ΥΨΗΛΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΥ ΛΑΘΟΥΣ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΗ – Η ΠΩΛΗΣΗ ΑΣΗΜΙΚΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Η λύση να αυξηθεί η περίμετρος των προς πώληση μονάδων είναι λάθος δρόμος καθώς η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων για να μπορέσει η ΔΕΗ να πουλήσει και τις λιγνιτικές είναι ξεπούλημα υγιών περιουσιακών στοιχείων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης έχουν πολλές φορές αναφέρει ότι υπάρχει σχέδιο για την ΔΕΗ. 

Παρ΄ ότι ο υπουργός όντως θέλει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, φαίνεται ότι αυτά που η ΝΔ ως κυβέρνηση εξετάζει μπορεί να την οδηγήσουν σε εγκληματικά λάθη στρατηγικής. 

Είναι λάθος στρατηγική η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων.

Η λύση να αυξηθεί η περίμετρος των προς πώληση μονάδων είναι λάθος δρόμος καθώς η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων για να μπορέσει η ΔΕΗ να πουλήσει και τις λιγνιτικές είναι ξεπούλημα υγιών περιουσιακών στοιχείων. 

Δεν μπορεί να πωλούνται τα ασημικά και αυτό να θεωρείται υγιής πολιτική στρατηγική. 

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι εάν μπορούσε να βρεθεί ένας διεθνής επενδυτής που θα αγόραζε το 15% με 20% της ΔΕΗ με παράλληλη παραχώρηση του management θα ήταν το βέλτιστο σενάριο. 

Αλλά αυτό δεν φαίνεται πιθανό παρ΄ ότι ως ιδέα προσομοιάζει με την στρατηγική που είχε ακολουθηθεί με τον ΟΤΕ. 

Πάντως παράγοντες της ενέργειας και κορυφαίος πολιτικός παράγοντας θεωρούν την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή με πώληση 20% της ΔΕΗ ως ιδανικό σενάριο. 

Όμως με βάση την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ είναι περίπου αδύνατο να εμφανιστεί αξιόπιστος διεθνής επενδυτής. 

Μια δεύτερη λύση θα ήταν να πουληθούν ποσοστά μειοψηφίας του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ.

Η ΔΕΔΔΗΕ ως διαχειριστής δικτύου με ζημίες 21 εκατ, περί τα 792 εκατ ενεργητικό και 107 εκατ κεφάλαια και ο ΑΔΜΗΕ ως εταιρία μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με 85 εκατ κέρδη και 1,67 δισεκ. ενεργητικό και 1 δισεκ. κεφάλαια θα μπορούσαν να προσελκύσουν επενδυτές. 

Αλλά δεν φθάνουν μόνο αυτά. 

Απαιτούνται πολύπλευρες παρεμβάσεις ώστε να συγκεντρωθούν περί τα 1,5 δισεκ. ευρώ τα οποία διασφαλίζουν την βιωσιμότητα της ΔΕΗ. 

Να σημειωθεί ότι η αύξηση των τιμολογίων δεν θα πρέπει να είναι οριζόντια εάν επιλεγεί μια τέτοια λύση. 

Είναι προφανώς πολιτική απόφαση αλλά ο συνεπής καταναλωτής ρεύματος δεν θα πρέπει να υποστεί αύξηση αλλά μόνο όσοι καθυστερούν ή δημιουργούν προσκόμματα στις υποχρεώσεις τους. 

