Η ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας είναι ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση της χρήσης του άνθρακα που καταστρέφει το περιβάλλον
Η προστασία του πλανήτη επιτάσσει την μείωση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας. Μέχρι στιγμής οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φαίνεται να είναι η επικρατέστερη εναλλακτική. Όμως παρόλο που αυτές γίνονται ολοένα και πιο οικονομικά προσιτές, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά σε παγκόσμια κλίμακα λόγω της άμεσης εξάρτησής τους από τις καιρικές συνθήκες.
Όπως αναφέρουν οι New York Times μια από τις βασικότερες αιτίες καταστροφής του περιβάλλοντος είναι η χρήση του άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη κάποιες χώρες, όπως η Γαλλία και η Σουηδία, χρησιμοποιώντας πυρηνική ενέργεια, κατάφεραν να μειώσουν – εως και να μηδενίσουν – την χρήση του άνθρακα για την παραγωγή του ηλεκτρικού τους ρεύματος, χωρίς αυτό να επηρεάσει την οικονομία τους.
Γιατί όμως και οι υπόλοιπες χώρες δεν επενδύουν περισσότερο στη πυρηνική ενέργεια;
Οι βασικότεροι λόγοι που η πυρηνική ενέργεια δεν χρησιμοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα είναι οι οικονομικοί πόροι που απαιτούνται για την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων και ο φόβος της κοινής γνώμης για ενδεχόμενους κινδύνους. Η κατασκευή ενός αντιδραστήρα είναι υπερβολικά δαπανηρή, ακόμη και για οικονομικά ισχυρές χώρες όπως οι ΗΠΑ. Ωστόσο το δημοσίευμα των Times υποστηρίζει πως μόνο η πρώτη κατασκευή αντιδραστήρα θα είναι τόσο ακριβή καθώς η τυποποίηση και η επανάληψη θα μειώσουν το κόστος των επόμενων.
Όσον αφορά τον φόβο της κοινής γνώμης, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει, πως οι τεχνολογικές καινοτομίες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων καθιστούν την πυρηνική, την ασφαλέστερη μορφή ενέργειας.
Συγκεκριμένα τα ατυχήματα που προκαλούνται στην επεξεργασία και την μεταφορά των ορυκτών καυσίμων (ατυχήματα σε ορυχεία και υδροηλεκτρικά φράγματα, εκρήξεις φυσικού αερίου,επεξεργασία πετρελαίου) στοιχίζουν ετησίως τη ζωή σε πάνω από 500.000 ανθρώπους. Αντιθέτως, στα 60 χρόνια που χρησιμοποιείται η πυρηνική ενέργεια, μόλις τρία ατυχήματα έχουν σημάνει διεθνή συναγερμό, και από αυτά μόνο η έκρηξη στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας το 1986 οδήγησε σε θάνατο 31 ανθρώπους.
Παρά την αποδεδειγμένη ασφάλειά της, η πυρηνική ενέργεια δημιουργεί έναν άγνωστο φόβο στους ανθρώπους. Σίγουρα η σκέψη της παραγόμενης ακτινοβολίας δημιουργεί απέχθεια στην κοινή γνώμη, παρόλο που καθημερινά δεχόμαστε ακτινοβολία από αναρίθμητους παράγοντες. Επίσης οι άνθρωποι αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς όταν ελαχιστοποιούν έναν μικρό, μεμονωμένο κίνδυνο ακόμα κι αν αντιμετωπίζουν καθημερινά εκατοντάδες άλλους.
Για παράδειγμα, οι άνθρωποι φοβούνται να ταξιδεύουν με τα αεροπλάνα παρόλο που η οδήγηση με αυτοκίνητο είναι περισσότερο επικίνδυνη. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο φοβούνται την πυρηνική ενέργεια αν και τα ορυκτά καύσιμα είναι αποδεδειγμένα περισσότερο καταστροφικά.
Εάν χώρες όπως η Αμερική και η Κίνα καταφέρουν να παράγουν το σύνολο του ηλεκτρικού τους ρεύματος χρησιμοποιώντας μόνο πυρηνική ενέργεια τότε το σύνολο της παγκόσμιας ρύπανσης που προκαλείται από τον άνθρακα θα μειωθεί δραματικά.
[ΠΗΓΗ: https://www.ethnos.gr/, 9/4/2019]