ΠΩΣ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΤΑ 850 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΔΕΗ

Τον τελευταίο μήνα ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης, είχε ήδη εγκατασταθεί άτυπα στην οδό Χαλκοκονδύλη, στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης, και ξεκίνησε να ενημερώνεται άτυπα για τα θέματα της επιχείρησης. Κατά την πρώτη επαφή του με τα στελέχη της οικονομικής υπηρεσίας πληροφορήθηκε ότι το ταμειακό άνοιγμα της επιχείρησης που πρέπει να καλυφθεί το επόμενο 12μηνο φτάνει τα 750 εκατ. ευρώ. Στην αμέσως επόμενη συνάντηση, λίγες ημέρες μετά, το ποσό αυτό είχε εκτιναχθεί κατά μερικές δεκάδες εκατομμύρια, μεταξύ 800 και 900 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους ρύπων.

Τα οικονομικά στοιχεία ήρθαν να επιβεβαιώσουν στην πράξη εκείνο που το υπουργείο περιβάλλοντος είχε επισημάνει με έμφαση, ότι δηλαδή το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι δραματικό και δεν κρύβεται με τίποτε. Υπό την έννοια αυτή, τόσο η διοίκηση της επιχείρησης όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν στραμμένο το βλέμμα στην 24η Σεπτεμβρίου, ημέρα δημοσίευσης της νέας έκθεσης του ορκωτού για την επιχείρηση. Η σημασία της έκθεσης είναι κρίσιμη, καθώς, όπως σχολιάζουν πηγές του υπουργείου, εάν η επιχείρηση δεν κριθεί βιώσιμη, ο ορκωτός θα απαιτήσει βίαια μέτρα, κάτι που επισήμανε επίσης και ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, επισείοντας τις επιπλοκές που θα δημιουργηθούν για τον δανεισμό της επιχείρησης.

Αυτός είναι ο λόγος που ο αρμόδιος υπουργός, Κ. Χατζηδάκης, μίλησε από την αρχή για την ανάγκη να εξασφαλιστούν για τη ΔΕΗ πρόσθετες κεφαλαιακές ενέσεις και έσοδα από 5 πηγές: τα ΥΚΩ, τα ΑΔΙ, την κατάργηση των ΝΟΜΕ και την προσαρμογή των τιμολογίων με ταυτόχρονη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, για να μην πληγούν οι καταναλωτές.

Τι σημαίνει για το ταμείο της ΔΕΗ

Οι πέντε πηγές ενίσχυσης της ρευστότητας μπορούν να φέρουν στο ταμείο της επιχείρησης ένα ποσό της τάξης των 800-850 εκατ. ευρώ.

  • -Συγκεκριμένα, από τα ΥΚΩ το ποσό που μπορεί να δοθεί άμεσα είναι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.
  • -Από την κατάργηση των ΝΟΜΕ το όφελος τη ΔΕΗ σε ετήσια βάση ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ.
  • -Ακόμα ένα ποσό της τάξης του μισού δισ. ευρώ μπορεί να προκύψει από αυξήσεις στα τιμολόγια, που θα απορροφηθούν από τη μείωση του ΦΠΑ και τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, οδηγώντας σε ουδέτερο αποτέλεσμα για τους καταναλωτές.

“Θα βρούμε τις δράσεις, μαζεύουμε πάνω από 750 εκατ. ευρώ μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, δεν υπάρχουν περιθώρια, θα βρούμε το μείγμα μέτρων που πρέπει να πάρουμε ώστε να έχουμε θετική πρόβλεψη ταμειακών ροών”, ανέφερε ο κ. Στάσσης, υπογραμμίζοντας ότι ο κάβος της ρευστότητας θα ξεπεραστεί πάση θυσία.

Νέα εμπορική πολιτική

Σε κάθε περίπτωση, ΥΠΕΝ και ΔΕΗ βάζουν σε προτεραιότητα το κυνήγι των κακοπληρωτών, ακόμα και με κατάργηση της έκπτωσης του 10% για την έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών. Όπως επισημαίνεται από πηγές του υπουργείου, η ΔΕΗ θα έχει πάντα εμπορική πολιτική που θα επιβραβεύει τους συνεπείς, αλλά αυτή θα προσδιοριστεί από την ίδια την επιχείρηση με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές και θα ανακοινωθεί από το δ.σ. της εταιρείας.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ορίστηκε η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης για την επόμενη Παρασκευή 30 Αυγούστου, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν οι αυξήσεις, που θα ισχύσουν ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου. Η νέα εμπορική πολιτική της επιχείρησης αναμένεται να προσδιοριστεί μέχρι το τέλος του έτους. Όπως δήλωσε ο κ. Στάσσης, δεν νοείται να υπάρχουν οριζόντιες εμπορικές πολιτικές, που σημαίνει πρακτικά ότι υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετηθούν λύσεις και πακέτα πιο εξειδικευμένα ανάλογα με τις ανάγκες του καταναλωτή.

Την ίδια στιγμή, όπως έχει επισημάνει και ο αρμόδιος υπουργός, Κ. Χατζηδάκης, προτεραιότητα της ΔΕΗ παραμένει το κυνήγι των κακοπληρωτών. Μάλιστα, ο νέος διοικητής της ΔΕΗ προανήγγειλε άμεσα την έναρξη αποκοπών για τους κακοπληρωτές.

Θετικό αφήγημα

Παρά τα σοβαρά προβλήματα, η νέα διοίκηση δεν παρέλειψε να περιγράψει και το πώς βλέπει την επόμενη ημέρα της επιχείρησης, με στόχο το turnaround και την επαναφορά σε αναπτυξιακή τροχιά της ΔΕΗ.

Τα βήματα περιλαμβάνουν: την εκπόνηση νέου επιχειρησιακού πλάνου, που θα περιλαμβάνει τη μερική αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, και μάλιστα με συγκεκριμένο μοντέλο που θα χωρίζει το δίκτυο διανομής σε επιμέρους γεωγραφικές περιοχές, την εντατική είσοδο στις ΑΠΕ, την απολιγνιτοποίηση, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και προϊόντων για τους καταναλωτές.

Πολλά θα καθοριστούν και από τη διαπραγμάτευση που θα γίνει με τους “θεσμούς” για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού. Εδώ ο στόχος για την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ είναι σαφής: να “ψαλιδιστεί” ο στόχος για μείωση του μεριδίου της επιχείρησης στο 50% και να ακολουθηθεί η διεθνής πρακτική που θέλει τα πρώην κρατικά μονοπώλια ηλεκτρισμού να κινούνται μεταξύ 60% και 65%. Ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων, πάντως, θα υπάρξει και η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία από πλευράς κυβέρνησης περί τα μέσα Οκτωβρίου.

Τέλος, στους βασικούς στόχους της νέας διοίκησης περιλαμβάνεται και η προσπάθεια για απογαλακτισμό της επιχείρησης από τον στενό εναγκαλισμό του Δημοσίου σε θέματα προμηθειών, ειδικά όταν πρόκειται για διαδικασίες στις οποίες η ΔΕΗ καλείται να ανταγωνιστεί ιδιωτικές, ευέλικτες εταιρείες. Ένα πρώτο δείγμα, πάντως, δόθηκε από την κυβέρνηση με την κατάρτιση του δ.σ. της επιχείρησης, που δεν περιλαμβάνει κανένα πολιτικό πρόσωπο, παρά μόνο τεχνοκράτες με συγκεκριμένη γνώση και εξειδίκευση σε κομβικούς τομείς όπως το hedging, η μηχανοργάνωση και οι νέες τεχνολογίες κ.λπ.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 25/8/2019]