  1. Πρωτίστως απαιτείται ένας ικανός, τεχνοκράτης manager όχι ένας κομματικός φίλος που θα διοριστεί αλλά ένα στέλεχος που θα εξυγιάνει τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ. Ποιος θα αναλάβει την ηγεσία της ΔΕΗ και θα ηγηθεί της εξυγίανσης είναι μείζονος σημασίας για το εσωτερικό της εταιρίας αλλά και μήνυμα προς την επενδυτική κοινότητα.
  2. Απαιτείται άμεσα να προχωρήσει η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών με στόχο να αντληθούν 450 εκατ ευρώ κατ΄ ελάχιστο. Η Pimco έχει επιδείξει ενδιαφέρον, υπάρχει επενδυτής για την τιτλοποίηση 2,2 δισεκ. ληξιπρόθεσμων οφειλών, προσφέρονται 450 εκατ ή σε ένα εύρος 430 με 480 εκατ εάν αυξηθεί και η περίμετρος. Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα προσκρούει σε γραφειοκρατικά εμπόδια. Χρειάζεται βούληση για να προχωρήσει η τιτλοποίηση άπαξ και υπάρχει ο επενδυτής. 
  3. Θα πρέπει να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση μεταξύ της ΔΕΗ και των δανειστριών τραπεζών – έχουν χορηγήσει 1,7 δισεκ. με τα περισσότερα από την Εθνική τράπεζα. Να σημειωθεί ότι η Εθνική έχει ρήτρες που μπορούν να ενεχυριάσουν και το 50% των εσόδων της τιτλοποίησης. Μέσω της αναδιάρθρωσης θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν έσοδα μέσω της μείωσης των εξόδων για τόκους. 
  4. Από τις αποφασιστικές κινήσεις στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας ΥΚΩ θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν περί τα 200 εκατ ευρώ. 
  5. Ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες είναι το ζήτημα των ρευματοκλοπών. Με βάση ενδείξεις τα τελευταία 3 χρόνια οι απώλειες εσόδων από τις ρευματοκλοπές είναι της τάξης των 300-350 εκατ ευρώ ή 100-120 εκατ ετησίως. Απαιτούνται γενναίες πρωτοβουλίες και μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το τοξικό φαινόμενο.
  6. Θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία για τις ΝΟΜΕ έτσι ώστε να εμφανιστούν περισσότεροι επενδυτές. 
  7. Απαιτείται αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ από 5% έως 10% αλλά με μοντέλο διαστρωμάτωσης. Π.χ. οι συνεπείς πολίτες που πληρώνουν χωρίς καθυστέρηση θα πρέπει να έχουν μείωση και οι αυξήσεις να αφορούν όσους είναι ασυνεπείς. Με τον τρόπο αυτό θα επιβραβεύεται ο συνεπής καταναλωτής και ταυτόχρονα δεν θα μειωθεί ουσιωδώς το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ μέσω της αύξησης των τιμολογίων. 
  8. Θα μπορούσε να πωληθεί ένα ποσοστό από την ΔΕΔΔΗΕ, ναι μια τέτοια παρέμβαση θα μπορούσε να προχωρήσει. Το δίκτυο βέβαια χρειάζεται αναδιάρθρωση αλλά πώληση ενός ποσοστού σε επενδυτές θα μπορούσε να αποτελέσει μια παρέμβαση για εξοικονόμηση κεφαλαίων. 
  9.  Θα πρέπει να προχωρήσει σε επόμενη φάση η ΔΕΗ και σε πρόγραμμα μείωσης προσωπικού με το εξής μοντέλο. Κάθε δύο παλαιοί που θα αποχωρούν θα προσλαμβάνεται ένας νέος με καλύτερη γνώση και με χαμηλότερο κόστος πρόσληψης για την εταιρία. 
  10. Θα πρέπει να υλοποιηθούν σοβαρές επενδύσεις από την ΔΕΗ σε φωτοβολταικά και αιολικά πάρκα. 

Π.χ. σε όλα τα ορυχεία της ΔΕΗ θα πρέπει να τοποθετηθούν φωτοβολταικά.

Στην αιολική ενέργεια η ΔΕΗ θα πρέπει να επενδύσει με στρατηγική στόχευση. 

Οι λιγνιτικές μονάδες, που όντως αποτελούν τοξικά περιουσιακά στοιχεία στην κυριολεξία και μεταφορικά,  θα μπορούσαν να λειτουργούν με φυσικό αέριο αντί λιγνίτη. 

Με αυτές τις παρεμβάσεις η ΔΕΗ θα μπορούσε να συγκεντρώσει 1,6 με 2 δισεκ. τα οποία είναι ικανά να εξυγιάνουν την εταιρία. 

Δεν θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη και σκόπιμη απαξίωση της ΔΕΗ που διαθέτει ισχυρά περιουσιακά στοιχεία. Όμως ότι θα απαιτηθούν γενναίες παρεμβάσεις από το νέο management της ΔΕΗ είναι νομοτελειακή εξέλιξη. Το στοίχημα της ΔΕΗ είναι ένα ικανό management.

[ΠΗΓΗ: http://www.bankingnews.gr, 18/7/2019]