ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΔΕΗ ΣΕ ΛΑΡΚΟ: ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ Η ΚΑΤΕΒΑΖΩ ΔΙΑΚΟΠΤΗ

Επιστολή στη ΛΑΡΚΟ με την οποία προειδοποιεί πως αν δεν καταβάλει τον οφειλόμενο μήνα, θα προχωρήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης, έστειλε η ΔΕΗ. Στα 310 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τελεσίγραφο από τη ΔΕΗΔΕΗ -0,66% στη ΛΑΡΚΟ με επιστολή που στέλνει εντός της ημέρας, καλώντας την εταιρεία να καταβάλει τον οφειλόμενο μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού προειδοποιεί τη βιομηχανία παραγωγής νικελίου πως αν μέχρι μεθαύριο Παρασκευή 14 Ιουνίου δεν προχωρήσει στην εξόφληση ποσού 2,5 εκατ. ευρώ, θα ενεργοποιήσει την εντολή άρσης εκπροσώπησης στον ΑΔΜΗΕ (διακοπή ηλεκτροδότησης).

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Euro2day.gr, η ΛΑΡΚΟ έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 310 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕH και η τελευταία τον περασμένο Νοέμβριο είχε εκκινήσει τις διαδικασίες άρσης εκπροσώπησής της.

Τότε είχε παρέμβει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος συνέστησε νέα λύση προς τις δύο πλευρές. Έπειτα από πολυήμερες διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε συμφωνία, η οποία προέβλεπε σε γενικές γραμμές την εξασφάλιση για λογαριασμό της ΔΕH 4,5 εκατ. ευρώ μηνιαίως μέσα από ρήτρες, εγγυήσεις, πληρωμές πελατών της ΛΑΡΚΟ απευθείας στη ΔEH, εκχώρηση μέρους του λιγνίτη που εξορύσσει η βιομηχανία από ορυχεία της κ.λπ. Σημειωτέον ότι η σύμβαση αυτή προέβλεπε και τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στις 75 Γιγαβατώρες μηνιαίως.  Την ίδια στιγμή, πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ να μην έχει καταφέρει να μειώσει τα κόστη της, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να ξεπερνά κατά 3.900 δολάρια τον τόνο τις μέσες τιμές του νικελίου, οι οποίες κινούνταν πέρυσι γύρω στις 11.000 δολάρια τον τόνο.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.euro2day.gr, του Χρήστου Κολώνα, 12/6/2019]