρειών”.

“Εμείς θέλουμε μια ομαλή μετάβαση στην Απελευθέρωση και την μεταλιγνιτική εποχή για το συμφέρον του καταναλωτή και του Έλληνα πολίτη αλλά και ταυτόχρονα δίκαιη προς την ΔΕΗ και τους εργαζόμενούς της” αναφέρει η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ, διαχωρίζοντας τη θέση της από τις πρόσφατες παρεμβάσεις του προέδρου της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδη αλλά και του εκπροσώπου στο ΔΣ και πρώην προέδρου Ν. Φωτόπουλου.

Το παρελθόν

Στην ανακοίνωση της ΔΑΚΕ γίνονται συγκεκριμένες αναφορές στις ακτιβιστικές δράσεις των παλαιότερων ετών όσο και στην στάση τους την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ. Η ΔΑΚΕ κάνει λόγο για “μπούκες” που γίνονταν “προς εξυπηρέτηση του κόμματος”, για όψιμους αριστερούς που θέλησαν να σκίσουν με ένα νόμο το μνημόνιο και έφεραν μερική ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ, πώληση ορυχείων, εκτίναξη ληξιπρόθεσμων, προσλήψεις συμβούλων, ΝΟΜΕ κλπ. 

Υπενθυμίζεται ότι επί διοίκησης Αθανασόπουλου, όταν και έγιναν προσπάθειες για εκσυγχρονισμό και αναδιοργάνωση της ΔΕΗ, η ΠΑΣΚΕ με επικεφαλής τον Ν. Φωτόπουλο είχε προκαλέσει αίσθηση με τη στάση και τη συμπεριφορά της απέναντι στον τότε διοικητή.

Τότε η ΓΕΝΟΠ είχε σταματήσει στρατηγικές κινήσεις κομβικής σημασίας όπως η συνεργασία με τη γερμανική RWΕ, αλλά και πολύ πιο ήπιες προτάσεις για το άνοιγμα της αγοράς, όπως η παραχώρηση της μονάδας της Μελίτης με ήπιους όρους. Τότε η ΔΑΚΕ είχε διαχωρίσει τη θέση της. 

Η ΔΑΚΕ αφήνει αιχμές εναντίον προσωπικά του Ν. Φωτόπουλου κάνοντας λόγο για “ξεχασιάρηδες” που προσέτρεξαν να στείλουν προσωπική επιστολή στο νέο υπουργό, “τα μοιραία λάθη των οποίων πληρώνουμε όλοι. Ας ωριμάσουν πια… Αν ήθελαν να μάθουν την αλήθεια, θα έπρεπε να ξεφύγουν από την αυταρέσκεια και τον ομφαλοσκοπισμό τους και να διάβαζαν τις ανακοινώσεις της ΔΑΚΕ, καθώς και του αρμόδιου Τομεάρχη Ενέργειας της ΝΔ κ. Σκρέκα”.

Σημειώνεται τέλος ότι η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί τόσο με τον ΥΠΕΝ όσο και με το νέο διοικητή της επιχείρησης, εκφράζοντας ένα σημαντικό κομμάτι των εργαζόμενων της επιχείρησης που μετά τα προβλήματα που προκάλεσε η διαχείριση και οι στρατηγικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης στην επιχείρηση, βλέπουν ως τελευταία ευκαιρία το σχέδιο διάσωσης και εξυγίανσης της επιχείρησης που παρουσιάστηκε πρόσφατα και αναμένεται να εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 1/8/2019]